Browsing by Author "Aslan, Mazlum Mahsum"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Determination of the Effect of Walnut (juglans Regia L.) Green Husk Added To Ruminant Diet on Rumen Fermentation by in Vitro Gas Production Technique(2023) Aslan, Mazlum Mahsum; Kale, ÇağrıAslan MM, Ruminant Rasyonuna İlave Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Yeşil Kabuğunun Rumen Fermantasyonuna Etkisinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği İle Belirlenmesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2023. Bu denemede; ruminant rasyonuna ceviz yeşil kabuğu ilavesinin rumen fermantasyonuna etkisi in vitro gaz üretim tekniği ile belirlenmiştir. 80/20 çayır kuru otu/konsantre (arpa+pamuk tohumu küspesi) yemden oluşturulan toplam karışım rasyonuna farklı oranlarda (%0, %2, %4, %6, %8, %10) ceviz yeşil kabuğu (CK) ilave edilmiştir. Deneme grupları; K (kontrol rasyonu), CK1 (K+ %2 CK), CK2 (K+ %4 CK), CK3 (K+ %6 CK), CK4 (K+ %8 CK), CK5 (K+ %10 CK) şeklinde hazırlanmıştır. Her bir deneme grubu rumen fermantasyon parametreleri ve mikrobiyal protein analizi için 4'er tekrarlı olarak dizayn edilmiştir. Çalışmada 6×4×2 deneme deseni oluşturulmuştur. Deneme rasyonları 1/2 hazırlanan rumen sıvısı/suni tükürük karışımı ile in vitro gaz üretim şırıngalarında 39±1oC'de su banyosunda 24 saat inkübe edilmiştir. Deneme sonuçlarına göre rasyona farklı oranlarda ilave edilen CK, kontrol ile kıyaslandığında; gaz üretimi (GÜ), in vitro organik madde sindirimi (İVOMS), gerçek sindirim derecesi (GSD) metabolik enerji (ME), rumen sıvısı pH ve amnonyak azotu (NH3-N) değerlerini artırmıştır. Rasyona ilave edilen %2 ve %4 CK, toplam gaz içerisindeki metan (CH4) oranını artırmıştır. Rasyona %2, %4 ve %6 CK ilaveleri rumende mikrobiyal protein (MP) üretimini artırmıştır. En yüksek mikrobiyal protein sentezleme etkinliği (MPSE) ise %4 ve %6 CK ilavelerinde belirlenmiştir. Rasyona ilave edilen %6 %8 CK'nın asetik asit (AA) ve bütirik asit (BA) konsantrasyonlarını azalttığı, %4 CK'nın propiyonik asit (PA) konsantrasyonunu artırdığı ve %4,6,8,10 CK'ın AA/PA oranını düşürdüğü tespit edilmiştir. Sonuç olarak; ceviz yeşil kabuğunun birçok rumen fermantasyon parametresine olumlu etkisinden dolayı ruminant rasyonlarında kullanılabilirliğinin in vivo çalışmalarla desteklenerek belirlenmesi ve farklı karışım rasyonlarla da denenmesi kanaatine varılmıştır. Anahtar kelimeler: Ceviz yeşil kabuğu, in vitro, rumen fermantasyonuArticle Effects of Walnut (Juglans Regia L.) Green Husk Supplemented to Total Mixture Ration on in Vitro Rumen Fermentation Parameters and Microbial Protein Synthesis(John Wiley and Sons Inc, 2025) Aslan, Mazlum Mahsum; Kale, CagriThe aim of this experiment was to determine the effects of walnut (Juglans regia L.) green husk (WGH) supplemented to ration on rumen fermentation by in vitro gas production technique. WGH was supplemented at different ratios (0%, 2%, 4%, 6%, 8%, and 10%) to the total mixture ration formed from 80%/20% roughage/concentrate feed. Experimental rations were incubated with 1/2 rumen fluid/artificial saliva mixture in in vitro gas production syringes in a water bath at 39°C ± 1°C for 24 h. WGH supplemented to the ration at different ratios increased in vitro organic matter digestibility (IVOMD), gas production (GP), ruminal ammonia nitrogen (NH3-N), and pH values linearly and quadratically. Methane ratio in total gas, metabolizable energy (ME) value, true digestibility (TD), and microbial protein (MP) synthesis also increased quadratically. With the supplementation of WGH to the ration, acetic acid (AA) concentration decreased linearly, while acetic acid/propionic acid ratio (AA/PA) decreased both linearly and quadratically. Overall, it was observed that WGH had positive effects on many rumen fermentation parameters. It is thought that the use of WGH in ruminant ration should be supported by new experiments with different supplementation ratios or ration mixtures. © 2025 Elsevier B.V., All rights reserved.