1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Selçuk, Nilüfer Çiriğ"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    Detection and Use Areas of Non-Wood Forest Products in Bitlis Province
    (2025) Bilir, Hayri; Selçuk, Nilüfer Çiriğ
    Ülkemizde ve dünyada giderek daha fazla önem kazanan odun dışı orman ürünleri konusundaki çalışmalar, doğal kaynakların potansiyelinin belirlenmesi, doğru ve verimli kullanmaları açısından önemlidir. Bu çalışmada, Bitlis ili odun dışı orman ürünleri tür düzeyinde belirlenmiş ve halkın topladığı bitkilerin hangi kısımlarından ne şekilde faydalandıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Doğadan toplanan bu ürünlerin tüketim miktarı, ekonomik önemi araştırılmıştır. Yöre halkı ile kurulan iletişimler sonucunda kullanım şekli, kullanılan kısımları belirlenen bitkiler doğadan toplanarak teşhisleri yapılmış ve yetişme ortamlarında görüntülenmiştir, Odun dışı orman ürünlerinin ithalat-ihracat durumu, ülkemizde, Doğu Anadolu Bölgesinde ve Bitlis yöresi açısından ekonomik açıdan değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışma sonucunda, 35 familya 102 bitki taksonu ve 3 mantar türü odun dışı bitkisel orman ürünü olarak tespit edilmiştir. Bitlis yöresinde toplanan odun dışı orman ürünlerinin doğal çay, hayvan yemi, geleneksel ilaç olarak, boya yapımında, sabun, gıda olarak, baharat olarak ve yemeklerde, eşya ve oyuncak şeklinde kullanımı söz konusudur
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Doctoral Thesis
    Physiological, Phenological, Anatomical and Morphological Effects of Maneb on Bean (phaseolus Vulgaris L.) Plant
    (2024) Kara, Murat; Selçuk, Nilüfer Çiriğ
    Bu çalışma, pestisit olarak fasulye bitkisinde antraknoz ve pas hastalığında yaygın kullanılan bir fungusitin (%80 maneb + %16 manganez +%4 çinko iyonu) önerilen 2 gr/L dozu yanında iki kat alt ve iki kat üst dozlarının (kontrol, 0.5 gr/L, 1gr/L, 2gr/L, 4gr/L, 8gr/L) uygulamasının fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkisinde meydana getireceği fizyolojik, fenolojik, anatomik ve morfolojik etkilerinin yanı sıra bitkide oluşabilecek pestisit kalıntı miktarı değerlendirilmiştir. Kum kültürü denemesi, beş tekrarlı tesadüf blokları deneme desenine göre oluşturulmuştur. 70 günün sonunda deneme tamamlanarak belirlenen parametreler ölçülmüş ve veriler kayıt altına alınmıştır. Fungusit uygulaması sonucunda kontrol grubuna kıyasla anatomik bulgularda önerilen doz 2 gr/L ve yüksek dozlar 4 gr/L ve 8 gr/L uygulama gruplarında azalma tespit edilmiştir. Fizyolojik bulgularda bitki kök, gövde, yaprak kısımlarında maneb kalıntı miktarında artış, klorofil karotenoid miktarlarında ve yaş kuru ağırlık oranlarında azalmalar tespit edilmiştir. Morfolojik bulgularda kök, gövde uzunluklarında, kök, gövde ve yaprak alanlarında azalmalar tespit edilmiştir. Fenolojik bulgularda çiçek ve meyve oluşum sürelerinde değişimler kaydedilmiştir. Sonuç olarak uygulanan fungusit konsantrasyon artışına paralel olarak fasulye bitkisinde fizyolojik, fenolojik, anatomik, ve morfolojik parametrelerde toksik etkiler meydana getirmiştir.