Etanol Toksisitesine Maruz Bırakılan Ratlarda Pistacia Khinjuk Stocks Tarafından Apoptozla İlişkili Gen Ekspresyonunun Değişimi
No Thumbnail Available
Date
2025
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışmada, farklı uygulama yöntemleri kullanılarak verilen Bıttım (Pistacia khinjuk Stocks) (Pk) bitkisinin, etanol ile indüklenen deneysel oksidatif strese maruz bırakılan sıçanlarda apoptozla ilişkili gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma materyali Siirt-Eruh'tan toplanmıştır. Öğütülmüş örnekler su ile maserasyona tabi tutulmuş ve ekstreler liyofilizasyon sonrasında deneylerde kullanılmıştır. Kavrulmuş örneklerden kahve hazırlanmış, ardından süzülüp deneylerde kullanılmıştır. Kurutulup toz haline getirilen Bıttım, sıçanların yemine karıştırılmıştır. Sıçanlar beş gruba ayrılmıştır: Grup I: Normal Kontrol (NC) (n=6), Grup II: Oksidatif Stres Grubu (EtOH) (n=6), Grup III: Pk: %20 EtOH + Bıttım içeren yem (400 mg/kg) (n=6), Grup IV: PkE: %20 EtOH + Bıttım su ekstresi (400 mg/kg) (n=6), Grup V: PkC: %20 EtOH + Bıttım kahvesi (400 mg/kg) (n=6). Karaciğer ve kandan RNA izolasyonu yapılmış ve cDNA sentezinden sonra gen ekspresyonu kantitatif PCR ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma Pk'ın etanol kaynaklı toksisiteye yanıt olarak karaciğer ve kanda apoptozla ilişkili gen ekspresyonunu modüle ettiğini göstermiştir. Etanol maruziyeti, p53 ve CASP-3 gibi apoptotik belirteçleri önemli ölçüde artırırken, Pk’ın yem ve ekstre formları apoptotik gen ekspresyonunu baskılayarak koruyucu bir etki göstermiş, yem formunun daha etkili olduğu belirlenmiştir. Ancak, kahve formunun koruyucu etkisi sınırlı kalmıştır. Gen ekspresyonundaki beklenmedik dalgalanmalar, oksidatif strese karşı hücresel yanıtların karmaşık olduğunu ve birden fazla faktörden etkilendiğini düşündürmektedir.
Description
Keywords
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Volume
30
Issue
1
Start Page
33
End Page
45