Etanol Toksisitesine Maruz Bırakılan Ratlarda Pistacia Khinjuk Stocks Tarafından Apoptozla İlişkili Gen Ekspresyonunun Değişimi

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Bu çalışmada, farklı uygulama yöntemleri kullanılarak verilen Bıttım (Pistacia khinjuk Stocks) (Pk) bitkisinin, etanol ile indüklenen deneysel oksidatif strese maruz bırakılan sıçanlarda apoptozla ilişkili gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma materyali Siirt-Eruh'tan toplanmıştır. Öğütülmüş örnekler su ile maserasyona tabi tutulmuş ve ekstreler liyofilizasyon sonrasında deneylerde kullanılmıştır. Kavrulmuş örneklerden kahve hazırlanmış, ardından süzülüp deneylerde kullanılmıştır. Kurutulup toz haline getirilen Bıttım, sıçanların yemine karıştırılmıştır. Sıçanlar beş gruba ayrılmıştır: Grup I: Normal Kontrol (NC) (n=6), Grup II: Oksidatif Stres Grubu (EtOH) (n=6), Grup III: Pk: %20 EtOH + Bıttım içeren yem (400 mg/kg) (n=6), Grup IV: PkE: %20 EtOH + Bıttım su ekstresi (400 mg/kg) (n=6), Grup V: PkC: %20 EtOH + Bıttım kahvesi (400 mg/kg) (n=6). Karaciğer ve kandan RNA izolasyonu yapılmış ve cDNA sentezinden sonra gen ekspresyonu kantitatif PCR ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma Pk'ın etanol kaynaklı toksisiteye yanıt olarak karaciğer ve kanda apoptozla ilişkili gen ekspresyonunu modüle ettiğini göstermiştir. Etanol maruziyeti, p53 ve CASP-3 gibi apoptotik belirteçleri önemli ölçüde artırırken, Pk’ın yem ve ekstre formları apoptotik gen ekspresyonunu baskılayarak koruyucu bir etki göstermiş, yem formunun daha etkili olduğu belirlenmiştir. Ancak, kahve formunun koruyucu etkisi sınırlı kalmıştır. Gen ekspresyonundaki beklenmedik dalgalanmalar, oksidatif strese karşı hücresel yanıtların karmaşık olduğunu ve birden fazla faktörden etkilendiğini düşündürmektedir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Volume

30

Issue

1

Start Page

33

End Page

45
Google Scholar Logo
Google Scholar™