Browsing by Author "Taş, Evrim"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article The Effects of Common Vetch Grain (Vicia Satıva) on Some Blood, Rumen Parameters and Rumen Protozoa in Lambs(2020) Taş, Evrim; Budağ, CemalThis study investigated the effect of different levels of common vetch (CV) grain feed on some blood and rumen parameters and rumen protozoa in lambs consuming sainfoin hay (SH). In the study two-month-old weaned, SH consumed, 36.25 ± 2.49 kg average body weight (BW), twenty-four female lambs were used. Ration groups were established as follows; In the first group (C, control), 2% SH and 0.00% CV of the lamb's live weight (LW) were adopted while in the second group, 1.25% SH and 0.75% CV ( CVI) and in the third group, 0.5% SH and 1.50% CV (CVII) were adopted. Blood and rumen fluid samples were taken twice, once at the beginning of the study and once on the 30th day of the study. Although there were statistical differences in some of the parameters investigated in the study, all blood and rumen parameters were within the normal limits specified for lambs in the literature. In this study, it was concluded that feeding the lambs that are consuming SH with CV 1.5% of their live weight did not have a negative effect and the total ration can be formed using both SH and CV.Master Thesis Effects of Grain Vetch Supplemamtattiion in Nordos Lambs on Some Rumen and Blood Parameters and Protozoon Count(2008) Taş, Evrim; Budağ, CemalBu araştırmada, baklagil tane yemlerinden fiğin farklı düzeylerinin Norduz kuzularında bazı rumen ve kan parametreleri ile rumen protozoonları üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme iki faktörlü, biri tekrarlanan ölçümlü varyans analizi metoduna göre yürütülmüştür.Denemede sütten kesilmiş, yaklaşık 16 haftalık yaşta 24 adet Norduz dişi kuzusu kullanılmıştır. Kuzulara; CA'nın % 2 kadarı korunga kuru otu (Kontrol:K), CA'nın % 0.75 kadarı fiğ ve % 1.25 korunga kuru otu (FI) ve CA'nın % 1.50 kadarı fiğ ve % 0.50 kadarı korunga kuru otu (FII) olmak üzere toplam üç yemleme grubu oluşturulmuştur. Her grupta yaklaşık aynı yaşta ve ağırlıkta 8 hayvan olacak şekilde kuzular gruplara rasgele dağıtılmıştır. Kuzuların tükettikleri yem canlı ağırlıklarının % 2'si olarak sınırlanmıştır. Kan ve rumen sıvısı örnekleri, biri deneme başlangıcında biri de denemenin 25. gününde olmak üzere 2 defa alınmıştır.Gruplarda deneme öncesinde elde edilen kan parametrelerinin deneme sonrasındakilerle karşılaştırıldığında, kan şekeri, trigliserit ve total protein değerlerinde gruplar arasında önemli bir değişiklik gözlenmemiştir. Kan üre düzeylerine bakıldığında deneme öncesinde gözlenen gruplar arasında gözlenen farklılıklar deneme sonrasında ortadan kalkmıştır (p< 0.05).Denemeden elde edilen bulgulara göre deneme öncesi ile deneme sonrası arasında hayvanların kan Ca ve Cl düzeylerinde tüm gruplarda Na düzeyinde ise FII grubunda bir artış gözlenmiştir (p<0,05). Kan P ve K düzeylerinde ise deneme öncesine göre bir düşme gözlenmiştir (p<0,05). Ca, Cl, Na, P ve K düzeylerinde gözlenen değişimlere karşılık elde edilen değerler fizyolojik sınırlar içinde kalmıştır.Deneme öncesine göre deneme sonrasında rumen protozoon sayısı tüm gruplarda yüksek bulunmuştur (P<0.05). Rumen pH'sı bakımından deneme grupları arasında gözlenen farklar önemsiz bulunmuştur. Rumen amonyak düzeylerine bakıldığında, deneme öncesinde gruplar arasında bir farklılık gözlenmezken, deneme sonrasında FI ve FII gruplarında hem deneme öncesine göre hem de deneme sonrası kontrol grubuna göre rumen amonyak miktarının belirgin şekilde arttığı gözlenmiştir (P<0.05). Rumen amonyak düzeyi bakımından deneme sonrasında FI ve FII grupları arasında bir farklılık gözlenmemiştir.Anahtar Kelimeler: Ruminant, Rumen ve Kan parametreleri, Rumen Protozoonları, Fiğ.