Browsing by Author "Soysal, Sipan"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Some Properties of Root and Shoot of Some Bread Wheat (Triticum Aestivum L. Em. Thell.) Cultivars in the First Development Stage(2014) Soysal, Sipan; Ülker, MehmetBu araştırma, 2013 yılında sıcaklık ve ışık bakımından kontrollü koşullarda 73 kışlık, 26 yazlık ekmeklik buğday çeşidinin ilk gelişme dönemindeki toprak altı ve toprak üstü organlarının durumunu incelemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür Araştırmada bitkiler çıkıştan 15 gün sonra sökülerek; kök uzunluğu, kök ağırlığı, fide uzunluğu, fide ağırlığı, kuru fide ağırlığı, kuru kök ağırlığı, kuru kök/kuru fide oranı ve kök hacmi belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kök uzunluğu bakımından kışlık çeşitler ile yazlık çeşitler arasında fark bulunmamıştır. Ancak diğer tüm kriterler bakımından kışlık çeşitler yazlık çeşitlere göre daha yüksek ortalamaya sahip olmuştur. Yine kök uzunluğu dışında diğer tüm kriterlerde çeşitler arasındaki farklılıklar önemli olmuştur. Karakterler arası ilişkilerden kök uzunluğu ile kuru kök/kuru fide oranı; fide uzunluğu ile kuru kök/kuru fide oranı ve kuru fide ağırlığı ile kuru kök/kuru fide oranı dışındaki tüm ilişkiler önemli bulunmuştur. Bunlarda fide ağırlığı ile kuru kök/kuru fide oranı hariç olumlu ilişki bulunmuştur. Anahtar kelimeler: Ekmeklik buğday, Kök ve toprak üstü aksam, Kuru kök/kuru fide oranı, Kök uzunluğu, Kök hacmi