Browsing by Author "Alay, Turan"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Damızlık Bıldırcın Yemlerinde Farklı Karotenlerin Yumurta Sarısı ve Kuluçka Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması(2013) Alay, Turan; Karadaş, FilizBu çalışmada; buğday temelli renk pigmenti içermeyen karma yemlere ilave edilen farklı renk maddelerinin yumurta sarısı ve kuluçka parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Denemede 5 farklı renk maddesi kullanılmıştır. Buğday esaslı pigment içermeyen kontrol rasyonuna sırasıyla; 10 ppm apoester, 10 ppm kantaksantin, %3 Px Agro Yonca ekstraktı (bu grup karma yem, diğer renk pigmentlerinden farklı olarak yonca ekstraktının sadece renk maddesi içermemesi ve besin madde içeriği dolayısyla izo- kalorik ve izo-nitrojenik olarak hazırlamıştır) 10 ppm Kemglo®brand5 ve 10 ppm Oroglo®brand10 (marigold-kadife çiçeği ekstraktı) ilave edilmiştir. 324 adet dişi ve 108 adet erkek toplam 432 adet damızlık bıldırcın Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre her grup 3 alt gruba, her alt gruba da 18 dişi 6 erkek olmak üzere toplam 24 adet bıldırcın rastgele dağıtılmıştır. 10 hafta süren besleme çalışması sonunda, canlı ağırlık değerleri gruplara göre sırasıyla; 222.35±1.93; 222.77±2.26; 217.37±5.20; 234.86±2.13; 224.06±2.83 ve 225.51±3.29 g olarak saptanmış ve PX Agro ile beslenen grubun diğer gruplara göre önemli düzeyde (p<0.05) daha yüksek canlı ağırlık sağladığı tespit edilmiştir. Yem tüketimi ve yem değerlendirme sayıları bakımından gruplar arasında önemli farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Yumurta verimi bakımından 10 hafta süren çalışmada elde edilen ortalama değerler ise gruplara göre sırasıyla %85.19±3.28; %85.41±1.38; %82.56±1.94; %90.01±1.46; %89.42±0.83 ve %88.41±1.21 tespit edilmiş ve kantaksantin uygulanan grubun yumurta veriminin PX Agro, Kemglo®brand5 ve Oroglo®brand20 ilave edilen gruplardan önemli düzeyde (p<0.05) düşük olduğu tespit edilmiştir. Yumurta kitlesi değerleri ise 10.18±0.13; 10.17±0.14; 9.68±0.16; 11.16±0.11; 10.64±0.12 ve 10.52±0.10 olarak saptanmış ve özellikle PX Agro ile Kantaksantin arasında önemli düzeyde (p<0.05) farklılık saptanmıştır. Kuluçka randımanı bakımından Apoester kullanılan grubun Oroglo®brand20 (marigold) hariç tüm gruplardan önemli düzeyde daha yüksek randıman gösterdiği, yumurta kitlesi ve yumurta verim % değerlerinin aksine PX agro ve Kemglo® brand5 (kuru biber) gruplarının ise en düşük kuluçka randımanı gösterdiği saptanmıştır. Yaşama gücü % değerlerinin de Apoester kullanılan grupta PX agro kullanılan gruba göre önemli düzeyde daha yüksek olduğu ancak diğer gruplar arasında önemli bir farklılık saptanmamıştır. Döllü ve dölsüz yumurta verimi bakımından ise gruplar arasında önemli bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Yumurtaların toplam karoten içeriği gruplara göre sırasıyla 1.88±0.08; 12.96±0.55; 19.63±0.46; 28.47±0.84; 8.17±0.42 ve 9.92±0.23 µg/g saptanmış ve gruplar arasında görülen farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Sentetik renk maddelerinin yumurta sarısı vitamin E birikimi üzerine etkisi olmaz iken incelenen 5. ve 10. haftalarda PX agro ve Oroglo®brand20 gibi doğal renk maddelerinin kontrol ve sentetik renk maddelerine göre önemli düzeyde vitamin E birikimi sağladığı tespit edilmiştir (p<0.05). Denemede kullanılan renk maddelerinin yumurta sarısı DSM-YCF renk skalası üzerine etkisi ise sırsıyla; 1.50±0.51; 8.69±0.08; 13.89±0.06; 7.36±0.04; 10.21±0.10 ve 4.69±0.07 olarak tespit edilmiş ve gruplar arasında görülen farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Anahtar kelimeler: Damızlık Bıldırcın, karotenler, antioksidanlar, pigment