Browsing by Author "Oğurlu, Ferhat"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Kiraz (Prunus Avium L.)’da Hasat Sonrası Melatonin Uygulamasının Depolamada Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi(2023) Küçüker, Emine; Aglar, Erdal; Çelik, Kenan; Özcengiz, Ceyda Kızgın; Oğurlu, FerhatHassas bir meyve yapısına sahip olan kiraz (Prunus avium L.)’ın depolama ve raf ömrü süresi kısadır. Bu problemin çözümüne katkı sunmak için yapılmış bu çalışmada, kirazda hasat sonrası farklı dozlarda melatonin uygulamasının 0.00 (kontrol), 0.01, 0.10 ve 1.00 mM depolama süresince meyve kalite özellikleri ve biyokimyasal içerik üzerine etkisi belirlenmiştir. Bitkisel materyal olarak 2005 yılında MaxMa 60 anacı üzerine aşılı Lapins kiraz çeşidine ait ağaçlar ile kurulmuş bahçeden hasat edilen meyveler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, depolama süresi ile birlikte artış gösteren ağırlık kaybı melatonin uygulanmış meyvelerde daha düşük olduğu ve uygulama dozuna bağlı olarak farklılıkların oluştuğu belirlenmiştir. Melatonin uygulaması depolamada meyve eti sertliğinin korunmasında etkili olmuştur. Depolama süresince 0.01 mM melatonin uygulanmış meyvelerde et sertliği daha yüksek bulunmuştur. Depolama süresince renk değerlerinde önemli değişiklikler meydana geldiği, renk değişimi üzerine melatonin uygulamasının etkili olduğu ve bu etkinin doza bağlı olarak değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Kiraz meyvelerinde suda çözünür kuru madde miktarı değerleri muhafaza süresince doğrusal olarak azalmıştır. Melatonin ile muamele edilmiş meyvelerde azalma daha düşük olmuştur. Titre edilebilir asitlik değerleri muhafaza süresince tüm uygulamalarda azalmış ve en düşük değerler kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Depolama süresince tüm organik asitlerde konsantrasyonun muhafaza edilmesinde melatonin uygulamasının etkili olduğu, ancak konsantrasyona bağlı olarak olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğu görülmüştür. Sonuç olarak çalışmada depolamada meyve eti sertliğin korunmasında ve ağırlık kaybının azaltılmasında melatoninin kullanılabileceği ortaya konulmuştur.Article Pre-Harvest Application of Aminoethoxyvinylglycine, Salicylic Acid and Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Fruit Quality of ‘sweetheart’ Sweet Cherry(2023) Özcengiz, Ceyda Kızgın; Oğurlu, Ferhat; Küçüker, Emine; Çelik, Kenan; Aglar, ErdalSweet cherry, which affects consumers’ preferences with its aroma, taste and sensory properties, is a significant fruit species for human health with its bioactive compounds such as organic acids, vitamins and anthocyanins. However, its post-harvest shelf life is very short due to its sensitive fruit structure. Thus, the significant economic losses occur. In the study, effects of pre-harvest Aminoethoxyvinylglycine (AVG), Salicylic acid (SA) and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) applications on fruit quality characteristics and biochemical content in sweet cherry were determined. SA and PGPR treatments increased fruit size, but AVG decreased (If the fruit weight is 4.51 in the control application, 4.49 in the SA application and 4.10 in the PGPR, how can it be said that SA and PGPR increase the fruit weight). The fruits treated with SA, AVG and PGPR had higher fruit firmness values than the control’-fruits. Salisylic acid treatmens did not affect the rate of soluble solids content(SSC) in fruit, SSC rate was higher in PGPR treated-fruit, but AVG decreased the SSC. Titratable acidity (TA) was lower in PGPR treated-fruit, but was higher in the AVG and SA treated-fruit. Fruits treated with the SA and AVG had higher fruit color values than control fruits, while the lowest color values was obtained with PGPR treatment. In general; PGPR, SA and AVG were effective in the concentration of organic acids, but their effects varied depending on the organic acid compounds. As a result, AVG and SA delayed fruit ripening and fruit softening while PGPR, AVG and SA improved fruit quality (It is not clear how this idea was reached). These applications can be considered as a promising method for improving fruit quality at harvest and maintaining post-harvest fruit quality of sweet cherry.Article Soğuk Depolama Sırasında Çilek (Kabarla Çeşidi) Meyve Kalite Özellikleri Üzerinde Putresin ve Modifiye Atmosfer Paketleme (Map) Uygulamalarının Etkisi(2024) Oğurlu, Ferhat; Ogurlu, Hikmet; Özcengiz, Ceyda Kızgın; Küçüker, Emine; Aglar, ErdalÇilek tam olgunlaştığında hasat edilmesi gereken ve aynı zamanda raf ömrü son derece kısa olan ve hızla bozulan bir meyve türüdür. Bu nedenle hasat sonrası raf ömrünün uzatılması önemlidir. Bu çalışmada, çilek meyvesinin kalitesini korumak ve pazar ömrünü uzatmak amacıyla soğuk depolama sırasında putresin ve modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulanmıştır. Ticari olgunlaşan meyveler 1 mM putresin ile muamele edilmiş ve 20 gün boyunca MAP içinde depolanmıştır. Ağırlık kaybı, çözünür katı madde içeriği, titre edilebilir asitlik, meyve rengi, organik asit ve fenolik içerik gibi kalite özellikleri depolamanın 4, 8, 12, 16 ve 20. günlerinde ölçülmüş ve analiz edilmiştir. Soğuk depolamanın 20. gününün sonunda en yüksek ağırlık kaybı kontrol uygulamasında (%) gerçekleşmiştir. Soğuk depolama sırasında SSC ve TA değerlerindeki düşüş MAP ve putresin uygulamaları ile yavaşlatılmıştır. Organik asitler ve fenolik bileşikler depolama süresi ile MAP ve putresin uygulamalarından önemli ölçüde etkilenmiştir. Soğuk depolamanın 20. gününden sonra, bazik organik asitler olarak belirlenen sitrik asit (748,91 mg 100 g -1) ve malik asit (258,34 mg 100 g-1) putresin uygulamasında en yüksekti. Fenolik bileşiklerden şikimik asit (0.77 mg 100 g-1) ve izositrik asit (112.58 mg 100 g-1) sırasıyla MAP ve MAP+ putresin uygulamalarında en yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlar, çileklerin soğuk depolama sırasında putresin ve modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarının, kalite özelliklerini koruyarak pazar ömrünü önemli ölçüde uzattığını göstermektedir.