Browsing by Author "Yurt, Bayram"
Now showing 1 - 8 of 8
- Results Per Page
- Sort Options
Article Darende Dumas Çökeleğinin Yapılışı ve Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma(2003) Yurt, Bayram; Küçüköner, Erdoğan; Tarakçı, ZekaiBu çalışmada Malatya ile Darende ilçesinin değişik yörelerinde imal edilen Darende Dumas çökeleğinin yapılışı ve imal edilen çökeleklerden 12 adet örnekte kimyasal, mikrobiyolojik ve mineral madde analizleri yapılmıştır. Kimyasal analizlerden elde edilen ortalama değerler: kurumadde oranı %34.93, yağ %8.01, kurumaddede yağ %22.08, kül %2.39, protein %21.66, tuz %1.64, asillik (laktik asit cinsinden) %1.67, suya geçen azot %0.12 ve olgunlaşma oranı ise %4.08 olarak bulunmuştur. Mikrobiyolojik analiz sonucunda ortalama olarak total bakteri sayısı 9.23x106 adet/g, koliform gurubu bakteri sayısı 1.958x102 adet/g, maya ve küf sayısı 1.089x107 adet/g ve laktik asit bakterileri sayısı 1.496x106 adet/g olarak bulunmuştur. Mineral madde analizi sonucunda Ca 407.29 ppm, K 979.10 ppm, Fe29.30ppm, Mg 16.66 ppm, Cu 15.71 ppm, ZN 4.41 ppm ve Mn 2.60 ppm olarak tespit edilmiştir.Doctoral Thesis Determination of Hepatoprotective and Antioxidants Effects of Apricot and Apricot Kernel Ethyl Alcohol Induced in Rats(2010) Yurt, Bayram; Çelik, İsmailBu çalışmada, kayısı ve kayısı çekirdeğinin etil alkol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda karaciğer koruyucu ve antioksidan rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için 56 adet Wistar albino cinsi sıçanlar 8 deney grubuna ayrılmıştır (Kontrol, etil alkol, % 15 kükürtlü kayısı, % 30 kükürtlü kayısı, % 15 kükürtsüz kayısı, % 30 kükürtsüz kayısı, % 15 kayısı çekirdekli ve % 30 kayısı çekirdekli grubu). 50 gün sonunda sıçanların karaciğer harabiyet biyobelirteçleri olan serum enzimlerinden aspartate aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), gamma glutamil transpeptidaz (GGT) ve laktat dehidrogenaz (LDH) enzim seviyeleri belirlenmiştir. Ayrıca sıçanların eritrosit, kalp, böbrek, karaciğer ve beyin dokularında antioksidan kapasite etkinliğinin göstergesi olarak değerlendirilebilecek antioksidan enzimlerden süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon-S-transferaz (GST), glutatyon redüktaz (GR) enzim aktiviteleri ile redükte glutatyon (GSH) seviyeleri ve lipid peroksidasyon (Malondialdehit=MDA) içerikleri tespit edilmiştir.Elde edilen sonuçlara göre; etil alkol grubunun serum AST, ALT ve LDH enzim seviyeleri kontrol grubuna göre önemli düzeyde artarken, % 30 çekirdekli grup dışında farklı işlenmiş ve içerikli kayısı ile % 15 çekirdek içerikli grupların serum enzim seviyeleri önemli düzeyde artmadığı tespit edilmiştir.50 gün deneysel muamele sonunda; kontrol grubu ile kıyaslandığında etil alkol tüm dokularda MDA miktarını artırırken, karaciğer dokusunun çekirdek içerikli grupları dışında farklı işlenmiş ve değişik oranlardaki kayısının ve kayısı çekirdekli grupların doku MDA içeriklerinin etil alkol grubuna göre önemli düzeyde azaldığı tespit edilmiştir.Ayrıca, etil alkolün sıçanların çeşitli dokulardaki oksidatif stres sonucu antioksidan savunma sistemi unsurlarının seviyelerinde dalgalanmalara neden olurken, farklı işlenmiş ve değişik oranlardaki kayısı ile değişik orandaki kayısı çekirdeğinin bu dalgalanmalara karşı kesin iyileştirici etkileri belirlenememiştir.Sonuçlar gösterdi ki, kayısı ve çekirdeğinin içerikleri etil alkolün 50 günlük süre boyunca oksidatif hasarına karşı karaciğer koruyucu ve antioksidan rolü olabileceği sonucuna varıldı.Anahtar kelimeler: Kayısı ve kayısı çekirdeği, Serum Enzimleri, Antioksidan savunma sistemi, Lipid peroksidasyonu, SıçanArticle Determination of in Vitro Antioxidant, Anticholinergic, and Antiepileptic Activities of Some Medicinal and Aromatic Plant Extracts(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2024) Yurt, Bayram; Sağlamtaş, Rüya; Demir, Yeliz; İzol, Ebubekir; Diril, Halit; Caglayan, CuneytCrocus cancellatus, Scilla siberica subsp. armena, Juniperus oxycedrus subsp. oxycedrus ve Anthriscus nemorosa gibi tıbbi ve aromatik bitkiler birçok farklı biyolojik aktiviteye sahiptir. Antioksidanlar birçok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynarken, metabolik enzimlerin inhibisyonu da birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Bu çalışmada, dört farklı tıbbi ve aromatik bitki türünün su, etanol ve diklorometan ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH•) ve 2,20-azino-bis-3-etilbenzthiazoline-6-sülfonik asit (ABTS•+) radikal giderme ve Cu2+, Fe3+ ve Fe3+-TPTZ indirgeme deneyleri ile belirlenmiştir. Enzim inhibisyon çalışmaları metabolik enzimler olan asetilkolinesteraz, bütirilkolinesteraz, karbonik anhidraz I ve II izoenzimleri ile gerçekleştirilmiştir. A. nemorosa'nın etanol ekstresi DPPH ve ABTS deneylerinde en yüksek aktiviteyi göstermiştir (IC50: 17.36 µg mL-1, IC50: 7.02 µg mL-1). Fe3+ indirgeme deneyinde, A. nemorosa'nın diklorometan ekstresi en yüksek aktiviteyi göstermiştir (1.96±0.060 µg mL-1). Cu2+ indirgeme deneyinde, J. oxycedrus'un diklorometan ekstresi en yüksek aktiviteyi göstermiştir (1.773±0.066 µg mL-1). Fe3+-TPTZ indirgeme deneyinde, S. siberica'nın etanol ekstraktı en yüksek aktiviteyi göstermiştir (1.256±0.011 µg mL-1). Enzim inhibisyon sonuçlarında, tüm bitkilerin çalışılan enzimleri inhibe ettiği belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda tıbbi ve aromatik bitkilerden olan bu dört bitkinin yüksek biyolojik aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir.Master Thesis Determination of Some Chemical Characteristics of Pistacia Grown in Turkey(2001) Yurt, Bayram; Küçükönder, ErdoğanBu araştırmada, Türkiye'de yetiştirilen standart Antepfıstığı çeşitlerimizden olan Uzun, Kırmızı, Siirt, Ohadi ve Halebi'nin bazı kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada 10 adet Antepfıstığı örneği kullamlmıştır. Antepfıstığı örneklerinden Uzun çeşidi; Malatya, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep'ten, Siirt çeşidi; Siirt ve Gaziantep'ten, Kırmızı, Ohadi ve Halebi çeşidi; Gaziantep'ten temin edilmiş ve analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortalama kimyasal değerler; nem % 3.28 ± 0.07, kuru madde % 96.72 ± 0.07, kül % 2.59 ± 0.08, protein % 21.97 ± 1.24, yağ % 56.95 ± 0.53, kuru maddede yağ % 58.88 ± 0.58, potasyum 724.90 ± 35.18 mg/100 g, magnezyum 141.73 ± 2.52, sodyum 11.88 ± 2.41 mg/100 g, bakır 1.32 ± 0.11 mg/100 g, palmitik asit % 8.78 ± 0.56, palmitoleik asit % 0.64 ± 0.04, stearik asit % 1.63 ± 0.37, oleik asit % 67.3. ± 5.91, linoleik asit % 20.73 ± 5.79 ve linolenik asit % 0.24 ± 0.05 şeklinde bulunmuştur. Anahtar kelimeler: Türkiye, Antepfıstığı, Kimyasal özellikler, Mineral madde, Yağ asitleri.Article Hepatoprotective Effect and Antioxidant Role of Sun, Sulphited-Dried Apricot (Prunus Armeniaca L.) and Its Kernel Against Ethanol-Induced Oxidative Stress in Rats(Pergamon-elsevier Science Ltd, 2011) Yurt, Bayram; Celik, IsmailThe present study was carried to evaluate the hepatoprotective effect and antioxidant role of sun, sulphited-dried apricot and its kernel against ethanol-induced oxidative stress. The hepatopreventive and antioxidant potential of the plant's supplementations were evaluated by measuring level of serum liver damage marker enzymes (AST, ALT, GGT and LDH), antioxidant defense systems (GSH, GR, SOD, GST and GPX) and MDA content in various tissues of rats. Eight experimental groups: I (control), II (20% ethanol), III (ethanol + 15% sun-dried apricot), IV (ethanol + 30% sun dried). V (ethanol + 15% sulphited-dried), VI (ethanol + 30% sulphited-dried), VII (ethanol + 15% kernel) and VIII (ethanol + 30% kernel). According to the results, the levels of serum enzymes increased significantly in the II group as compared to those of I group, but they decreased in the III, IV, V and VI groups as compared to those of II group. Also, administration of sun and sulphited-dried apricot supplementation restored the ethanol-induced imbalance between MDA and antioxidant system towards near normal particularly in tissues but not its kernel. It is concluded that apricot has a hepatoprotective effect in rats with ethanol, probably acting by promoting the antioxidative defense systems. (C) 2010 Elsevier Ltd. All rights reserved.Article Ordu ve Yöresinde İmal Edilen Keşin Yapılışı ve Bazı Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma(2001) Küçüköner, Erdoğan; Tarakçı, Zekai; Yurt, BayramBu araştırmada Ordu ilinin değişik yörelerinde üretilen Keşin yapım tekniği ve satışa sunulan Keşlerden 20 adet örnek üzerinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Kimyasal analiz sonuçlarına göre ortalama değerler şöyledir: kurumadde oranı %68.03, su oranı %31.97, yağ oranı %11.35, yağsız kurumadde oranı %56.68, kül oranı %8.33, tuz oranı %7.08, protein oranı %42.34, pH 3.9 ve titrasyon asitliği %2.64 (laktik asit cinsinden) dür. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre; toplam bakteri sayısı 5.981 log/g, maya ve küf sayısı 4.686 log/g, laktik asit bakteri sayısı 4.466 log/g, proteolitik bakteri sayısı 4.536 log/g ve lipolitik bakteri sayısı 3.930 log/g olarak bulunmuştur. Analize tabi tutulan Keş örneklerinde koliform grubu bakteriye rastlanmamıştır.Article Pasting, Textural and Sensory Characteristics of the Kofter, a Fruit-Based Dessert: Effect of Molasses and Water Concentration(Walter de Gruyter Gmbh, 2015) Yildiz, Onder; Yurt, Bayram; Toker, Omer Said; Ceylan, Mehmet Murat; Yilmaz, Mustafa Tahsin; Basturk, AyhanKofter is a traditional product which is composed of water, molasses and starch. The quality of Kofter depends on many factors involving concentration of the ingredients, starch concentration and type, composition and type of the molasses and drying temperature and time. In the present study, the effect of molasses concentration (75-25%) on the pasting and textural properties of the Kofter samples was investigated. All pasting properties (peak viscosity, trough viscosity, breakdown viscosity, final viscosity, setback viscosity, peak time, pasting temperature) were significantly affected by molasses concentration used in the formula. The increase in water concentration generally caused increase in hardness, adhesiveness, gumminess and chewiness value of the Kofter samples. Sensory analysis was also performed to determine mostly preferred sample regarding appearance, color, texture, taste, odor and overall preference. According to the sensory results, Kofter sample including 40% molasses and 60% water was found to be mostly preferred sample.Other Tulumba Tatlısının Üretiminde Yağ Emilimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi(2002) Doğan, İsmail; Yurt, BayramÖZET: Son yıllarda tüketicilerin daha sağlıklı ve düşük yağlı olan gıdalara talebi artmıştır. Az yağlı veya yağsız unlu mamuller tercih edilmeye başlanmıştır. Tulumba, sevilen unlu mamuller arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, tulumba üretimi sırasında yağ emilimini etkileyen faktörlerden kızarma yağı sıcaklığı, tulumba çapı ile soya unu, selüloz gamı, canlı gluten ve yumurta ilavesinin etkileri araştırılmıştır. Yağ sıcaklığının, kızartma süresinin kontrol edilmesinde ve nemin uzaklaşmasında oldukça önemli bulunmuştur, ilave edilen soya unu ve selüloz gamı, yağ emilimini önemli ölçüde azaltmamıştır. Hamur özelliklerini, tulumbanın tekstürünü, şeklini ve yağ emilimini etkileyen kritik bir faktör yumurta seviyesidir. Arzu edilen özellikte tulumba üretimi için, unun protein seviyesi ise %10.5-11.5 arasında olmalıdır.