Trichoderma Harzianum Rifai Ve Trichoderma Viride Pers. (Ascomycota: Hypocreales)'nin Dolmalık Biber Bitkileri Üstünde Beslenen Myzus Persicae (Sulzer, 1776) (Hemiptera: Aphididae)'nin Demografik Parametreleri Üzerine Etkisi

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Entomological Soc Turkey, Ege Univ

Abstract

Bu çalışmada, dolmalık biber, Capsicum annuum L. (Solanales: Solanaceae) çeşidi aracılığıyla Trichoderma harzianum Rifai ve Trichoderma viride Pers. (Ascomycota: Hypocreales)'nin Myzus persicae (Sulzer, 1776) (Hemiptera: Aphididae) üzerindeki dolaylı etkileri yaş ve döneme özgü iki eşeyli yaşam çizelgesi kullanılarak belirlenmiştir. Karşılaştırma testi olarak kartezyen çarpım kullanılmıştır. Çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü’nde 2024 yılı Mayıs-Temmuz ayları arasında yürütülmüştür. Trichoderma spp. uygulamalarında kalıtsal üreme yeteneği (r), üreme gücü sınırı (λ) ve popülasyonu ikiye katlama süresi (DT) parametreleri kontrole kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Trichoderma harzianum ile muamele edilmiş bitkilerle beslenen M. persicae bireylerinin kalıtsal üreme yeteneği (0.3321 d⁻¹), diğer muamelelere, (T. viride, 0.3462 d⁻¹ ve her iki Trichoderma spp. karışımı 0.3583 d⁻¹) kıyasla önemli ölçüde daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda, her iki Trichoderma spp. de biber bitkisi aracılığıyla M. persicae'nin biyolojisi üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğu ve T. harzianum'un T. viride'den daha etkili olduğu belirlenmiştir. İlerleyen çalışmalarda faydalı mikroorganizmaların farklı bitki ve zararlı kombinasyonlarında test edilmesi, bu mekanizmanın daha iyi anlaşılmasını sağlayarak entegre zararlı yönetimine önemli katkılar sunacaktır.

Description

Keywords

Bell Pepper, Myzus Persicae, Trichoderma Harzianum, Trichoderma Viride, Two-Sex Life Table

Turkish CoHE Thesis Center URL

WoS Q

Q3

Scopus Q

Q3

Source

Turkiye Entomoloji Dergisi-Turkish Journal of Entomology

Volume

49

Issue

2

Start Page

175

End Page

185
Google Scholar Logo
Google Scholar™