1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Yalvaç, Ömer"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    Determination of Fruit and Vegetable Consumption Structures and Purchasing Behaviors of the Household in Tuşba District of Van
    (2021) Yalvaç, Ömer; Keskin, Nurhan; Terin, Mustafa
    Bu tez çalışmasında, Van ili Tuşba ilçesindeki hanelerin meyve-sebze tüketim yapısı ile meyve-sebze satın alma davranışına etkili olan sosyoekonomik ve demografik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştr. Araştırmanın materyalini, Van ili Tuşba ilçesinde ikamet eden ve oransal örnekleme yöntemi kullanılarak tespit edilen 272 haneden toplanan anket verileri oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda hem kentte hem de kırsalda yaşayan hanelerin, meyve-sebze tüketimlerinin yetersiz olmakla birlikte, haneye düzenli olarak meyve-sebze alındığı ve meyve-sebze tüketmeyen hanelerin ise yeterli gelire sahip olmamaları nedeniyle meyve-sebze tüketemedikleri belirlenmiştir. Hanelerin meyve-sebze tüketiminde mevsime dikkat ettikleri ve taze tüketimi tercih ettikleri, meyve-sebze alışverişlerini süper/hiper marketlerden yaptıkları saptanmıştır. Kentsel hanelerin akşam yemeğinde, kırsal hanelerin ise ara öğünlerde olmak üzere, en az bir öğün meyve tükettiği ve en çok turunçgilleri tercih ettikleri, sebzeyi ise en çok akşam yemeğinde tüketmekle birlikte yumrulu sebzeleri tercih etttikleri tespit edilmiştir. Kentsel hanelerin, fiyatların pahalı olduğu dönemlerde tüketebilme, kırsal hanelerin ise üretimin olmadığı dönemlerde tüketebilme açısından sebzeleri konserve olarak sakladıkları, meyvelerin ise kentsel hanelerde kurutarak kırsal hanelerde de reçel yapılarak muhafaza edildiği belirlenmiştir. Ayrıca, kentsel hanelerin sağlık, kırsal hanelerin ise hijyen açısından meyve ve sebzelerin güvenilirliğini önemsediği belirlenmiştir.