Browsing by Author "Topuz, Hasan"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Effect of Foliar Spraying of Ascophyllum Nodosum Extracts on Grape Quality of 'tarsus Beyazi(Springer, 2022) Topuz, Hasan; Keskin, Nurhan; Kiraz, Mehmet Erdem; Tarim, Guzin; Topuz, Fatih; Ozel, Nurcan; Kaya, OzkanIn recent years, studies have shown that seaweed applications could prevent post-harvest berry drops in grapes and allow improvements in cluster and berry quality characteristics. This study was conducted on 'Tarsus Beyazi' grape cultivar, which was grown on its own root and goblet-trained, in the Tarsus district of Mersin Province, Turkey. Although 'Tarsus Beyazi' is an early and well-known cultivar, it does not attract much attention due to its genetic susceptibility to berry drop; however, it is an important grape genetic source. In this study, foliar spraying of seaweed (Ascophyllum nodosum [L.] Le Jolis) was applied to the vines of 'Tarsus Beyazi'. After the application, the force to separate the berries from the stalk, berry weight (g), berry width (mm), berry length (mm), cluster width (cm), cluster length (cm), cluster weight (g), titratable acidity (%,TA), total soluble solids (%,TSS), and pH, as well as leaf and berry mineral content, were determined. Based on our results, it was determined that seaweed application had positive effects on the cluster characteristics rather than the berry properties of the 'Tarsus Beyazi'. The difference between application and control grapevines was found to be significant for cluster width and weight. As compared to the control grapevines (11.16 cm), clusters were approximately 9.86% wider in the application grapevines (12.26 cm), and the difference in cluster weight was about 37 g between the mean value of the application (297.40 g) and the control (260.23 g) grapevines. To sum up, the use of seaweeds in 'Tarsus Beyazi' has made it possible to improve grapevine productivity and enhance berry quality, mostly in terms of cluster characteristics.Master Thesis The Effect of Seaweed Application on Some Cluster and Berry Characteristics in Tarsus Beyazi Grape Cultivar(2022) Topuz, Hasan; Keskin, NurhanBu çalışma, 2021 yılı vejetasyon döneminde Mersin ili Tarsus ilçesinde bulunan bir üretici bağında (36 ̊ 59' 45.1' kuzey enlemi ve 34 ̊ 45' 37.2' doğu boylam derecelerinde, rakımı 25 m) gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, kendi kökleri üzerinde yetiştirilen ve goble terbiye şekli verilmiş, ekonomik verim yaşında Tarsus Beyazı üzüm çeşidine ait omcalar kullanılmıştır. Tarsus Beyazı erkenci ve aranan bir çeşit olmasına rağmen, tanelenmeye genetik yatkınlığı nedeniyle fazla ilgi görmeyen, ancak önemli bir asma gen kaynağıdır. Son yıllarda deniz yosunu uygulamalarının, üzümde hasat sonrası tanelenme kayıplarını önlediği, salkım ve tane kalite özelliklerinde iyileşmelere olanak sağladığı yönünde yapılan çalışmalar dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, Tarsus Beyazı üzüm çeşidine ait omcalara yapraktan püskürtme şeklinde deniz yosunu (Ascophyllum nodosum (L.) Le Jolis) uygulaması yapılmıştır. Uygulama sonrası, tane boyu (mm), tane eni (mm), 100 tane ağırlığı (g), salkım boyu (cm), salkım eni (cm), salkım ağırlığı (g), tanenin saptan kopma direnci (g), % suda çözünür kuru madde (SÇKM), % titre edilebilir asitlik (TA), pH, yaprak sapı ve tane mineral madde içerikleri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda deniz yosunu uygulamasının Tarsus Beyazı üzüm çeşidinde tane özelliklerinden çok salkım özellikleri üzerine olumlu etkiler yaptığı belirlenmiştir. Salkım eni ve salkım ağırlığı bakımından uygulama ve kontrol grupları arasındaki fark istatistik olarak önemli bulunmuştur. Kontrol grubuna (11.16 cm) göre uygulama grubunda (12.26 cm) yaklaşık % 9.86 oranında daha geniş salkımlar elde edilirken, uygulama grubu salkımların ortalama ağırlığı (297.40 g) ile kontrol grubu salkımların ortalama ağırlığı (260.23 g) arasında yaklaşık 37 g' lık fark gözlenmiştir.