Browsing by Author "İlban, Bekir"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Economic Analysis of Culture-Cross Breed Dairy Farms in Center Town of Van Province(2010) İlban, Bekir; Yıldırım, İbrahimBu çalışmada Van İli Merkez İlçede kültür-melez süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi yapılmıştır.Çalışmanın verileri 2008-2009 üretim dönemine ait bulunmaktadır. Veriler süt sığırcılığının yoğun olarak yapıldığı 6 köyde tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 66 adet süt sığırcılığı işletmesi yöneticilerinden anket yöntemi ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda toplanmıştır.İşletme başına düşen süt sığırı sayısı, süt sığırı başına düşen günlük süt verimi, sağım süresi, bir sağım döneminde süt sığırı başına düşen süt verimi ve işletme başına düşen yıllık süt üretim miktarı sırasıyla 6.71 adet, 8.89 kg, 249.55 gün, 2218.50 kg ve 14886 kg' dır.Brüt üretim değerinin (16731.39 TL) 2/3'üne yakını (% 62.48) süt satış değerinden oluşmaktadır.Süt sığırı başına günlük yem tüketimi 12.08 kg (9.38 kg kaba yem, 2.38 kg kesif yem ) olup, yem masrafları değişken masrafların % 84.60'sını ve üretim masraflarının % 44.74'ünü oluşturmaktadır.İşletme başına ve süt sığırı başına düşen brüt kâr sırasıyla 2506.72 TL ve 373.58 TL'dir. İşletme başına düşen brüt kâr işletme büyüklüğüne orantılı olarak artarken, süt sığırı başına düşen brüt kâr işletme büyüklüğüne paralel olarak azalmaktadır.Birim süt maliyeti (1 kg sütün maliyeti) değişken ve üretim maliyetlerine göre sırasıyla 0.64 TL ve 1.49 TL' dır. Ekonomik rantabilite oranları brüt kâr ve net kâr bakımından sırasıyla % 4.91 ve % -19.91'dir. Üretim girdileri elastikiyet toplamı 1.82 olup, ölçeğe göre artan getiri söz konusudur.Anahtar kelimeler: Süt sığırcılığı işletmeleri, ekonomik analiz, Van İliArticle Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Örgütlenmeye Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Van İli Tuşba İlçesi Örneği(2018) Yılıdırım, İbrahim; İlban, Bekir; Çiftçi, Kenan; Terin, Mustafa; Ceylan, MelikeAraştırmada, Van İli Tuşba ilçesinde süt sığırcılığı yapan tarım işletmelerinin tarımsal örgütlere (kooperatif, birlik vb. örgütler) üye olmalarını etkileyen sosyo-ekonomik ve işletmecilik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen 66 adet süt sığırı işletmesinden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Örgütlenmeye etki eden sosyo-ekonomik ve işletmecilik özellikleri sıralı Probit model kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin %74,2’sinin hiçbir tarımsal örgüte üye olmadığı, %18,2’sinin bir ve %7,6’sının iki ve daha fazla tarımsal örgüte üye olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra araştırmada deneyim süresi, eğitim seviyesi, verim, süt sağma makinasına sahip olma ve işletmede kayıt tutma oranı arttıkça tarımsal örgütlere üye olma olasılığının arttığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre özellikle deneyimli, eğitim seviyesi yüksek ve verimli süt sığırcılığı yapan işletmelerin sayılarının arttırılması ve modern işletmecilik ilkelerine göre faaliyet gösteren işletmelerin desteklenmesi bölgedeki diğer üreticilerin tarımsal örgütlere üye olmalarına pozitif yönde katkı sağlayabilecektir.