Browsing by Author "Atlan, Mustafa"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Microbiologic Quality of Some Meat Products Sold as Frozen in Van(2010) Atlan, Mustafa; İşleyici, ÖzgürAtlan, M, Van İli'nde Dondurulmuş Olarak Satışa Sunulan Bazı Et Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Van, 2010. Bu çalışma ile Van'da gittikçe daha yaygın olarak tüketilmeye başlanan ve dondurulmuş olarak satışa sunulan tavuk but, tavuk baget, tavuk göğüs, tavuk kanat, tavuk sakatat, hamburger köfte, İnegöl köfte, Tekirdağ köfte, kasap köfte ve pizzaların mikrobiyolojik kaliteleri ortaya konulmuştur. Analize alınan örneklerde ortalama aerobik mezofilik mikroorganizma, E. coli, koliform, enterokok, Enterobactericeae, laktobasil, koagulaz (+) S. aureus, Pseudomonas ve maya/küf sayısı ile pH ve su aktivitesi değerleri sırasıyla tavuk but örneklerinde 4.03±0.57, 1.19±1.14, 1.57±1.11, 2.56±0.44, 3.03±0.57, 3.38±0.65, 1.86±1.60, 1.57±1.22 ve 3.24±0.59 log10 kob/g, 6.13±0.52 ve 0.940±0.019 olarak, tavuk baget örneklerinde 3.91±0.50, 0.80±0.92, 1.58±1.54, 2.49±0.48, 3.10±0.49, 3.45±0.39, 1.45±1.27, 2.54±1.19 ve 3.75±0.62 log10 kob/g, 5.90±0.37 ve 0.910±0.022 olarak, tavuk göğüs eti örneklerinde 3.61±0.47, 0.87±0.94, 1.35±1.07, 2.32±0.49, 2.61±0.55, 3.05±0.44, 0.80±1.04, 1.76±1.17 ve 1.80±1.10 log10 kob/g, 6.66±0.56 ve 0.930±0.026 olarak, tavuk kanat örneklerinde 4.28±0.63, 0.73±0.77, 1.37±1.10, 2.54±0.74, 2.88±0.49, 3.83±0.28, 1.28±1.24, 1.67±1.09 ve 3.16±0.41 log10 kob/g, 6.66±0.78 ve 0.930±0.023 olarak, tavuk sakatat örneklerinde 4.43±0.43, 0.96±1.13, 1.39±1.21, 1.84±1.15, 2.82±0.56, 3.55±0.48, 1.16±1.12, 2.19±1.38 ve 3.28±0.40 log10 kob/g, 7.08±0.56 ve 0.940±0.016 olarak, hamburger köfte örneklerinde 3.21±0.84, 0.37±0.66, 0.66±0.92, 0.95±1.08, 1.31±1.22, 2.06±1.16, 1.07±1.01, 1.30±1.43 ve 1.61±1.35 log10 kob/g, 6.20±0.46 ve 0.920±0.028 olarak, İnegöl köfte örneklerinde 3.17±0.70, 0.37±0.65, 0.87±0.84, 1.37±0.96, 2.16±1.02, 2.73±0.53, 0.70±0.75, 2.03±1.41 ve 1.47±1.32 log10 kob/g, 6.46±0.56 ve 0.930±0.024 olarak, Tekirdağ köfte örneklerinde 4.11±0.52, 0.33±0.62, 0.67±0.89, 1.07±1.03, 1.59±1.09, 3.33±0.67, 0.56±0.79, 1.41±1.27 ve 2.80±0.50 log10 kob/g, 6.60±0.70 ve 0.930±0.022 olarak, kasap köfte örneklerinde 2.73±0.81, 0.47±0.75, 0.74±0.96, 1.23±0.97, 1.41±1.24, 2.44±0.60, 0.39±0.70, 1.02±1.19 ve 2.76±0.78 log10 kob/g, 6.68±0.66 ve 0.930±0.027 olarak, pizza örneklerinde 3.81±0.48, 0.39±0.79, 0.76±1.07, 1.16±1.11, 1.35±1.18, 1.31±1.27, 0.44±0.79, 1.33±1.15 ve 1.42±0.97 log10 kob/g, 7.10±0.44 ve 0.910±0.028 olarak belirlenmiştir. Analize alınan hiçbir örnekte Salmonella türleri tespit edilemezken, sülfit indirgeyen anaerobik sporlu bakteriler ise örneklerin tamamında analiz tespit sınırının (<10) altında bulunmuştur. Çalışma sonucunda örneklerin büyük bir kısmının yasal kriterlere uygun olduğu, ancak aynı zamanda birçok patojeni de az sayıda da olsa içerdiği, bu nedenle dondurularak muhafaza ve tüketim esnasında azami dikkat gösterilmesi gerektiği ortaya konmuştur. Üretimden tüketime kadar alınacak HACCP gibi tedbirlerle halk sağlığı açısından riskin azaltılarak gıda güvenliğinin sağlanması gerektiği tespit edilmiştir.Anahtar Sözcük: Dondurulmuş et, et ürünleri, mikrobiyolojik kaliteArticle Presence of Listeria Species in Ready-Made Meatballs Offered by Sale Under Freezing or Cooling Preservation(Ankara Univ Press, 2019) Isleyici, Ozgur; Sancak, Yakup Can; Tuncay, Rabia Mehtap; Atlan, MustafaThis study was conducted to detect contamination level of Listeria species in ready-made meatballs kinds that are stored under frozen or cooled conditions. In isolations and identifications of Listeria species from the samples, method approved and suggested by USDA/FSIS (United States Department of Agriculture/Food Safety and Inspection Service) was used. The strains that were identified to be Listeria monocytogenes with biochemical tests was verified as species through Real Time PCR method by using a primary pair specific to hly A gene location. In this study, a total number of 290 different type ready-made meatball samples were analysed. As a result of examining all samples was isolated L. monocytogenes in 32 (11.04%) samples, L. ivanovii in 9 (3.10%) samples, L. innocua in 22 (7.59%) samples, L. welchimerii in 8 (2.76%) samples and also L. seeligeri in 4 (1.38%) samples. In the serotyping of the 32 L. monocytogenes strains isolated from the samples; 15 isolated are found to be Type I, where 3 strains are found to be Type 4, 11 strains to be type Poly and the rest 3 strains could not typified. The Mean pH and water activity values for the samples were found to be 6.62 +/- 0.56 and 0.985 +/- 0.007 respectively. In the result of the study, identifying Listeria species especially L. monocytogenes in cooled and frozen ready-made meatball samples studied suggest that such products whose consumption increased in the recent years pose important risk in terms of public health.