Yumurtacı Tavuk Yemlerine Biberiye (Rosmarinus Officinalisl.) Uçucu Yağ İlavesinin Performans, Yumurta Kalite Kriterleri ve Yumurta Sarısı Lipit Oksidasyonu Üzerine Etkisi
No Thumbnail Available
Date
2016
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışma, yumurtacı tavuk yemlerine farklı dozlarda biberiye uçucu yağı ilavelerinin performans, yumurta kalite kriterleri, taze ve depolanan yumurta sarısı malondialdehit (MDA) düzeyi üzerindeki etkilerini belirlemek üzere yapılmıştır. Çalışmada, tavuklar tesadüf parselleri deneme desenine göre rastgele 6 gruba ayrılmış ve her bir grup 5 tekerrüre ayrılmıştır. Her tekerrürde8 tavuk olmak üzere toplam 240 adet, 32 haftalık yaşta Bovans genotipibeyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır.Deneme grupları; Kontrol (Negatif Kontrol), 500 mg/kg antibiyotik (Pozitif Kontrol 1), 200 mg/kg vitamin E (Pozitif Kontrol 2), 100 mg/kg biberiyeuçucu yağı, 200 mg/kg biberiye uçucu yağı ve 300 mg/kg biberiye uçucu yağı içeren karma yemle oluşturulmuştur. Canlı ağırlık, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı, ölüm oranı ve yumurta kalite kriterleri bakımından kontrol ve deneme grupları arasında önemli bir fark bulunmamış fakat yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta sarısı MDA değerleri önemli düzeyde etkilenmiştir. Negatif kontrol grubuna göre tüm gruplar yem tüketimini düşürmüş 500 mg/kg antibiyotik ve 100 mg/kg biberiye dozu hariç diğer dozlar yemden yararlanma oranını önemli düzeyde iyileştirmiştir. Karma yeme 100 mg/kg biberiye uçucu yağ ilavesi 42 ve 56 günlük depolama süresinde ve 200 mg/kg vitamin E ilavesi ise tüm depolama sürelerinde yumurta sarısı MDA değerlerini önemli düzeyde düşürmüştür. Sonuç olarak yumurtacı kanatlı karma yemlerinde 200 mg/kg vitamin E ve 100 mg/kgbiberiye uçucu yağı katkılarılipit oksidasyonunu önlemek için kullanılabilir.
Description
Keywords
Beslenme Ve Diyetetik, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi, Veterinerlik
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi
Volume
4
Issue
2
Start Page
113
End Page
119