Browsing by Author "Arslan, Tuncer"
Now showing 1 - 6 of 6
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Ampelographic Characteristics Of Local Grapevine Cultivars Grown In Yüksekova (Hakkari)(2013) Arslan, Tuncer; Doğan, AdnanBu araştırma, Yüksekova'da (Hakkari-Türkiye) yetiştiriciliği yapılan Besirane, Daufi, Ğatunok, Mercani, Mercegül, Mirani, Öküzgözü, Reşmıv, Savdani, Tırşık, Tritelk ve Zerık üzüm çeşitlerinin uluslararasında kabul gören normlar çerçevesinde ampelografik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bölgede yapılan bu çalışma ile tanımlanan üzüm çeşitleri mevcut gen kaynaklarımızla ilişkili bilimsel literatüre katkı sağlayacaktır. Yapılan bu çalışmanın, ileride yapılacak araştırmalar, teknik ve kültürel uygulamalar için bir örnek ve basamak olacağına inanılmaktadır.Doctoral Thesis Naturally Growing Wild Vine (vitis Vinifera L. Ssp. Sylvestris) Genotypes and Some Local Grapes Varietie of Ampelographic and Molecular Characterization in the Hakkari Province(2022) Arslan, Tuncer; Doğan, AdnanBu araştırma, Hakkâri yöresinde kendiliğinden yetişen yabani asma genotiplerini, uluslararası normlara göre tanımlamak, fenotipik özellikler ve moleküler markörler yardımıyla yabani ile kültür asmaları arasındaki genetik akrabalık düzeylerini belirlemek ve yöre asma gen potansiyelini ortaya koymak amacıyla, 2019-2021 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma yörede kendiliğinden yetişen 55 adet yabani asma genotipi, yörede yetiştirilen 12 yerel üzüm çeşidi, Türkiye geneli yetiştirilen 3 adet ulusal çeşit (Cardinal, Hatun Parmağı, Royal) ve 2 adet Amerikan asma anacı (110 R, 420 A) olmak üzere toplamda 72 örnek üzerinde yürütülmüştür. Yabani asma (Vitis vinifera L. subsp sylvestris (C.C. Gmel.) genotiplerine ait çubuk, yaprak, çiçek, salkım, tane ve çekirdek gibi tüm amplerografik özellikler 'IBPGR' Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Kurulu tarafından oluşturulan 'Üzüm Tanımlayıcıları' metoduna göre belirlenmiştir. Tüm örneklerin dahil olduğu çalışmanın genetik kısmında, iPBS markörlerinden en iyi sonuç veren primerler seçilerek kullanılmıştır. Genetik yakınlık için yapılan filogenetik analizlerde toplamda 101 bant elde edilmiş olup bu bantların 68 adetinin polimorfik olduğu belirlenmiştir. Çalışma bölgesi, asma popülasyonu bakımından oldukça zengindir. Fakat çalışma alanı terör nedeniyle güvenlik bölgesi ilan edildiğinden çalışmalarda zorluklar yaşanmıştır. Hakkâri yöresi bağcılık için bakir olup birçok çalışma yapma potansiyeline sahiptir. Yörede bulunan üzüm potansiyelinin zor bölge şartlarına rağmen belirlenerek ülkemiz ve dünya literatürüne kazandırılmasını önemli bir kazanım olarak görmekteyiz.Article Physiological Effects of Melatonin on Polyphenols, Phenolic Compounds, Organic Acids and Some Quality Properties of Peach Fruit During Cold Storage(Springer, 2024) Kucuker, Emine; Gundogdu, Muttalip; Aglar, Erdal; Ogurlu, Ferhat; Arslan, Tuncer; Ozcengiz, Ceyda Kizgin; Tekin, OnurIn peach, which is a climacteric fruit species, the fruit deteriorates rapidly at post harvest with the increase in ethylene production and respiration rate during ripening, and significant changes occur in quality properties and antioxidant activity. In the study, the effect of melatonin applications at different doses (0, 0.10, 0.25, 0.50 and 1.00 mM) at postharvest on fruit quality characteristics and biochemical content during cold storage was determined. The increased weight loss and decay rate with the prolongation of the cold storage period were lower in melatonin-treated fruit and varied depending on the application concentration. Melatonin application was effective in maintaining fruit flesh firmness, but application concentration had no effect. An increase in soluble solids content (SSC) ratio and a decrease in acidity occurred during storage, and changes in SSC and titratable acidity ratios were lower with melatonin application. In general, melatonin application was effective in maintaining the concentration of organic acids, but this effect varied depending on the concentration and compound. As a result, it was concluded that 0.25 mM melatonin application can be used to maintain the postharvest fruit quality of peach.Article Relationships Between Physical and Chemical Properties With Stoma Properties in Some Local Grape Varieties (Vitis Vinifera L.)(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2022) Arslan, Tuncer; Dogan, Adnan; Uyak, Cuneyt; Guzel, Deniz UgurThe aim of this study was to determine the stoma densities and sizes of 12 local grape varieties grown in Yuksekova (Hakkari) province, as well as to determine the relationships between stomatal properties with physical and chemical properties. In order to determine stoma properties, leaf samples were taken from 4-5 th nodes of the summer shoots of each variety and stoma densities and sizes were determined by nail polish method from different parts of the leaf surface (bottom, middle, tip). It was determined that stoma densities were between 166.13-247.12 pcs mm(2), stoma lengths were between 22.63-27.88 mu m, and stoma widths were between 14.59-19.00 mu m. A significant positive correlation was found between stoma density with leaf size and cluster weight, and a significant negative correlation was found between stoma density with soluble solids content in grapes.Article Use of Spermidine To Preserve Organic Acids, Polyphenols, and Quality of Cold Stored Plum Fruits(Academic Press inc Elsevier Science, 2023) Gundogdu, Muttalip; Guler, Emrah; Aglar, Erdal; Arslan, Tuncer; Kan, Tuncay; Celik, KenanOne of the primary goals of fruit production and storage is to ensure pre-and post-harvest food quality. Polyamines have recently been used to improve food quality after harvest. We used spermidine concentrations of 0.5, 1, and 1.5 mM in plum fruits for 20 and 40 days of cold storage. Each dose provided significantly higher preservation of sensory properties, organic acids, and phenolic compounds than the control, with a gradual improvement by doses. Malic acid was the predominant organic acid and was gradually preserved by spermidine doses, including 25% more malic acid for the 1.5 mM spermidine treatment. Similarly, chlorogenic acid, the most abundant phenolic compound studied, was also 25% higher when the spermidine dose rose to 1.5 mM. The 1.5 mM spermidine notably inhibited weight loss and respiration rate. Organic acids and phenolic compounds were particularly protected by the 1 and 1.5 mM doses, and multivariate approaches suggested that spermidine has a comprehensive stability effect on secondary metabolites. This study proposes spermidine as a comprehensive metabolic preserver that protects polyphenols and organic acids, thus preserving the taste and healthiness of cold-stored plum fruits.Article Yüksekova (Hakkari) Yöresinde Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Tanımlanması(2018) Arslan, Tuncer; Uyak, Cüneyt; Doğan, AdnanBu çalışma Yüksekova (Hakkari) ve köylerinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini belirlemek amacıyla 2011-2012 yıllarında yürütülmüştür. Üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri “International Board for Plant Genetic Resources” (IBPGR) tarafından geliştirilen “Descriptors for Grape” metoduna göre belirlenmiştir. Yüksekova yöresinde yetiştirilen 12 üzüm çeşidinin Vitis vinifera L. türüne ait olduğu belirlenmiştir. Tane kabuk rengi 6 çeşitte ‘yeşil sarı’ diğer 6 çeşitte ise ‘koyu kırmızı’ olarak tespit edilmiştir. Ortalama salkım ağırlığı Tırşık ve Tritelk çeşitlerinde ‘küçük’, Besirane, Mirani, Öküzgözü ve Reşmıv çeşitlerinde ‘büyük’, diğer çeşitlerde ise ‘orta’ olarak saptanmıştır. En düşük salkım ağırlığı Tritelk çeşidinde (193.50±17,78 g), en yüksek salkım ağırlığı ise Öküzgözü çeşidinde (576.30±48.22 g) belirlenmiştir. Asma başına ortalama verim 3.79-6.08 kg, suda çözünebilir kuru madde miktarı % 11- 19, titreedilebilir asit miktarı 6,00-16.30 g/l değerleri arasında değişim göstermiştir. Tüm çeşitler de çiçek yapısı ‘hermafrodit’ olarak belirlenmiştir.