Browsing by Author "Koyuncu, Prof. Dr. Mehmet Ali"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Other Effect of Shell-Thickness on the Germination and Seedling Growth in Walnut (J. Regia L.)(2000) Koyuncu, Prof. Dr. Mehmet Ali; Koyuncu, Fatma; Kazankaya, Ahmet; Şen, S. Mehmet; Yarılgaç, TarıkBu çalışma cevizde kabuk kalınlığının çimlenme ve çöğür gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Kabuk kalınlıkları farklı üç ceviz tipinden alınan tohumlar doğrudan araziye ekilmiştir. Ceviz tiplerinin kabuk kalınlıkları 0.17 cm (tip 1), 0.23 cm (tip 2) ve 0.28 cm (tip 3) dir. Ceviz tiplerinin çimlenme oranlan % 45 (tip 2), % 51 (tip 1) ve % 60 (tip 3) olarak saptanmıştır. Çimlenme oranları bakımından tipler arasında önemli bir istatistiksel fark bulunamamıştır. Çalışmada ayrıca, çöğür eni ve boyu gelişme periyodu süresince ölçülmüştür. Bir yetiştirme periyodu sonunda ortalama çöğür boyu 13.10 (tip 3) - 13.40 (tip 2) cm ve çöğür çapı 0.55 (tip 1) - 0.58 (tip 3) cm olarak ölçülmüştür.Other Ekmek Ayvasının Van Ekolojik Koşullarında Bazı Ağaç ve Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma(1999) Koyuncu, Prof. Dr. Mehmet Ali; Yılmaz, Hüdai; Koyuncu, FatmaBu çalışma 1997-1998 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Bahçesi'ndeki ayva plantasyonunda yürütülmüştür. Van'da yetiştirilen 'Ekmek' ayvasının bazı meyve ve ağaç özelliklerinin saptanması amacıyla yapılan araştırmada, Ekmek ayvasının tomurcuklarının Mayıs ayının ilk yarısında patladığı ve bu ayın sonuna doğru çiçeklenmenin tamamlandığı görülmüştür. Van'da Ekmek ayvasının Ekim ayı sonlarına doğru hasada geldiği tesbit edilmiştir. Van ekolojisinde Ekmek ayvasının çeşide özgü özelliklerini gösterdiği ve yetiştiriciliğinin yapılabileceği sonucuna varılmıştır.Other Van Gölü Çevresinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Ceviz Tiplerinin Depolanması Üzerine Çalışmalar(1999) Aşkın, M. Atilla; Koyuncu, Prof. Dr. Mehmet AliÇalışmada, bazı ceviz tipleri, kabuklu ve iç olarak farklı koşul ve ambalaj malzemelerinde depolanmış ve örneklerde muhafaza boyunca meydana gelen kalite değişimleri incelenmiştir. Denemelerimiz, cevizler için en uygun muhafaza ortamının 0°C ile +5°C sıcaklık ve %55- 65 nisbi neme sahip depolar olabileceğini göstermiştir. İncelenen ambalaj malzemeleri içerisinde polietilen torbaların, kabuklu cevizler için sentetik örgü ve bez torbalara göre daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. İç cevizlerde muhafaza boyunca en az kalite kaybı vakumlu olarak saklanan örneklerde olmuştur. Kabuklu cevizler iç cevizlere göre daha uzun süre ve kaliteli olarak muhafaza edilebilmişlerdir. Depo sıcaklığı yükseldikçe kalite kayıplarının arttığı, özellikle serbest yağ asit miktarı artışının daha hızlı olduğu saptanmıştır. Araştırmalarımız, 0°C ile +5°C sıcaklık ve %55 - 65 nisbi neme sahip depolarda kabuklu cevizlerin 18 ay, iç cevizlerin 10 - 12 ay kaliteli olarak muhafaza edilebileceğini göstermiştir.Other Van ve Çevresinde Yetiştirilen Bazı Armut Çeşitlerinin Optimum Derim Zamanları ve Soğukta Muhafazaları Üzerine Bir Araştırma(2000) Koyuncu, Prof. Dr. Mehmet Ali; Çavuşoğlu, ŞeydaBu araştırma Van Meyvecilik Üretme istasyonunda 1997-1999 yıllan arasında yürütülmüştür. Çalışmada, Ankara ve Malatya armut çeşitlerinin optimum derim zamanlan ve depolanma olanakları incelenmiştir. Optimum derim tarihinin belirlenmesi amacıyla 5 gün arayla ağaçlardan alınan meyvelerde meyve eni, meyve boyu, meyve hacmi, ortalama meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) içeriği, nişasta düzeyi, titre edilebilir asitlik ve pH değerleri saptanmıştır. Olgunlaşma döneminde, meyve boyutları, suda çözünür kuru madde değerleri artarken, meyve eti sertliği, titre edilebilir asitlik ve nişasta oranlarının azaldığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, her iki deneme yılında da çeşitler için optimum derim tarihi olarak 10 - 20 Ekim arası önerilmiştir. Muhafaza boyunca birer ay aralıklarla depodan çıkartılan örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) içeriği ve pH değerleri saptanmıştır. Deneme sonuçlarına göre Van ekolojik koşullarında yetiştirilen bu armut çeşitlerinin O °C sıcaklık ve % 85- 90 nispi neme sahip makinalı soğutmalı soğuk hava deposunda 6 ay boyunca depolanabileceği belirlenmiştir.Other Van' Da Yetiştirilen Dixired ve Hale Haven Şeftali Çeşitlerinin Derim Öncesi ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerine Bir Araştırma(2001) Koyuncu, Prof. Dr. Mehmet Ali; Çavuşoğlu, ŞeydaBu çalışmada, Van'da yetiştirilen Dixired ve Hale Haven şeftali çeşitlerinin meyve gelişimi, farklı derim tarihlerindeki meyve özellikleri ve soğukta muhafazaları incelenmiştir. İki yıl (1997-98) boyunca gelişme periyodu içinde meyve boyutları haftalık aralıklarla ölçülmüş ve çeşitlerin meyve gelişme eğrileri ortaya çıkartılmıştır. Dört farklı dönemde derilen çeşitlerin ortalama meyve ağırlıkları, meyve eti sertlikleri, suda çözünebilir kuru madde içerikleri, şeker oranlan, titre edilebilir asillik ve pH değerleri gibi bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, dördüncü derimde elde edilen meyveler 0°C sıcaklık ve % 90 nispi nem içeren soğuk odada beş hafta süreyle muhafaza edilmiştir. Deneme sonunda bu koşullarda Dixired çeşidinin 3-4 hafta, Hale Haven çeşidinin ise 4 hafta süreyle depolanabileceği belirlenmiştir