Browsing by Author "Anlarsal, A. Emin"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article Farklı Çinko ve Fosfor Dozlarının Mercimek (Lens Culinaris Medic.)'de Verim ve Verim Öğelerine Etkisi(2008) Anlarsal, A. Emin; Toğay, YeşimBu araştırma, 2000-01 ve 2001-02 yıllarında Van koşullarında farklı çinko ve fosfor dozlarının mercimek çeşitlerinde verim ve verim öğelerine etkisi ve bitki tarafından alınımının araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Sazak-91 ve Kışlık Kırmızı-51 çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada dört farklı çinko dozu (0, 1.5, 3 ve 4.5 kg/da) ZnSO47H2O olarak ve dört farklı fosfor dozu (0, 2, 4 ve 6 kg P2O5/da) TSP olarak uygulanmıştır. Deneme Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait deneme tarlalarında tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Kullanılan iki mercimek çeşidinde çinko ve fosfor dozlarının bitki boyu, bitkide bakla sayısı, birim alan tane verimi, hasat indeksi ve tanedeki protein oranına etkisi incelenmiştir. En yüksek birim alan tane verimi 2000 ve 2001 yılları ile iki yıl birleştirilmiş ortalamalarda Sazak-91 çeşidinden elde edilmiştir. Birinci yılda en yüksek verim 95.11 kg/da ile Sazak-91 çeşidinin 1.5 kg/da çinko ve 4 kg/da fosfor uygulamasından, ikinci yılda ise 198.70 kg/da ile Sazak-91 çeşidinin 4.5 kg/da çinko ve 4 kg/da fosfor uygulamasından elde edilmiştir.Doctoral Thesis The Effect of Different Zinc and Phosphorus Levels on the Yield and Yield Components in Lentil (Lens Culinaris Medic. )(2002) Toğay, Yeşim; Anlarsal, A. Emin; Çiftçi, VahdettinBu araştırma, 2000-01 ve 2001-02 yıllarında Van koşullarında farklı çinko ve fosfor dozlarının mercimek çeşitlerinde verim ve verim öğelerine etkisi ve bitki tarafından alınımının araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Sazak-91 ve Kışlık Kırmızı-51 çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada dört farklı çinko dozu (0, 1.5, 3 ve 4.5 kg/da) ZnS047H20 olarak ve dört farklı fosfor dozu (0, 2, 4 ve 6 kg/da) TSP olarak uygulanmıştır. Deneme Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait deneme tarlalarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlaman olarak yürütülmüştür. Kullanılan iki mercimek çeşidinde çinko ve fosfor dozlarının bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide birincil ve ikincil dal sayısı, bitkide balda ve tane sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane verimi, bin tane ağırlığı, birim alan tane verimi, hasat indeksi, tanedeki protein ve fosfor oranlan ve tanedeki çinko içeriğine etkisi incelenmiştir. En yüksek birim alan tane verimi 2000, 2001 yıllarında ve iki yıl birleştirilmiş ortalamalarda Sazak-91 çeşidinden elde edilmiştir. Birinci yılda en yüksek verim 95.11 kg/da ile Sazak-91 çeşidinin 1.5 kg/da çinko ve 4 kg/da fosfor uygulamasından, ikinci yıl da ise 198.70 kg/da ile Sazak-91 çeşidinin 4.5 kg/da çinko ve 4 kg/da fosfor uygulamasından elde edilmiştir. Anahtar kelimeler: Mercimek (Lens culinaris), fosfor ve çinko gübrelemesi, verim.Doctoral Thesis The Effects of Different Planting Densities and Sowing Methods on Lentil (Lens Culinaris Medic.) Yield and Yield Components in Van Conditions(2002) Toğay, Necat; Anlarsal, A. Emin; Çiftçi, VahdettinBu çalışmada Van koşullarında, iki kışlık mercimek çeşidi (Sazak-91 ve Yerli Kırmızı), dört farklı ekim aklığının (200, 250, 300 ve 350 tohum/m2 ) ve dört farklı eMm şeklinin (serpme, sıraya, 45° ve 90° çapraz ekim) verim ve verim verim öğelerine etkisi araştırılmıştır. Deneme 2000-0 İve 2001-02 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, eMm sıklıklarına göre en yüksek birim alan tane verimi ortalamaları, Sazak-91 çeşidinde 2000 yılında 73.76 kg/da ile 250 tohum/m2 bitki sıklığında ve 2001 yılında 134.38 kg/da ile yine 250 tohum/m2 bitki sıklığında belirlenmiştir. Yerli Kırmızı çeşidinde ise; sırasıyla 59.45 kg/da ve 89.92 kg/da ile her iki yılda da 300 tohum/m2 bitki sıklığında belirlenmiştir. Ekim şekli yıllık: ortalamaları bakımından; en yüksek birim alan tane verimi ortalaması Sazak-91 çeşidinde 2000 ve 2001 yıllarında sırasıyla 73.13 kg/da ve 142.01 kg/da ile sıraya ekim şeklinde belirlenmiştir. En yüksek verim Yerli Kırmızı çeşidinde sırasıyla 60.14 kg/da ve 92.01 kg/da ile her iki yılda da sıraya ve 90° çapraz ekim de belirlenmiştir. Anahtar kelimden Mercimek, Lens culinaris, ekim sıklığı, ekim şekli, verim.Article Van Koşullarında Farklı Bitki Sıklıklarının ve Ekim Şekillerinin Mercimek (Lens Culinaris Medic.)'de Verim ve Verim Öğelerine Etkisi(2008) Anlarsal, A. Emin; Toğay, NecatBu çalışmada Van koşullarında iki kışlık mercimek çeşidinde (Sazak-91 ve Yerli Kırmızı), dört farklı ekim sıklığının (200, 250, 300 ve 350 tohum/m2) ve dört farklı ekim şeklinin (serpme, sıraya, 450 ve 900 çapraz ekim) verim ve verim öğelerine etkisi araştırılmıştır. Deneme 2000-01 ve 2001-02 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, ekim sıklıklarına göre en yüksek birim alan tane verimi ortalamaları, Sazak-91 çeşidinde 2000 yılında 73.76 kg/da ile 250 tohum/m2 bitki sıklığında ve 2001 yılında 134.38 kg/da ile yine 250 tohum/m2 bitki sıklığında belirlenmiştir. Yerli Kırmızı çeşidinde ise; sırasıyla 59.45 kg/da ve 89.92 kg/da ile her iki yılda da 300 tohum/m2 bitki sıklığında belirlenmiştir. Ekim şekli yıllık ortalamaları bakımından; en yüksek birim alan tane verimi ortalaması Sazak-91 çeşidinde 2000 ve 2001 yıllarında sırasıyla 73.13 kg/da ve 142.01 kg/da ile sıraya ekim şeklinde belirlenmiştir. En yüksek verim Yerli Kırmızı çeşidinde sırasıyla 60.14 kg/da ve 92.01 kg/da ile her iki yılda da sıraya ve 900 çapraz ekimde belirlenmiştir.