Browsing by Author "Telsaç, Rabia"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Presence of Salmonella Spp. in Chicken Meat and Antimicrobial Resistance Profiles(2021) Telsaç, Rabia; Tuncay, Rabia MehtapBu çalışma, Van ilinde 2021 yılı Şubat-Nisan aylarında satışa sunulan toplam 100 adet tavuk eti (25'şer adet derili göğüs ve but, 25'şer adet derisiz göğüs ve but) örneklerinde Salmonella spp. kontaminasyonu ve elde edilen izolatların antibiyotik dirençlilik profillerini belirlemek amacıyla yapıldı. Ayrıca ampisilin, gentamisin, tetrasiklin ile sülfametoksazole dirençli olan suşlarda bu antibiyotiklere ait direnç genlerinin varlığı araştırıldı. Çalışmada, PCR analizleri sonunda 25 adet derili but örneğinin 4'ünde (%16), 25 adet derisiz but ve göğüs örneğinin 5'inde (%20), 25 derili göğüs örneğinin 3'ünde (%12) toplam 17 (%17) örnekte Salmonella spp. pozitif olarak belirlendi. İzole edilen Salmonella spp.'lerin serotip identifikasyonunda S. Enteritidis ve S. Typhimurium tespit edilemedi. Salmonella spp. pozitif 17 adet tavuk eti örneğinin analizi sonucunda 33 adet Salmonella spp. izolatı elde edildi. İzolatların amoksisilin/klavulanik asit ve streptomisine (%33.33), ampisiline (%36.36), eritromisine (%96.97), gentamisin ve seftriaksona (%24.24), kloramfenikole (%42.42), sefotaksime (%12.12), tetrasikline (%30.30) ve trimetoprim-sülfametoksazole (%81.82) karşı dirençli olduğu saptandı. Eritromisin (%3.03), streptomisin (%18.18) ve tetrasikline (%9.09) karşı ise orta duyarlılık geliştiği belirlendi. Direnç genlerinin de incelendiği çalışmada trimetoprim-sülfametoksazole dirençli olan izolatların %77.78'i sul1, %62.96'sı sul2, ampisiline dirençli izolatların %66.67'si Pse-1, tetrasikline dirençli izolatların %20'si tetA, %10'nun tetB ve gentamisine dirençli izolatların (%100) tamamının ise ant(3')-la geninin içerdiği saptandı. Sonuç olarak, Van piyasasında satılan tavuk etlerinden elde edilen Salmonella spp. izolatlarında S. Typhimurium ve S. Enteritidis tespit edilmemesi bu gıdaların TGK'ya uygun olduğunu göstersede Salmonella spp. varlığı hijyenik kalitesinin kötü olduğunun göstergesidir. Aynı zamanda bu izolatların antimikrobiyal dirençliliğinin yüksek olması ve bazılarında direnç geni varlığı bu tür gıdalardan insanlara dirençli türlerin geçebilmesine ve tedavinin zorlaşmasına neden olabilir. Bu durum ayrıca ciddi bir halk sağlığı problemine yol açabilir.