Browsing by Author "Bengü, A. Şükrü"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Article Stz İle Diyabet Oluşturulan Sıçanlarda Rosa Pisiformis(Christ) D.sons'un Bazı Metabolik Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi(2021) Bengü, A. Şükrü; Akkoyun, Hurrem Turan; Temel, Yusuf; Ciftci, Mehmet; Ekin, Suat; Akkoyun, Mahire BayramoğluBu çalışmada Streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan sıçanlarda Rosa pisiformis (Christ) D.Sosn. (VANF F13827 END.) 'in bazı metabolik enzimler üzerine in vivo etkilerinin araştırılması amaçlandı. 32 adet wistar albino cinsi erkek sıçan dört gruba ayrıldı. Grup I:Kontrol, Grup II:Streptozotosin, Grup III: Rosa pisiformis, Grup IV: Streptozotosin + Rosa pisiformis. Deneysel çalışma 30 gün sürdürüldü ve enzim aktiviteleri spektrofotometrik olarak ölçüldü. Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) aktivitesinde R.p.meyve ekstraktı ve STZ+R.p meyve ekstraktı uygulanan gruplarda kontrolle kıyaslandığında anlamlı düzeyde artış görüldü(p˂0.001). 6-fosfoglukonat dehidrogenaz (6PGD) enzim aktivitesi diyabet oluşturulan grupta kontrole oranla azaldı. Aksine R.p meyve ekstraktı ve STZ+R.p meyve ekstraktı uygulanan grupta arttı. Glutatyon reduktaz (GR) enzim aktivitesi R.p meyve ekstraktı uygulanan grupta kontrole oranla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yükseldi (p˂0.001). Tioredoksin redüktaz (TrxR) aktivitesi diyabetik sıçanlarda kontrol ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak önemli bir azalma göstermezken, Rosa pisiformis meyve ekstraktı uygulanan grupta arttı. Glutatyon S-transferaz (GST) enzim aktivitesinin STZ uygulanan grupta kontrole oranla anlamlı şekilde azaldığı görüldü (p˂0.05). Sonuç olarak; Rosaceae familyasına ait endemik bir tür olarak yetişen Rosa pisiformis meyvelerinin sıçanlarda 6PGD, TrxR ve GST enzim aktiviteleri üzerine STZ'nin neden olduğu inhibisyonu azaltıcı yada önleyici etkisinin olabileceği düşünülmektedir.