Browsing by Author "Aslan, Mazlum Mahsum"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Determination of the Effect of Walnut (juglans Regia L.) Green Husk Added To Ruminant Diet on Rumen Fermentation by in Vitro Gas Production Technique(2023) Aslan, Mazlum Mahsum; Kale, ÇağrıAslan MM, Ruminant Rasyonuna İlave Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Yeşil Kabuğunun Rumen Fermantasyonuna Etkisinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği İle Belirlenmesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2023. Bu denemede; ruminant rasyonuna ceviz yeşil kabuğu ilavesinin rumen fermantasyonuna etkisi in vitro gaz üretim tekniği ile belirlenmiştir. 80/20 çayır kuru otu/konsantre (arpa+pamuk tohumu küspesi) yemden oluşturulan toplam karışım rasyonuna farklı oranlarda (%0, %2, %4, %6, %8, %10) ceviz yeşil kabuğu (CK) ilave edilmiştir. Deneme grupları; K (kontrol rasyonu), CK1 (K+ %2 CK), CK2 (K+ %4 CK), CK3 (K+ %6 CK), CK4 (K+ %8 CK), CK5 (K+ %10 CK) şeklinde hazırlanmıştır. Her bir deneme grubu rumen fermantasyon parametreleri ve mikrobiyal protein analizi için 4'er tekrarlı olarak dizayn edilmiştir. Çalışmada 6×4×2 deneme deseni oluşturulmuştur. Deneme rasyonları 1/2 hazırlanan rumen sıvısı/suni tükürük karışımı ile in vitro gaz üretim şırıngalarında 39±1oC'de su banyosunda 24 saat inkübe edilmiştir. Deneme sonuçlarına göre rasyona farklı oranlarda ilave edilen CK, kontrol ile kıyaslandığında; gaz üretimi (GÜ), in vitro organik madde sindirimi (İVOMS), gerçek sindirim derecesi (GSD) metabolik enerji (ME), rumen sıvısı pH ve amnonyak azotu (NH3-N) değerlerini artırmıştır. Rasyona ilave edilen %2 ve %4 CK, toplam gaz içerisindeki metan (CH4) oranını artırmıştır. Rasyona %2, %4 ve %6 CK ilaveleri rumende mikrobiyal protein (MP) üretimini artırmıştır. En yüksek mikrobiyal protein sentezleme etkinliği (MPSE) ise %4 ve %6 CK ilavelerinde belirlenmiştir. Rasyona ilave edilen %6 %8 CK'nın asetik asit (AA) ve bütirik asit (BA) konsantrasyonlarını azalttığı, %4 CK'nın propiyonik asit (PA) konsantrasyonunu artırdığı ve %4,6,8,10 CK'ın AA/PA oranını düşürdüğü tespit edilmiştir. Sonuç olarak; ceviz yeşil kabuğunun birçok rumen fermantasyon parametresine olumlu etkisinden dolayı ruminant rasyonlarında kullanılabilirliğinin in vivo çalışmalarla desteklenerek belirlenmesi ve farklı karışım rasyonlarla da denenmesi kanaatine varılmıştır. Anahtar kelimeler: Ceviz yeşil kabuğu, in vitro, rumen fermantasyonu