Browsing by Author "Ok, Fehmi"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Response of 1‐methylcyclopropene (1-Mcp) Treated Green Mature Tomato Fruit To Modified Atmosphere Storage Conditions(2021) Ok, Fehmi; Çavuşoğlu, ŞeydaBu tez çalışmasında Van'ın Çaldıran ilçesinde jeotermal seralarda topraksız tarımda yetiştirilen Seyit F1 domates çeşidinde farklı dozlarda 1-MCP ve modifiye atmosfer uygulamasının depolama süresi ve meyve kalitesini korumada etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla hasat edinen meyveler 10℃'de 24 saat boyunca ön soğutmaya tabi tutulmuştur. Ön soğutmadan çıkarılan meyveler 3 guruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler kontrol olarak hiçbir uygulama yapılamamıştır. İkinci grup meyvelere 1 m3 hacmine sahip hava geçirmeyen ortamda 625 ppb 1-MCP (1-metilsiklopropen) 24 saat süre ile uygulanmıştır. Üçüncü grup domates meyvelerine ise 1250 ppb 1-MCP uygulanmıştır. Uygulamanın ardından domates meyveleri 600 ml hacmine sahip şeffaf ve kapaklı bardaklara yaklaşık 210±10 gr meyveler yerleştirildikten sonra soğuk hava deposunda 20℃' de ve %85-90 nemde 39 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Depolama periyodu süresince meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, pH, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, meyve kabuk rengi (L*, a*, b*, C° ve h°), antioksidan enzim analizleri (askorbat peroksidaz (APX), süperoksiddismutaz (SOD), katalaz (CAT) aktivitesi, malondialdehit (MDA), toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi, klorofil, dışsal etilen miktarı, solunum hızı ve ambalaj içi gaz bileşimi analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilerle hasat sonrası açısından alternatif bir uygulama olan 1-MCP (metilsiklopropen) uygulamasının olgunlaşmayı geciktirdiği ve kalite parametrelerini koruduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda 625 ppb 1-MCP (metilsiklopropen) uygulamanın olgunlaşmayı geciktirmede daha etkin olduğu tespit edilmiştir.