Browsing by Author "Levendoğlu, Taner"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Determination of the Effects of Lactobacillus Plantarum Inoculation Into the Rumen Fluid on Ruminal Fermentation, Dry Matter and Organic Matter Digestibility and Methane Production Using in Vitro Gas Production Technique(2023) Levendoğlu, Taner; Aksu, TaylanBu çalışmada, Lactobacillus plantarum'un rumen sıvısına inokulasyonu ile rumen fermantasyon parametreleri, in vitro rumen besin madde sindirilebilirliği ve rumen metan üretimine etkileri incelendi. İn vitro olarak yürütülmüş bu çalışmada kullanılan rumen sıvısı, kaba yem ağırlıklı beslenen 1 yaşlı rumen kanüllü erkek toklulardan sağlandı. Alınan rumen sıvısı Hohenhaim in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak ilgili parametreler bakımından test edildi. Araştırmada substrat olarak, %60 kaba (yonca) ve %40 konsantre yem içeren toplam rasyon karışımı (TMR) kullanıldı. Rumen sıvısına kırmızı yoncadan izole edilen Lactobacillus plantarum RC1.4, tek başına farklı dozlarda (106 cfu/200mg substrat, 108 cfu/200mg substrat, 1010 cfu/200mg substrat) ve canlı maya (Saccharomyces cerevisiae, 10⁷ cfu/200mg substrat) ile kombine edilerek inokule edildi. İnkübasyonun 3., 6., 12., ve 24. saatlerinde rumen fermantasyon parametreleri (pH, amonyak, laktik asit, asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit, toplam uçucu yağ asitleri) ile inkünasyonun 24. saatinde toplam gaz üretimi (TGÜ), metan (CH4), in vitro organik madde sindirimi (İVOMS), mikrobiyal protein (MP) ve mikrobiyal protein sentezleme etkinlikleri (MPSE) incelendi. Araştırma sonucunda, L. plantarum RC1.4'ün 106cfu/200mg substrat dozunda inokulasyonunun, CH4 üretimini önemli miktarda düşürüken, IVOMS ve mikrobiyel protein üretiminde herhangi bir iyileştirme sağlamadığı; L. plantarum RC1.4'ün 1010cfu/200mg substrat dozunda inokulasyonunun ise CH4 üretimini düşürürken IVOMS'yi arttırdığı, ancak mikrobiyel protein üretimini düşürdüğü; her iki L. plantarum yoğunluğunun maya ile kombine edilmesinin mikrobiyel protein üretiminde bir iyileştirme sağlamadığı belirlendi. Anahtar Kelimeler: L. plantarum RC1.4, Rumen Sıvısı İnokulasyonu, İn Vitro Rumen Fermantasyonu, Metan Üretimi.Master Thesis The Possibilities of Ensiling of Wet Sugar Beet Pulp With Wheat Bran and the Determination of Silage Quality and Digestibility(2006) Levendoğlu, Taner; Karslı, M. AkifLevendoğlu T, Yaş Şeker Pancarı Posasının Buğday Kepeği ile Birlikte Silolanma Olanakları ile Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliğin Belirlenmesi, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Van, 2006.Bu çalışma, yaş şeker pancarı posasına değişik oranlarda kepek ilave ederek (%25,%30 ve %35'lik KM içeren üç grup Y.Ş.P.P-Kepek karışımı silaj oluşturarak, bu silajların mısır silajıyla da karşılaştırmalı olarak silaj kalitesi ve sindirilebilirliğin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Klasik sindirim denemesi ve in vitro sindirim denemesi olarak iki deneme halinde yürütülmüştür. Denemede, %25, %30 ve %35 KM içeren Y:Ş:Ş:P-Kepek karışımı olan üç grup silaj ve ayrıca bir grup da mısır silajı hazırlanmıştır. Hazırlanan bu silajlar 5 tokluda her gruptan yemin tüm hayvanlar tarafından tüketebilmesini sağlayacak şekilde dizayn edilip, klasik sindirim denemesi kullanılarak hayvanlara yedirilmiştir. Buna göre; Silajlara ait KM değerleri MS, %25, %30 ve %35'lik yem numunelerine göre sırasıyla %25.39, %21.53, %31.03 , %35.58. OM Düzeyleri, %94.57, %94.92, %94.39, %94.09 (p<0,05). HP değerleri, sırasıyla %5.76, %15.81, %16.60, %17.39, HS değerleri %23.33, %23.32, %17.87, %16.34, pH düzeyleri 3.63, 3.73, 3.78, 3.84 (P<0,05). İn vitro sindirim değerleri, %73.43, %76.24, %74.20, %73.02 (P=0,18) olduğu görülmüştür. Yine hayvanların KM ve OM tüketimleri, gerek gr/gün ve gerekse hayvanın canlı ağırlığının yüzdesi olarak Y.Ş.P.P tüketenlerin mısır silajı tüketenlere oranla yüksek bulunmuştur. (P<0.05). Günlük OM tüketimleri sırasıyla 680,60gr, 1051,86gr, 957,34gr, 898,75gr dır.Hayvanların CA'larına oranı olarak ise %1.60, %2.54, %2.21 ve %2.22 olarak belirlenmiştir.HP, HS ve HY tüketimleri OM tüketimine benzer şekilde bulunmuştur.Silajlara ait OM sindirimleri ise sırasıyla, %65.96, %74.12, %65.59 ve %66.91 olup, istatistiksel olarak benzer bulunup,%25 KM içeren Y.Ş.P.P'ye ait OM sindirimi diğerlerine oranla yüksek olma eğiliminde olduğu görülmüştür. (P=0.16). HP sindirilebilirlikleri sırasıyla %37.32, %76.79, %72.72 ve %63.66 olarak belirlenmiştir. HS sindirimleri sırasıyla, %60.50, %77.46, %64.71 ve %66.93 şeklinde tespit edilmiş olup, istatistiksel olarak %25 KM içeren Y.Ş.P.P silajının HS sindirimi MS'ye ait HS sindiriminden yüksek olduğu görülmektedir. ( P<0.05 ).HY sindirimleri sırasıyla, %83.25, %74.66, %76.33 ve %78.75 olarak belirlenmiştir. Hayvanların vücudunda alıkonulan azot miktarları sırasıyla, -0.73, 7.95, 5.56 ve 3.14 gr/gün olarak hesaplanmış olup, MS tüketen hayvanların vücudunda biriken azot miktarı Y.Ş.P.P silajı tüketenlere oranla belirgin oranda düşük bulunmuştur.( P<0.05 ). Sonuç olarak %25 KM, %30 KM ve %35 KM içerecek şekilde hazırlanan Y.Ş.P.P silajlarının her üçü de gerek silaj kalitesi ve gerekse hayvanlara verildiğinde tüketim ve sindirilebilirliklerinin en az kaliteli bir mısır silajına benzer veya daha iyi olduğu görülmüştür. Bu üç silaj içersinde, hayvanların günlük tüketim miktarı ve sindirilebilirlik dikkate alındığında, %25 KM içerecek şekilde hazırlanan Yaş şeker pancarı posasının en iyi silaj olduğu söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Yaş şeker pancarı posası silajı, koyun, sindirim.Article Yaş Şeker Pancarı Posasının Buğday Kepeği ile Birlikte Silolanma Olanakları ile Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi (I. Silaj Kalitesi)(2010) Karslı, Mehmet Akif; Levendoğlu, TanerBu çalışma, yaş şeker pancarı posasına (YŞPP ) değişik oranlarda kepek ilave ederek elde edilen silajların mısır silajıyla karşılaştırmalı olarak silaj kalitesi ve in vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede, %25, %30 ve %35 KM içeren YŞPP-kepek karışımı olan üç grup silaj ve ayrıca bir grup da mısır silajı hazırlanmıştır. Silajların besin madde analizleri, pH ve fermentsyon özellikleri belirlenmiştir. Yine in vitro sindirim değerleri ve bu değerler baz alınarak enerji değerleri de hesaplanmıştır. Buna göre; silajlara ait kuru madde (KM) değerleri mısır silajı (MS), %25, %30 ve %35'lik yem numunelerine göre sırasıyla %25.39, %21.53, %31.03 , %35.58. Organik madde (OM) düzeyleri, %94.57, %94.92, %94.39, %94.09 (p<0,05). Ham protein (HP) değerleri, sırasıyla %5.76, %15.81, %16.60, %17.39, HS değerleri %23.33, %23.32, %17.87, %16.34, pH düzeyleri 3.63, 3.73, 3.78, 3.84 olarak bulunmuştur (P<0,05). Silajlara ait sindirim değerleri ve bu değerler baz alınarak hesaplanmış metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) değerleri istatistiksel olarak benzer, ancak, %25 KM içeren YŞPP silajı sayısal olarak gerek sindirim ve gerekse enerji değerleri açısından diğer silajlardan daha iyi olduğu görülmüştür (P=0.18). Sonuç olarak, hazırlanan YŞPP silajlarının her üçünün de gerek silaj kalitesi ve gerekse sindirilebilirliklerinin en az kaliteli bir mısır silajına benzer veya daha iyi olduğu görülmüştür. Bu üç silaj içerisinde, besin madde içeriği, sindirilebilirlik ve kullanılan kepek miktarı dikkate alındığında, %25 KM içerecek şekilde hazırlanan YŞPP silajının en iyi silaj olduğu söylenebilir.Article Yaş Şeker Pancarı Posasının Buğday Kepeği ile Birlikte Silolanma Olanakları ile Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi (II. Sindirilebilirlik)(2010) Levendoğlu, Taner; Karslı, Mehmet AkifBu çalışma, yaş şeker pancarı posasına değişik oranlarda kepek ilave ederek elde edilen silajların mısır silajıyla karşılaştırmalı sindirilebilirliğin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede, %25, %30 ve %35 kuru madde (KM) içeren yaş şeker pancarı posası (YŞPP)-kepek karışımından oluşan üç silaj ve ayrıca bir grup da mısır silajı hazırlanmıştır. Hazırlanan bu silajlar 5 tokluda her gruptan yemin tüm hayvanlar tarafından tüketebilmesini sağlayacak şekilde dizayn edilip, klasik sindirim denemesi kullanılarak hayvanlara yedirilmiştir. Hayvanların KM ve organik madde (OM) tüketimleri, gerek gr/gün ve gerekse hayvanın canlı ağırlığının yüzdesi olarak YŞPP tüketenlerin mısır silajı tüketenlere oranla yüksek bulunmuştur. (P<0.05). Ham protein (HP), ham selüloz (HS) ve ham yağ (HY) tüketimleri OM tüketimine benzer şekilde bulunmuştur. Silajlara ait OM sindirimleri istatistiksel olarak benzer bulunup,%25 KM içeren YŞPP'ye ait OM sindirimi diğerlerine oranla yüksek olma eğiliminde olduğu görülmüştür. (P=0.16). YŞPP silajlarının HP sindirilebilirlikleri ve %25 KM içeren YŞPP silajının HS sindirimi MS'a ait HP ve HS sindirimin değerlerinden daha yüksek olduğu görülmektedir (P<0.05 ). Gruplar arası HY sindirimleri benzer olarak belirlenmiştir. MS tüketen hayvanların vücudunda biriken azot miktarı %25 KM içeren YŞPP'li silajı tüketenlere oranla belirgin oranda düşük bulunmuştur ( P<0.05 ). Sonuç olarak, hazırlanan YŞPP silajlarının her üçü de gerek hayvanlara verildiğinde tüketim ve gerekse sindirilebilirliklerinin en az kaliteli bir mısır silajına benzer veya daha iyi olduğu görülmüştür. Bu üç silaj içersinde, hayvanların günlük tüketim miktarı ve sindirilebilirlik dikkate alındığında, %25 KM içeren YŞPP silajının en iyi silaj olduğu söylenebilir.