1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Akça, Yasar"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Research Project
    Güneydoğu Anadolu Tarım Bölgesi Cevizlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Araştırmalar
    (1991) Şen, Mehmet; Tekıntas, Faık Ekmel; Akça, Yasar; Bostan, Zeki; Kaya, Namık; Beyhan, Ömer; Gözütok, Ekrem
    Bu araştırma Güney Doğu Anadolu tarım bölgesinde önemli ceviz merkezlerindel989-1992 yılları arasında tohumdan yetişmiş aşısız ceviz popülasyonu içerisinde üstün vasıflı ceviz tiplerinin seleksiyon ile bulunup çıkarılması amacıyla yapılmıştır. Üç yıl devam eden araştırmada incelenen 134 ceviz tipinden 29 tanesi birinci ve ikinci derecede önemli meyve özellikleri dikkate alınarak seçilmiştir. 29 ceviz tipinde ortalama meyve ağırlığı 15.14 gr, iç ağırlığı 7.84 gr, iç randımanı % 51.78, kabuk kalınlığı 1.32 mm, meyve boyu 38.35 mm, meyve eni 35.88 mm ve meyve yüksekliği 37.31 mm olarak saptanmıştır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Article
    Van/bahçesaray Ceviz (Junglans Regia L.) Populasyonu İçinde Genetik Değişkenlik ve Üstün Özellikli Ceviz Tiplerinin Seleksiyonu Üzerinde Bir Araştırma
    (1996) Şen, Seyit Mehmet; Akça, Yasar
    Tohumdan yetişmiş Bahçesaray ceviz popüîasyonu içindeki genetik değişimi incelemek ve üstün özellikli ceviz tiplerini seçmek amacıyla yapılan bu araştırmada; 55OO'den fazla ağaç, verim faktörleri, meyve kalitesi, antraknoza tolerans ye çöğür anaç seçimi amacıyla incelenmiştir. Değişik ıslah amaçlan doğrultusunda üstün nitelikli olarak saptanan 238 ceviz tipinden meyve örneği alınmıştır, Bahçesaray ceviz popüîasyonunda verim dikkate alınarak yapılacak bir ıslah çalışmasında kullanılabilecek 86 gen kaynağı saptanmış, ancak popülasyonun genelinin küçük meyveli ağaçlardan oluştuğu belirlenmiştir. Ceviz çöğür anaç ıslahı çalışmalarında değerlendirilebilecek çok değerli 55 tip ve antraknoza tolerans bakımından ise 97 tip saptanmıştır. Meyve kalitesi, verim ve antraknoza tolerans dikkate alınarak yapılan seleksiyonda ümitvar olarak saptanan 26 tipte ortalama meyve ağırlığı 9.25±0.43 - 14.16±2.66 gr, iç ağırlığı 5.06±0.88 - 7.92±0.13 gr, iç oram % 44.63 - 59.11, kabuk kalınlığı 1.02±0.13 - 2.00±0.13 mm, ve meyve eni 25.78±1.69 - 34.72±2.26 mm arasında saptanmıştır.