Browsing by Author "Alarslan, Emre"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Determination of Some Milk Yield, Reproduction, Survival, Growth and Morphological Traits of Kivircik Sheep in Yalova(2018) Alarslan, Emre; Aygün, TurgutBu tez çalışması Yalova ilinde yetiştirilen Kıvırcık koyunlarının bazı süt ve döl verimi ile kuzularda yaşama gücü, büyüme-gelişme ve morfolojik özelliklerinin tanımlanması amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini 1 - 3 yaş aralığında değişen 83 baş Kıvırcık koyunu ve bu koyunlardan doğan 100 baş kuzu oluşturmuştur. Kıvırcık kuzularda doğum ağırlığı, 30, 60, 90, 120, 150 ve 180. gün canlı ağırlıklarına ilişkin en küçük kareler ortalamaları (kg) sırasıyla; 4.49±0.09, 8.69±0.17, 13.94±0.25, 21.50±0.34, 28.58±0.44, 33.68±0.5 ve 37.60±0.49 kg olarak hesaplanmıştır. Doğum-90, doğum-150 ve doğum-180, 90-180 ve 150-180 günler arası günlük canlı ağırlık artışına ilişkin en küçük kareler ortalamaları sırasıyla 204.72±0.01, 202.71±0.04, 188.26±0.03, 171.04±0.04 ve 116.01±0.07 g olarak tespit edilmiştir. Kıvırcık kuzuların 30, 60, 90, 120, 150 ve 180. günlerdeki bazı vücut ölçüleri tespit edilmiştir. 30. günde cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, sağrı yüksekliği, göğüs derinliği, göğüs genişliği, göğüs çevresi, sağrı genişliği, baş uzunluğu, alın genişliği ve kulak uzunluğuna ilişkin en küçük kareler ortalamaları (cm) sırasıyla; 44.25±0.29, 41.71±0.32, 43.94±0.30, 14.59±0.14, 10.91±0.16, 48.61±0.42, 11.15±0.18, 15.12±0.12, 14.59±0.14 ve 10.10±0.12 olarak bulunmuştur. Sütten kesim zamanı 150. günde ise aynı vücut özellikleri sırasıyla; 62.06±0.33, 62.60±0.32, 62.35±0.32, 25.27±0.20, 18.27±0.17, 78.81±0.54, 18.63±0.17, 21.95±0.12, 11.92±0.09 ve 12.80±0.10 cm olarak tespit edilmiştir. Kıvırcık koyunlarda laktasyon süresi 180.26±4.06 gün olarak hesaplanırken, laktasyon süt verimi ise 98.92±3.85 kg olarak saptanmıştır. Sütteki yağ, protein, laktoz, kuru madde ve yağsız kuru maddenin en küçük kareler ortalamaları sırasıyla (%), 5.66±0.28, 6.83±0.25, 3.12±0.11, 16.05±0.41 ve 10.39±0.27 olarak bulunmuştur. Kıvırcık koyunlarında döl verim özelliklerinden gebelik oranı, kısırlık oranı, kuzulama oranı, ikizlik oranı sırasıyla %92, %8, %92, %19.27 olarak bulunmuştur. Diğer taraftan koçaltı koyun başına doğan kuzu sayısı (KAKBDKS), doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı (DKBDKS), gebelik üretkenliği ve 150. gün (sütten kesim) yaşama gücü sırasıyla 1.11, 1.21, 499.07 kg ve %96 olduğu gözlenmiştir. Anahtar kelimeler: Büyüme, Döl verimi, Kıvırcık, Kuzu, Morfolojik özellikler, Süt verimi, Yalova.Article Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları(2008) Aygü n, Turgut; Karakus, Kadir; Alarslan, EmreGaziantep İli Merkez İlçedeki kırmızı et tüketim alışkanlığını ortaya koymak amacıyla 2006 yılı Kasım-Aralık ayları içerisinde 516 örnek üzerinde anket yapılmıştır. Anket çalışmasına katılanların %50.6'sının kırmızı eti tercih ettiği, %1.7'sinin ise kırmızı et tüketmediği anlaşılmıştır. En çok tercih edilen kırmızı et türünün sırasıyla koyun (%77.9), sığır (%6.2) ve keçi (%2.3) olduğu görülmüştür. Kırmızı et tüketen ailelerin %56.2'si kırmızı eti porsiyonluk olarak satın almayı öncelikli olarak tercih ederken bunu kemikli (%14.5), karkas (%9.7) ve kıyma (%9.3) olarak satın alma takip etmektedir. Ailelerin kırmızı eti %38.4 oranında ızgara, %8.5 oranında haşlama, %6.2 oranında fırında, %6.2 oranında sebzeli, %4.3 oranında yağda kızartma şeklinde tercih ettiği, %25.0 oranında ise \"fark etmez\" denilerek bir tercih ortaya koymadıkları bulunmuştur. Kırmızı et tüketen ailelerin %51.9'unun ayda 3 kg'dan az ve %10.1'inin ise ayda 5 kg'dan fazla kırmızı et tükettikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre, tüketilen kırmızı eti lezzetli bulanların oranı %83.1, lezzetli bulmayanların oranı ise %11.6 olmuştur. Ayrıca, kırmızı etin hijyenik koşullarda kesilip yetkili kişilerce denetlendiğini düşünenlerin oranı %61.8 olarak bulunmuşturMaster Thesis The Structural Properties of Traditional Horse Breeding in Ulupamir Village of Ercis District of Van Province(2009) Alarslan, Emre; Aygün, TurgutBu çalışma Van ili Erciş ilçesi Ulupamir köyünde yetiştirilen atların morfolojik özelliklerini ve halk elinde bulunan atların nasıl yetiştirildiğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Morfolojik verileri elde etmek için atların vücut ölçüleri alınmış ve yetiştirme işlerinin nasıl yürütüldüğü tespit için ise at yetiştiricilerine anket yapılmıştır. Çalışma 2008 yılı içerisinde toplam at yetiştiricisinin %72'sini temsil eden 32 at yetiştiricisine ait toplam at sayısının %71'ini temsil eden 20 aygır ve 17 kısrak olmak üzere toplam 37 baş at üzerinde yürütülmüştür.Atların cidago yüksekliği (CY), vücut uzunluğu (VU), sağrı yüksekliği (SY), göğüs derinliği (GD), göğüs genişliği (GG), göğüs çevresi (GÇ) ve incik çevresine (IC) ait En-Küçük Kareler ortalamaları sırasıyla 133.97, 136.91, 133.56, 57.16, 34.91, 151.00 ve 17.24 cm olarak bulunmuştur. Yaş gruplarının sağrı yüksekliği ve incik çevresi üzerine etkisi istatistik olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Araştırmada kullanılan atlarda CY ile VU, SY, GG, GÇ ve IC ortalamaları arasındaki korelasyon katsayıları istatistik olarak önemli bulunmuştur (P<0.05; P<0.01).Bölgenin iklim koşulları ve topoğrafik yapısı gibi çeşitli nedenlerden dolayı at yetiştiriciliği geleneksel yapısını devam ettirmektedir. Bununla birlikte, köydeki at yetiştiriciliği küçük aile işletmelerinde aile ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılmaktadır.Sonuç olarak, at yetiştiriciliğinin Ulupamir köylülerinin yaşamlarında önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Ayrıca, üzerinde çalışılan atların morfolojik özellikler bakımından Doğu Anadolu at ırkı ile benzerlik gösterdiği söylenebilir.Anahtar kelimeler: Morfolojik özellikler, Geleneksel, At yetiştiriciliği, Ulupamir, VanArticle Yalova Genotipinin Morfolojik Özellikleri Üzerine Bazı Çevre Faktörlerinin Etkileri(2020) Aygü n, Turgut; Alarslan, EmreAmaç: Bu çalışmanın amacı, Yalova koyunlarının canlı ağırlık ve vücut ölçülerini tespit etmek ve bu koyunların morfolojik özelliklerini etkileyen bazı çevre faktörlerini belirlemektir. Materyal ve Yöntem: Araştırma materyalini 5 işletmeden 1-5≤ yaşlı 250 dişi ve 13 işletmeden 1-4 yaşlı 70 baş Yalova koçu oluşturmuştur. Yalova koyunlarının canlı ağırlık, cidago yüksekliği, sırt yüksekliği, sağrı yüksekliği, vücut uzunluğu, kuyruk uzunluğu, sağrı genişliği, göğüs genişliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi, but çevresi, incik çevresi, baş uzunluğu, baş genişliği, alın genişliği, kulak uzunluğu ve kulak genişliği ölçüleri alınmıştır. Bulgular: Yalova koyunlarında ortalama canlı ağırlık koyun ve koçlarda sırasıyla 55.63 ve 85.75 kg olarak bulunmuştur. Koyunların cidago yüksekliği, sırt yüksekliği, sağrı yüksekliği, vücut uzunluğu, kuyruk uzunluğu, sağrı genişliği, göğüs genişliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi, but çevresi, incik çevresi, baş uzunluğu, baş genişliği, alın genişliği, kulak uzunluğu ve kulak genişliği gibi bazı vücut özelliklerinin genel ortalamaları sırasıyla 71.30, 70.40, 71.21, 71.43, 22.70, 21.53, 32.72, 93.41±0.34 ve 20.50 cm olarak bulunmuştur. Sürü faktörünün etkisi sağrı yüksekliği (p<0.05), vücut uzunluğu üzerine (p<0.01) diğer incelenen özelliklerin hepsi üzerinde p<0.001 düzeyinde istatistik olarak önemli bulunmuştur. Dişiler için yaş faktörü canlı ağırlık, göğüs derinliği, göğüs çevresi, baş uzunluğu (p<0.001) ve kulak uzunluğu (p<0.05) üzerinde istatistik olarak önemli bulunmuştur. Sonuç: Yalova genotipi koyunların, saf Kıvırcık koyunlarından morfolojik özellikler bakımından farklı olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Yalova koyunu, kısa yapılı kuyruğunun az yapağılı veya yapağısız olması ile diğer yerli ırklardan da farklılık göstermektedir.Article Yalova’da Yetiştirilen Kıvırcık Kuzularında Büyüme-gelişme ve Bazı Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi(2019) Alarslan, Emre; Aygü n, TurgutAmaç: Bu çalışma Yalova ilinde yetiştirilen Kıvırcık kuzularda büyüme-gelişme ve morfolojik özelliklerinin tanımlanması amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma materyalini 100 baş Kıvırcık kuzusu oluşturmuştur. Kıvırcık ırkı kuzuların doğum ağırlığı, 30., 60., 90., 120., 150. ve 180. gün canlı ağırlıkları ve 30., 60., 90., 120., 150. ve 180. günlerdeki bazı vücut ölçüleri tespit edilmiştir. Bulgular: Kıvırcık ırkı kuzularda doğum ağırlığı, 30, 60, 90, 120, 150 ve 180. gün canlı ağırlıklarına ilişkin en küçük kareler ortalamaları (kg) sırasıyla; 4.49±0.09, 8.69±0.17, 13.94±0.25, 21.50±0.34, 28.58±0.44, 33.68±0.5 ve 37.60±0.49 kg olarak hesaplanmıştır. Doğum-90, doğum-150, doğum-180, 90-180 ve 150-180 günler arası günlük canlı ağırlık artışına ilişkin en küçük kareler ortalamaları sırasıyla 204.72±0.01, 202.71±0.04, 188.26±0.03, 171.04±0.04 ve 116.01±0.07 g olarak tespit edilmiştir. Kıvırcık ırkı kuzuların 30, 60, 90, 120, 150 ve 180. günlerdeki bazı vücut ölçüleri tespit edilmiştir. Sütten kesim zamanı (150. gün) cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, sağrı yüksekliği, göğüs derinliği, göğüs genişliği, göğüs çevresi, sağrı genişliği, baş uzunluğu, alın genişliği ve kulak uzunluğuna ilişkin en küçük kareler ortalamaları (cm) sırasıyla; 62.06±0.33, 62.60±0.32, 62.35±0.32, 25.27±0.20, 18.27±0.17, 78.81±0.54, 18.63±0.17, 21.95±0.12, 11.92±0.09 ve 12.80±0.10 cm olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmanın yapıldığı bölgede yetiştirilen Kıvırcık ırkı koyunların çeşitli dönem canlı ağırlık ortalamalarının yeterli düzeye çıkarılabilmesi için öncelikli olarak yetiştirici koşullarının iyileştirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapağı dağılımındaki farklılık ve az oluşu, kuyruk yapısının da diğer Kıvırcıklardan daha kısa olduğu gözlemlenmiştir.