Browsing by Author "Çelikyürek, Hasan"
Now showing 1 - 10 of 10
- Results Per Page
- Sort Options
Article Büyükbaş Hayvancılıkta Kayıt Tutma Sistemine Yönelik Bir Bilgisayar Paket Programının Hazırlanması(2017) Çelikyürek, Hasan; Aygü n, TurgutBu çalışmada, büyükbaş hayvanlara ait bilgilerin kaydedilmesine yönelik bir bilgisayar paket programı hazırlanmıştır. Bu program, büyükbaş hayvanların ıslah çalışmalarında sığırlar için 581 adet farklı veriyi kaydedebilecek bir programdır. Program Visual Basic ile yazılmıştır. Veritabanı olarak Microsoft Access dosyaları kullanılmıştır. Raporlama işlemleri için Microsoft Excel programı kullanılmıştır. Hazırlanan bilgisayar paket programında tutulan kayıtlar genel olarak ıslah, bakım, besleme, yem, kesim öncesi ve sonrası veriler, hastalık, sürü yönetimi, soy kütüğü vb. kayıtlardır. Bu çalışmada hazırlanan paket program sayesinde küçük ve orta ölçekli işletmelerde büyükbaş hayvanlarda tutulan kayıtlar bilgisayar ortamına aktarılarak veritabanlarında uzun süre saklanabilmekte ve ihtiyaç anında istenen verilere hızlı bir şekilde ulaşılabilmektedir. Hayvan ıslahı çalışmalarının ilk ve en önemli aşamalarından biri olan verim kayıtlarının tutulmasıdır. Bu amaçla hazırlanan bu tür bilgisayar paket programları kullanılarak hayvancılıkta önemli bir yere sahip her türlü verim kaydı kayıt altına alınabilmektedirMaster Thesis Detection of Technologies Used in Sheep Farms in Van Province and Record Keeping Status(2023) Barığ, Mehmet; Çelikyürek, HasanAraştırmada Van ili koyunculuk işletmelerinde teknolojilerin ne oranda kullanıldığı ve kayıt tutma işlerinin ne oranda yapıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma için 280 işletme sahibi ile yüz yüze anket görüşmeleri yapılmıştır. Van ilçelerindeki 400 baş ve daha fazla koyuna sahip işletmelerin %30'u rastgele seçilerek çalışma yürütülmüştür. Buna göre en çok bulundurulan koyun ırklarının Akkaraman (%41.1) ve Norduz (%30.4) olduğu tespit edilmiştir. Hayvan sayısı bakımından en çok 601-800 (%37.9) baş koyun grubunun olduğu ve kombine bir yetiştiricilik (%81.1) yapıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerinin barınak tipinin (%68.6) kapalı, işletmelerde sağımın el ile yapıldığı (%87.1), sütün değerlendirilmesinde %48.9 gibi bir oranla sadece peynir, %21.1'i ise aile ihtiyacı + peynir yapımı şeklinde değerlendirdikleri tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin (%82.5) ilkokul mezununun çoğunlukta olduğu ortaya çıkmıştır. Koyunculuk ile uğraşma süresi dikkate alındığında ise %90.4 oranla 15 yıldan fazla koyunculuk yapıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerde internet kullanımının çok az olduğu ve %60.7 oranında internet kullanmadığı, işletmeler da tutulan kayıtlar açısından, aşı (%74.3), tanımlama (%70.4), canlı ağırlık (%57.5), damızlık (%61.8), yem ve yemlemeye ilişkin (%75.7) kayıtları tuttukları tespit edilmiştir. Yetiştiriciler teknolojik alet ekipman kullanımı açısından ele alındığında yüksek bir oranla herhangi bir teknoloji kullanmadığı tespit edilmiştir. Hayvancılık işletmelerinde kullanılan teknolojilerin çoklu kullanımına ilişkin belirleme sonucunda ise %69.3 oranında hiçbir teknoloji kullanmadıkları ortaya çıkmıştır.Article Dünya’da ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış(2018) Çelikyürek, Hasan; Karakus, KadirSon yıllarda dünya ülkelerinde organik üretim için gereken faaliyetler hız kazanmıştır. Dünya da dönüşümalanları dâhil 50,9 milyon hektar organik tarım arazisi bulunmaktadır. En büyük tarım alanına sahip Okyanusya% 45 (22,8 milyon hektar)’lik bir pay ile birinci sırada gelmektedir. 2015 yılı verilerine göre organik tarım yapanüretici sayısı Avrupa’da 350 000; Avrupa Birliği’nde ise 270 000’dir. AB’de en çok üreticiye sahip ülke İtalya (52609 üretici); Avrupa’da ise Türkiye (69 967 üretici)’dir. Türkiye bu sayı ile Avrupa ve Avrupa Birliği ülkeleri içindebirinci sırada yer almaktadır. Türkiye organik tarım alanı bakımından, Avrupa ülkeleri arasında (486 069 hektarlık)9’uncu sırada yer almaktadır. 2014 ve 2015 yıllarında organik üretim yapılan hayvan sayısında % 11,6, et toplamında% 47,6 ve süt toplamında % 64 oranında bir azalma olurken, organik yumurta toplamında % 22,7 oranında bir artışgözlenmiştir. Organik bal üretimi yapan çiftçi sayısında % 25,2 ve kovan sayısında ise % 25,4 oranında bir azalmagörülmektedir. Buna karşın toplam bal üretiminde % 96,1’lik bir artış söz konusudur. Türkiye’de son üç yıl içerisindeorganik üretimdeki hayvan sayılarında büyük bir azalma olsa da, 2007 ile 2015 yılları karşılaştırıldığında Avrupaülkeleri arasında büyük bir artış payına sahiptir. Türkiye organik tarımda çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancakbu potansiyel doğru politikalarla değerlendirilmezse, sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması çok zor olacaktır.Article Ekolojik Hayvancılıkta Bilgisayar Teknolojisi Kullanımının Önemi#(2017) Çelikyürek, Hasan; Karakus, KadirEkolojik hayvancılık, çiftlik hayvanlarına doğal davranışlarının tüm hallerini göstermelerine izin veren, ekolojik yemlerle beslenen, verimi artırmak amacıyla hormon, antibiyotik vb. katkıların kullanılmadığı, tüketicilere daha sağlıklı ürünlerin sunulduğu, çevre bilinci ve hayvan haklarına duyarlılığın olduğu bir üretim şeklidir. Özellikle son zamanlarda ekolojik ürünlere olan talebin ciddi oranda artışı gözleri hayvancılık sektörüne çevirmiş durumdadır. Ekolojik tarımda başlıca amaç; toprak, bitki, hayvan ve insan arasındaki yaşam zincirinde üretim optimizasyonunu sağlıklı bir şekilde sağlamaktır. Bu amaçla ekolojik hayvancılığın her aşamasında bilgisayar teknolojisini kullanmak gerekmektedir. Günümüzde aile işletmeleri hayvancılıkta ön planda olmalarına rağmen, uygulama aşamasında bu işletmeler tarafından bilgisayar teknolojilerinden yeterli düzeyde yararlanılamamakta ve yetiştiriciliğin her aşamasında düzenli olarak kayıt tutulamamaktadır. Ekolojik hayvan yetiştiriciliğinde gerekli ve zorunlu olan kayıt tutma sistemi zorunlu bir otomasyon sistemini de beraberinde getirmektedir. Hayvancılık organizasyonlarının etkin şekilde kullanımı, ekolojik hayvansal üretim politika ve stratejilerinin oluşturulması ve üretim planlaması açısından daha aktif rol alması bakımından bilgisayar teknolojilerinden yararlanma son derece önemli olacaktırArticle Farklı Sürelerde Sütten Kesilen ve Meraya Ek Olarak Kesif Yemle Beslenen Karakaş Kuzularının Besi Gücü ve Karkas Özellikleri(1998) Demirel, Murat; Çelikyürek, Hasan; Gökdal, Özdal; Aygün, Turgut; Kor, AşkınBu araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Koyunculuk tşletmesi'nde 1997 yılı Mart ayında doğan ve 45,60 ve 75 günlük yaşta sütten kesilen toplam 16 baş Karakaş tekiz erkek kuzu üzerinde yürütülmüştür. Besiye, kuzular ortalama 4 aylık olunca başlanmıştır. Kuzular 90 gün boyunca, meraya ek olarak %15.7 ham protein içeren karma yemle ad-libitum olarak yenilenmişlerdir. 45, 60 ve 75 günlük yaşta sütten kesilen Karakaş kuzularında sırasıyla besi başı ağırlığı 23.52, 25.66 ve 24.41 kg; besi sonu ağırlığı 44.14, 47.49 ve 42:29 kg; günlük canlı ağırlık artışı 228.80, 242.51 ve 198.10 g.1 kg canlı ağırlık artışı için yem tüketimi 4.660,4.351 ve 4.469 kg olarak bulunmuş ve gruplar arası farklılıklar önemli bulunmamıştır. 45, 60 ve 75 günlük yaşta sütten kesilen kuzularda sırasıyla sıcak karkas ağırlığı 20.35, 22.68 ve 19.75 kg; soğuk karkas ağırlığı 19.99,22.19 ve 19.08 kg; karkas randımanı % 45.24,46.47 ve 45.06; iç yağı ağırlığı 0.16, 0.13 ve 0.07 kg (P<0.05); böbrek ve leğen yağlan ağırlığı 0.14, 0.12 ve 0.06 kg (P<0.05); kuyruk ağırlığı 2.45,2.94 ve 2.40 kg; kol ağırlığı 1.61, 1 73 ve 1.60 kg; etek ağırlığı 1.24,1.42 ve 1.02 kg; but ağırlığı 2.96, 3.12 ve 2.65 kg; boyun ağırlığı 0.72,0.86 ve 0.81 kg; omuzbaşı ağırlığı 0.42, 0.50 ve 0.46 kg; sırt-bel ağırlığı 1.57,1.72 ve 1.47 kg; göz kası alam 12.99,13.29 ve 11.24 cm2; iç yağı oranı % 0.73,0.54 ve 0.32 (P<0.05); böbrek ve leğen yağlan oranı % 0.71, 0.54 ve 0.30 (P<0.01); kas oranı % 48.48, 45.34 ve 47.69; kemik oranı % 22.76, 24.93 ve 24.11; kabuk yağı oranı % 12.21,12.11 ve 12.83; kas arası yağ oranı % 5.61,6.10 ve 3.56 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlan, farklı sürelerde sütten kesilen Karakaş kuzularında besi gücü bakımından görülen farklılıkların önemli olmadığını; ancak 45 günlük yaşta sütten kesilen kuzuların iç yağı ağırlığı, iç yağı oram ile böbrek ve leğen yağlan balonundan önemli (P<0.05), böbrek ve leğen yağlan oram bakımından çok önemli (P<0.01) düzeyde daha yüksek değerlere sahip olduklarım ortaya koymuşturArticle Hayvancılık İşletmelerinde Kayıtların Veri Tabanlarında Saklanması ve Değerlendirilmesi(2019) Çelikyürek, Hasan; Karakuş, Kadir; Kara, MuratHayvancılık işletmelerinde uzun süre saklanan veriler, hayvansal üretimlerde verimliliğinartırılabilmesi, hayvan damızlık değerlerinin ortaya konulabilmesi, nitelikli damızlık ihtiyaçlarınınkarşılanabilmesi, etkin ıslah organizasyonlarının yapılabilmesi, yüksek gelir elde edilebilmesi,sürüden ayıklanacak veya damızlık olarak elde tutulacak hayvanların belirlenmesinde etkin roloynayacaktır. Hayvancılık işletmelerinde tutulan önemli teknik veriler arasında; damızlıkkoç/boğa/teke kayıtları ve bunlara ilişkin üreme, büyüme- gelişme, verim kayıtları (küçükbaşhayvanlarda yapağı ve kıl verimi, besideki canlı ağırlık artışları, yem tüketimi, laktasyon ve sütverimi), döl verimi ölçütleri, kesim ve karkas ölçü ve özellikleri, et kalitesine ilişkin kayıtlar, hayvanhastalıkları ile aşı uygulamaları ile ilgili kayıtlar gösterilebilir. Bu verilerden hayvana ait tanımlayıcıbilgilerin veritabanlarında saklanması ve hayvan takiplerinin yapılması gibi konularda Türkiye’ninAB’ne uyum programı çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 10.02.2009 tarihli 27137 sayılıresmi gazetede yayımlanan “Koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesiyönetmeliği” kapsamında zorunlu hale getirilmeye çalışılmıştır. Günümüzde sağlıklı verilerin eldeedilebilmesi ve eldeki verilerin de güvenle saklanabilmesi amacıyla MySQL, MS SQL, PostrageSQL, Oracle, Firebird, IBM DB2, MS Access gibi veri tabanı yazılımlarından yararlanılmaktadır.Bu veritabanı yazılımlarının ve Veritabanı Yönetim Sistemlerinin (VTYS) kullanımının veişletmeye maliyetinin bilinmesi, işletme için önemlidir. Bu çalışma ile bu yazılımların işletmeyekattığı değer ve işletmeye maliyetleri konusunda bilgi vermek amaçlanmıştır.Article Importance and Determination of Body Electric Current Pre and Post Feeding in Turkish Karayaka Sheep(2024) Bayram, Rıdvan; Çelikyürek, Hasan; Koyun, HasanMany scientific studies are conducted directly or indirectly with humans, animals, and plants. We believe that body electricity, which is generated and constantly present in the bodies of living beings, should be considered in scientific studies as an effective factor for production activity. We believe that body electricity should be included in the environment to bring the rumen fluids of sheep used in Daisy II rumen simulators closer to reality. In this way, the most realistic environment is created by adding the influencing factors of body electricity and many factors that can affect the outcome. The study was conducted on a total of 16 Karayaka ewes, including 4 lambs, 4 one-year- old ewes, 4 pregnant ewes and 4 lactating ewes. The data obtained in the study were collected by measuring the body electricity of the animals before and after grazing in 3 different periods for each group. At the end of the study, it was found that the value of body electricity of sheep determined at 0.12±0.001 v (volt) before feeding was higher than the value determined at 0.09±0.002 v after feeding. The difference between the two values was found to be statistically significant (P<0.05). However, it was found that the fact that the live weights of the animals in the groups were different and they were in different physiological periods did not cause a significant (P>0.05) difference in the electrical body currents before and after feeding (except in lambs (P<0.05)). It can be said that the measurements made in other periods and groups can change the electrical body currents after feeding and that the electrical body currents differ according to the animals fed in the barn, especially during the grazing period, before going to pasture and when returning to pasture.Article Kalıntı Sütle Büyütmenin Kuzuların Gelişme Özelliklerine Etkisi(1996) Çelikyürek, Hasan; Altın, TufanBu araştırmada Karakaş ve Hamdani x Karakaş (G1) melezi kuzularda doğal ve kalıntı sütle büyütmenin gelişme özelliklerine etkisi incelenmiştir. Sütten kesim, 90, 120, 150 ve 180 günlük yaşlarda doğal olarak büyütülen kuzular daha yüksek canlı ağırlığa sahip olmuşlardır (P<0.0l). Günlük ortalama canlı ağırlık artışları doğumdan itibaren değerlendirildiğinde büyütme yönteminin etkisi çok önemli (P<0.01) olmuştur. Ancak, sütten kesimden sonraki canlı ağırlık artışları bakımından doğal ve kalıntı sütle büyütülen gruplar arasında önemli bir farklılık sözkonusu olmamıştır (P>0.05).Master Thesis The Effect of Growth With Residual Milk on Grown Traits of Lambs(1996) Çelikyürek, Hasan; Altın, TufanKalıntı Sütle Büyütmenin Kuzularda Gelişme Özelliklerine Etkisi Bu araştırma Yüzüncü Yıl üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Uygulama Çiftliğinde 90 baş Akkaraman ve Hamdani x Akkaraman melezi kuzusu üzerinde yapılmıştır. Ana yaşı, doğum tipi, cinsiyet, büyütme yöntemi, ırk, ana ağırlığı, kuzunun doğum ağırlığı, ve yaşı gibi kimi sistematik çevre etmenlerinin etkilerinde incelenmiştir. Doğum ağırlığı 3.68 kg, sütten kesim canlı ağırlığı 13.42 kg, 90. gün canlı ağırlığı 17.51 kg, 120. gün canlı ağırlığı 23.35 kg, 150. gün canlı ağırlığı 26.48 kg, 180. gün canlı ağırlığı 28.69 kg olarak bulunmuştur. Günlük canlı ağırlık artışları ise sütten kesime kadar 0.173, 90. güne kadar 0.159, sütten kesim ile 90. gün arası 0.218, 120. güne kadar 0.171, sütten kesim ile 120. gün arası 0.173, 90. gün ile 120. gün arası 0.208, 150. güne kadar 0.159, sütten kesim ile 150. gün arası 0.151, 90. gün ile 150. gün arası 0.157, 120. gün ile 150. gün arası 0.107, 180. güne kadar 0.146, sütten kesim ile 180. gün arası 0.135, 90. gün ile 180. gün arası 0.128, 120. gün ile 180. gün arası 0.089, 150. gün ile 180. gün arası 0.074 kg/gün olarak hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler; Kuzu, kalıntı süt, gelişme.Article Van İli Koyunculuk İşletmelerinde Kullanılan Teknolojilerin Tespiti(2023) Çelikyürek, Hasan; Barığ, MehmetAraştırmada Van ili koyunculuk işletmelerinde teknolojilerin ne oranda kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma için 280 işletme sahibi ile yüz yüze anket görüşmeleri yapılmıştır. Van ilçelerindeki 400 baş ve daha fazla koyuna sahip işletmelerin %30’u rastgele seçilerek çalışma yürütülmüştür. Buna göre en çok bulundurulan koyun ırklarının Akkaraman (%41,1) ve Norduz (%30,4) olduğu tespit edilmiştir. Hayvan sayısı bakımından en çok 601-800 (%37,9) baş koyun grubunun olduğu ve kombine bir yetiştiricilik (%81,1) yapıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerin %68,6'sının kapalı barınak tipinde olduğu ve işletmelerin %87,1'inde elle sağım yapıldığı tespit edilmiştir. Sütün %48,9'unun peynir, %21,1'i ise aile ihtiyacı+peynir yapımı olarak değerlendirildiği saptanmıştır. Yetiştiricilerin (%82,5) ilkokul mezununun çoğunlukta olduğu ortaya çıkmıştır. Koyunculuk ile uğraşma süresi dikkate alındığında ise %90,4 oranla 15 yıldan fazla koyunculuk yapıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerde internet kullanımının çok az olduğu ve %60,7 oranında internet kullanmadığı tespit edilmiştir. Hayvancılık işletmelerinde kullanılan teknolojilerin çoklu kullanımına ilişkin belirleme sonucunda ise %69,3 oranında hiçbir teknoloji kullanmadıkları %30,7’sinin ise süt sağım makinesi, kırkım, tartım gibi teknolojileri kullandıkları ortaya çıkmıştır. Özellikle kent merkezlerinde daha yaygın olmak üzere, işletmelerin kısmen de olsa teknolojiyi kullandıkları tespit edilmiştir.
