Browsing by Author "Çiftsüren, Mehmet Nur"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Determination of Fattening Performance, Carcase Characteristics and Carcase Quality in Anatolian Buffalo Raised in Intensive Fattening and Pasture Conditions(2024) Çiftsüren, Mehmet Nur; Akkol, Suna; Yılmaz, AyhanYoğun besi ve mera koşullarında yetiştirilen Anadolu mandaları üzerinde yürütülen bu çalışmada; mandaların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri ile et kalitesi ve yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini, yoğun besi koşullarında entasif (besi grubu, n=9) ve ekstasif (mera grubu, n=9) olmak üzere iki gruba ayrılan 18 baş erkek Anadolu mandası oluşturmuştur. 5 ay süren bu çalışmada, besi grubu yoğun yemle beslenmiş ve besi süresi sonunda ortalama 1.050 kg günlük canlı ağırlık artışı elde edilmiştir. Ekstansif koşullardaki malakların 5 aylık süre sonunda canlı ağırlık artışlarının 0.23 kg olduğu tespit edilmiştir. Besi ve mera gruplarının besi başı ağırlığı sırasıyla 177.6 ve 169.3 kg, besi sonu ağırlığı 335.2±12.2 ve 203.4±7.01 kg, sıcak karkas ağırlığı 159.6±23.44 ve 78.96±10.8, soğuk karkas ağırlığı ise 157.4±22.83 ve 77.63±11.43 kg olarak belirlenmiştir. Et kalitesini belirlemek amacıyla longissimus dorsi (LD) kasından alınan örneklerde pH, L*, a*, b*, C*, Hº renk indeks değerleri, su tutma kapasitesi (%), pişirme kaybı (%) ve tekstür (kesme kuvveti) besi grubu değerleri için sırasıyla 5.63±0.193, 39.03±1.81, 9.4±0.93, 11.99±0.80, 15.25±1.08, 51.96±2.15, 0.36±0.16, 32.65±1.78 ve 6.10±2.66 olarak bulunmuştur. LD kasında bakılan bu özellikler mera grubu için sırasıyla 5.85±0.17, 35.43±3.76, 10.01±2.41, 10.19±0.28, 14.34±1.82, 46.05±6.47, 0.17±0.08, 30.27±6.68 ve 8.10±2.16 olarak belirlenmiştir. Besi ve mera grubu için LD kasının kimyasal besin madde içerikleri nem, kuru madde, ham protein, ham yağ ve ham kül için sırasıyla %76.47±1.23, %23.53±0.78, %22.77±1.07, %4.77±0.96 ve %4.07±0.14 olarak bulunmuştur. Mera grubunda ise aynı parametreler %78.34±1.30, %21.66±1.03, %21.22±0.89, %2.46±1.28 ve %4.17±0.11 olarak bulunmuştur. Kimyasal kompozisyon değerleri bakımından besi ve mera grupları arasındaki farklar önemli bulunmuştur (P<0.01). LD kasının mineral madde içeriği (mg/100g) besi ve mera grubu için sırasıyla kalsiyum (Ca) 33.83±12.31 ve 37.99±34.36, bakır (Cu) 2.15±0.53 ve 1.69±0.84, demir (Fe) 4.82±2.12 ve 2.23±0.65, potasyum (K) 303.2±79.99 ve 294.8±52.98, magnezyum (Mg) 29.73±10.01 ve 27.82±7.39, sodyum (Na) 171.3±60.58 ve 157±20.13, çinko (Zn) 5.55±3.21 ve 4.36±0.78, mangan (Mn) 0.45±0.13 ve 0.38±0.44 olup, mineral madde bakımından gruplar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. LD kasında doymuş yağ asitleri, besi ve mera grubu için sırasıyla 73.52±13.60 ve 64.24±1.48; tekli doymamış yağ asitleri, 42.31±6.84 ve 30.45±2.69; çoklu doymamış yağ asitleri, 2.13±0.28 ve 2.05±0.20 ve omega-6/omega-3 yağ oranı 7.71 ve 2.92 olmuştur. LD kasında doymuş yağ asitleri ve omega-6/omega-3 yağ oranı için gruplar arasındaki fark önemli bulunmuştur (sırasıyla P<0.05 ve P<0.01). Böbrek üstü yağının doymuş yağ asitleri, besi ve mera grubu için sırasıyla %69.93±2.09 ve 68.99±1.37; tekli doymamış yağ asitleri için %26.83±2.06 ve 25.70±2.48, çoklu doymamış yağ asitleri için %1.54±0.10 ve 1.42±0.12 ve omega-6/omega-3 (n-6/n-3)yağ oranı için 7.20 ve 2.72 olarak şeklinde bulunmuş olup, omega-6/omega-3 yağ oranı bakımından besi ve mera grubu arasındaki fark önemlidir (P<0.01).