Browsing by Author "Paruğ, Şükrü Şenol"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis A Comparison Study of Nutritional and Productive Aspects of Common Carp (cyprinus Carpio L.) Reared in Earthen Ponds in Ranya (north of Iraq)(2018) Rasool, Brwa Abdullah; Paruğ, Şükrü Şenol; Abdulrahman, Nasreen M.Özellikle 2010'dan sonra ekonomik açıdan iyi duruma sahip nüfus artışına bağlı olarak, Kuzey Irak şehirlerinden bilhassa Süleymaniye ve Erbil Valiliklerinde balık etine olan ihtiyacın artması; göllerde doğal olarak yetişen balıklardan elde edilen çeşitli balık etlerine olan haddinden fazla talebi de beraberinde getirmiştir. Bu bölgede, subtropikal iklim sazangillerinin büyümesi için, su sıcaklık değerleri yılın 5-6 ayı boyunca en uygun seviyelerdedir. Bu nedenle, toprak havuzlarının kurulmasında hızlı bir artış görülmüştür. Bu çalışmada, Ranya Bölgesi'ndeki (Raparin Yönetimi) pullu sazanın (Cyprinus carpio L.) verimlilik yönlerinin, farklı bölgelerde seçilen altı çiftliğin havuz dinamiklerinin karşılaştırılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, yetiştiricilik dönemi ile hasat mevsimi arasındaki beş aylık (Mayıs-Eylül arası) dönemde gerçekleştirilmiştir. Farklı balık havuzlarından alınan balık eti örneklerinin ortalama nem oranları (75.937 - 70.498 %) arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmazken (P>0.05), yağ oranı (13.36 - 6.33 %), protein oranı (21.79 - 10.40%) ve kül oranı (2.35 - 1.01 %) değerleri anlamlı derecede farklı bulunmuştur (P<0.05). Balık etinin kalitesini değerlendirmek için gerçekleştirilen duyusal analizler, yumuşaklıkta (5 üzerinden 4.8-3.0) ve genel kabul edilebilirlikte (5 üzerinden 4.8-3.6) anlamlı farklar olduğunu (P<0.05); sululukta (5 üzerinden 4.2-3.4 on 5) ve lezzette (5 üzerinden 4.6 ila 3.6) anlamlı farklar olmadığını (P>0.05) göstermiştir. AnahtarArticle First Record of Wide-Eyed Flounder (Bothus Podas Delaroche, 1809) in Saroz Bay (Northern Aegean Sea, Turkey)(2019) Kızılkaya, Bayram; Cengız, Ozgür; Paruğ, Şükrü ŞenolA single specimen of the wide-eyed flounder (Bothus podas Delaroche, 1809) was caught using the trammel nets by fishermen on 15 May 2017 in İbrice Bight (Saroz Bay). This paper represents the first record of B. podas for Saroz Bay.Master Thesis Utilization of Chlorella and Daphnia as Natural Food Sources and Their Combination as a Feed Supplement Compared To Commercial Feed for Common Carp (cyprinus Carpio)(2018) Baız, Amanj Ibrahım Baız; Paruğ, Şükrü ŞenolBu çalıĢma doğal iki besin kaynağı olan fitoplanton Chlorella spp. ile zooplankton Daphnia spp.‟nin ve kombinasyonlarının gıda katkısı olarak kullanılmasının etkilerinin değerlendirilmesi ve bunların pullu sazan (Cyprinus carpio L.) yavruları (fingerling) için kullanılan ticari yemlerle karĢılaĢtırılması amacıyla gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢma Irak‟taki Süleymaniye Üniversitesi Ziraat Bilimleri Fakültesi Hayvan Bilimleri Bölümü balık laboratuvarlarında, 12 hafta süre ile gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢmada kullanılan balıkların boyutları değiĢken olup, ağırlıkları 25,07 ile 37,21 g arasında değiĢmektedir ve ortlama baĢlangıç ağırlığı 28,58 g‟dır. Balıklar önce 21 gün boyunca laboratuvar Ģartlarına alıĢtırılmıĢ olup, bu süre boyunca ve beslenme deneyleri baĢlatılmadan önce kontrol peletleri ile (% 28.06 protein) beslenmiĢlerdir. Ardından iki farklı dozda Chlorella spp. ve Daphnia spp. ile katkılandırılmıĢ yemler ayrı ayrı ve birlikte verilerek, balıkların büyüme performansları, yemden faydalanmaları, kan değerleri, biyolojik değerleri ve kimyasal kompozisyonları incelenmiĢ ve fingerlinglerin organoleptik (duyusal) değerlendirmeleri yapılmıĢtır. Kontrol grubu (T1) balıklara hiç Chlorella veya Daphnia kullanılmadan yalnızca ticari yemler verilirken, diğer altı gruptaki balıklar kontrol diyetine ilaveten, belirtilen değerlerde Chlorella spp. tozu ve dondurulup kurutulmuĢ Daphnia spp. eklenerek beslenmiĢlerdir: (T2) 25 g Chlorella/ kg diyeti ile, (T3) 50 g Chlorella/kg diyeti ile, (T4) 25 g Daphnia/ kg diyeti ile (T5) 50 g Daphnia/ kg diyeti ile, (T6) 25 g Chlorella + 25 g Daphnia/kg diyeti ile, ve (T7) 50 g Chlorella + 50 g Daphnia/kg diyeti ile. Her besleme grubu için üçer tekerrür yapılmıĢ ve 100 L‟lik tanklarda altıĢar pullu sazan fingerlingi stoklanıp, deneysel yemlerle günde iki defa beslenmiĢlerdir. Sonuçlar, Chlorella spp., Daphnia spp. ve onların kombinasyonunun pullu sazan için çok uygun yem takviyeleri olduklarını göstermiĢtir. Her tanka hava kompresörleri yardımı ile uygun Ģekilde havalandırma da temin edilmiĢtir