Browsing by Author "Yörük, İbrahim H."
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Keçilerde Gebelik Süresince Retinol, $\\alpha$ Tokoferol ve Vitamin D3 Konsantrasyonlarının Araştırılması(2007) Taşal, İbrahim; Yörük, İbrahim H.; Cetin, YunusBu çalısmada tiftik keçilerinde retinol, a-tokoferol ve vitamin D3 (kolekalsiferol) konsantrasyonlarının gebelik dönemi olası degisimlerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Arastırmada saglıklı, östrüsleri PGF2 a ile senkronize edilmis, yasları 2–4 arasında degisen 12 adet renkli Tiftik keçisi kullanıldı. Çalısmada 150 günlük bir süreçte toplam 10 defa kan alındı. Gebelik boyunca retinol ve a-tokoferol arasında önemli korelasyon bulunurken, vitamin D3 seviyelerinin küçük dalgalanmalar dısında istikrarlı bir seyir izledigi görüldü. Sunulan arastırma ile keçilerde gebelik boyunca a-tokoferol, retinol ve vitamin D3 düzeyleri ortaya konuldu. Keçilerde konunun yeterince arastırılmadıgı, anılan vitaminlerin mevsimsel degisimi, beslemede kullanılan rasyonun ve laktasyon döneminin bu vitaminlere etkileri üzerine arastırmalar yapılması gerektigi kanısına varıldı.Other Mide ve Özofagus Kanserlerinde Serum ve Dokuda A ve E Vitamini Düzeyleri(1996) Testereci, Haluk; Algün, Ekrem; Tuncer, İlyas; Kahraman, Tahir; Yörük, İbrahim H.; Türkdoğan, M. KürşadA ve E vitaminleri antioksidan özellikleri nedeniyle gastrointestinal sistem kanserlerinin lipid peroksidasyon yolu ile gelişiminin önlenmesinde önemli role sahiptirler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Gastroenteroloji Bilim Dalında özofagus kanserli 7 hasta ile mide kanserli 12 hastanın serum ve biyopsi örneklerinde A vitamini esteri (retinol asetat) ve E vitamini izomerleri (alfa, gamma ve total tokoferoller) araştırıldı. Mide kanseri grubunda serum ortalama retinol asetat düzeyi anlamlı şekilde yüksekti. Her iki kanser grubunda serum ortalama tokoferol düzeyleri anlamlı olmamakla beraber düşük bulundu. îlginç olarak, her iki kanser grubunun doku örneklerinde retinol asetat ve tokoferol düzeyleri belirgin derecede düşük bulunmuştur (p<0.03, p<0.08). Bu sonuçlar özofagus ve mide kanserlerinde özellikle doku düzeyinde antioksidan özellikteki A ve E vitaminlerinin eksikliğinin kan¬ser etyopatogenezi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.