Browsing by Author "Tayam, Sezen"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article A Comparison of The Nutrient Contents and In Vitro Digestibility of Silage Corn Varieties Grown as Main and Secondary Crops(Ataturk Universitesi, 2025) Kaçmaz, Mehmet Salih; Erdoğan, Sibel; Tayam, Sezen; Ağırağaç, ZübeyirVan koşullarında ana ve ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık dokuz mısır çeşidinin kuru madde verimleri yanı sıra besin madde kompozisyonları ve in vitro sindirilebilirliklerini belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. 2020-2021 yıllarında ana ürün ve ikinci ürün yetiştirme dönemlerinde yürütülen farklı olgunlaşma gruplarına ait 9 mısır çeşidi yetiştirilmiştir. Hasat, ana ürün olarak yetiştirme koşullarında süt olumdan sarı oluma geçişte, ikinci üründe ise süt olum dönemi başlangıcında yapılmıştır. Hasılların ham besin madde (KM, HK, HP, HY, ADF ve NDF) analizleri ile in vitro kuru madde sindirilebilirlikleri (IVKMS) belirlenmiştir. Ana üründe en yüksek kuru madde verimi Bodega çeşidinde, ikinci üründe ise KxB6451 çeşidinde belirlenmiştir (p <.05). KM verimi, ADF ve NDF içeriği en düşük olan ana ürün varyetesi DKC5685 iken, HP içeriği ve İVKMS bakımından en yüksek varyete olarak belirlenmiştir (p <.05). İkinci üründe ise HP içeriği ve sindirilebilirlik açısından en iyi varyete olarak KxB8392 belirlenmiştir (p <.05). Erkenci çeşitler içerisinden uygun çeşitlerin seçilmesi gerekmektedir. Ana üründe Capuzi varyetesi, ikinci üründe ise KxB8392 varyetesi KM verimi yanında sıra HP, ADF ve NDF içeriği ile IVKMS açısından öne çıkan çeşitler olmuştur.Doctoral Thesis The Effect Cinnamon Bark Polyphenol Extract at Different Levels on Performance, Carcarss Parameters, and Abdominal Adipose Tissue Dynamics in Broiler Chickens(2024) Tayam, Sezen; Erdoğan, SibelBu çalışma, etlik piliçlerde tarçın kabuğu polifenollerinin (TPE) performans ve karkas parametreleri üzerine etkisinin yanı sıra, farklı gelişim evrelerinde adipogenez ve adipogenezde anahtar rol oynayan adipojenik dönüştürücü faktörlerden biri olan peroksizom proliferatör aktive edilen reseptör gama (PPARγ) ve lipoprotein lipaz (LPL) gen ekspresyon düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Toplam 288 adet Ross 308 ırkı bir günlük erkek piliç, üç gruba ayrılarak birinci grup bazal yemle (katkısız, kontrol grubu- K), ikinci (TPE300) ve üçüncü (TPE600) gruplar ise bazal yeme 300 mg/kg ve 600 mg/kg tarçın kabuğu polifenol ekstresi ilave edilerek oluşturulan izokalorik ve izonitrojenik karma yemlerle 42 gün süreyle beslenmiştir. Çalışmanın 7, 14, 35 ve 42. günlerinde her alt gruptan bir piliç kesilerek abdominal adipoz doku örneklemeleri yapılmıştır. TPE katkılı karma yemleri tüketen etlik piliçlerde 1-21, 22-42 ve 1-42 günlerde canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi kontrol grubuna göre düşük (P<0.05), yemden yararlanma oranı ise TPE600 grubunda daha yüksek olmuştur (P<0.05). Karma yemlere TPE ilavesi kesim ağırlığı, sıcak karkas ağırlığı ile abdominal adipoz doku oranını düşürürken taşlık oranını arttırmıştır (P<0.05). Muamele grupları sıcak karkas randımanı ile göğüs kası oranını düşürmüştür (P<0.05). Abdominal adipoz doku oranı genel olarak yaşla birlikte artış eğiliminde olup bu oran üzerine TPE katkıların etkisi önemli bulunmuştur. TPE ilavesi adiposit boyutlarını kontrol grubuna göre düşürmüştür (P<0.05). TPE'ler serum trigliserid seviyelerini düşürürken serum insülin ve leptin konsantrasyonlarını artırmıştır (P<0.05). Ayrıca, adipoz dokuda adipogenez sürecinde etkili olan, adipositlerde insülin duyarlılığını ve lipid metabolizmasını düzenleyen genlerin ifadesini artıran PPARγ ile yağ katabolizmasını hızlandıran LPL geninin ekspresyon seviyeleri belirgin bir şekilde yükselmiştir (P<0.05). Sonuç olarak TPE'lerin abdominal adipoz dokuda LPL ve PPARγ gen ekspresyonunu artırıp, serum trigliserid konsantrasyonunu düşürmesi, serum leptin ve insülin konsantrasyonunu ise artırması gibi bu koordineli tepkileri bunların etlik piliçlerde lipid metabolizmasını düzenlemede önemli bir rol oynadığını göstermektedir.Master Thesis Effect of Selenium in Ovo Injection and Addition To Diet on Hatching Results, Liver Antioxidant Level and Chick Development in Chukar Partridges (alectoris Chukar)(2019) Tayam, Sezen; Karadaş, FilizBu çalışmada; kapalı sistemde yetiştirilen kınalı keklik yumurtalarının in ovo selenyum (Se) enjeksiyonu yolu ile zenginleştirilmesinin ve çıkış sonrası yeme Se ilavesinin kuluçka parametreleri, besi performansı, karaciğer dokusunda GPx enzim aktivitesi ve karaciğer, göğüs kası dokularında Se konsantrasyonu üzerine etkileri incelenmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla; 560 adet döllü kınalı keklik yumurtalarını in ovo enjeksiyonu için 4 ayrı gruba [kontrol (in ovo uygulanmayan), salin (30µl % 5'lik salin çözeltisi), Se 0.4 (% 5'lik salin çözeltisine 0.4 µg Se ilavesi), Se 0.8 (% 5'lik salin çözeltisine 0.8 µg Se ilavesi)] ayrılmıştır. Bu gruplara kuluçkanın 21. günü in ovo enjeksiyonu uygulanmıştır ve daha sonra kuluçkadan çıkan civcivler, yemlere farklı dozlarda (0.4 ve 0.8 mg/kg) Se ilave edilerek beslemeye tabii tutulmuştur. Araştırma sonunda; 0.4 µg Se enjeksiyonu kuluçka sonuçları üzerine pozitif etkiye sahip olmuştur. Fakat 0.8 µg Se enjeksiyonu 0.4 µg Se enjeksiyonu kadar etkili olmamıştır. In ovo Se uygulaması günlük yaştaki kekliklerin göğüs kası dokularındaki Se düzeyini ve bir haftalık yaştaki kekliklerin karaciğer dokularındaki GPx enzim aktivitesini önemli düzeyde (p<0.05) arttırmıştır. Bu araştırma sonucunda; 0.8 µg Se in ovo uygulamasının yüksek doz görünmekle beraber, kontrol grubu ile kuluçka ölümleri açısından benzerlik göstermekte, dokularda Se birikimi, yem tüketimi üzerine olumlu etkisi saptanmış olup doz ile ilgili ileri çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ancak, in ovo uygulamalarının sınırlı düzeydeki etkisi nedeniyle yumurtalara hem in ovo 0.4 µg ve 0.8 µg hem de yemlere 0.4 mg/kg ve 0.8 mg/kg'a kadar Se takviyesinin mümkün olduğu da görünmektedir.