Browsing by Author "Bingöl, Mehmet"
Now showing 1 - 7 of 7
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis All Characteristics of Morkaraman Sheep(2009) Kayalık, Mehmet Şerif; Bingöl, MehmetBu çalışma, Morkaraman koyunlarıyla yapılmış araştırmaları incelemek ve ortaya çıkan sonuçları değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Şimdiye kadar Morkaraman ırkının morfolojik özellikleri, yapağı, süt, et ve döl verimi, laktasyon süreleri, canlı ağırlık artışı ve yem tüketimleri, besi gücü ve karkas kalitesi, çeşitli ırklarla melezlemeleri sonucunda elde edilen özellikler üzerinde birçok çalışma yapıldığı ortaya çıkmıştır.Morkaraman ırkı, var olan koyunlarımızın % 21.5'ini oluşturmaktadırlar. Sivas ve Malatya illerinin doğusundan Kars ve Van'a kadar olan geniş bir bölgede yetiştirilmektedirler. Ancak daha çok Erzurum, Van, Ağrı, Kars ve Muş illerinde yaygın olarak yetiştirilirler. Doğu Anadolu bölgesi koyun varlığı Türkiye koyun varlığının % 30.6'sını oluşturmaktadır. Doğu Anadolu bölgesi koyun varlığının ise % 61.1'ini Morkaraman ırkı koyunlar oluşturmaktadır.Yapılan araştırmalar sonunda Morkaraman koyunlarında genel olarak koç katımı Eylül ve Ekim; doğum Şubat ve Mart aylarında gerçekleşmektedir. Kuzular 2-3 aylık yaşta sütten kesildikten sonra koyunlarda sağım işleri başlar. Koyunlarda yaklaşık 2-3 ay süre sağım yapılmaktadır.Morkaraman koyunlarının bazı temel verim özelliklerine ilişkin yaklaşık ortalamalar şöyle sıralanabilir: Canlı ağırlık 55 kg, kuyruk ağırlığı 4 kg, laktasyon süt verimi 55 l, laktasyon süresi 145 gün, ikiz doğum oranı % 5 ve yapağı verimi 2 kg'dır. Morfolojik özellikleri ise, cidago yüksekliği 70, sırt yüksekliği 68, sağrı yüksekliği 69, vücut uzunluğu 65, göğüs genişliği 18, ön sağrı genişliği 18.5, orta sağrı genişliği 21, ön incik çevresi 7.4, arka incik çevresi 9.05, bacak yüksekliği 38.7, baş uzunluğu ve genişliği 22.4 ve 12.5 ve kulak uzunluğu 14.7 cm olarak bildirilmiştir. Morkaraman koyunlarının besi gücü ve karkas özelliklerine ilişkin bilgiler ise; günlük canlı ağırlık artışı 220 g, günlük kaba ve kesif yem tüketimi 5.5 kg, 1 kg canlı ağırlık artışı için yem tüketimi 6 kg, karkas ağırlığı 30 kg, karkas randımanı % 50, but ağırlığı 2.2 kg, sırt-bel ağırlığı 1.5 kg, ön kısım ve boyun ağırlığı 6.4 kg olarak bulunmuştur.Morkaraman ırkı koyunlarının ülkemiz koyun varlığı içerisinde önemli bir yeri olduğu dikkate alınarak ırkın verimlerinin ıslahına yönelik bilimsel araştırmaların sürdürülmesi gerekmektedir.Doctoral Thesis Determination of Fattening Performance, Carcas S Characteristics and Meat Quality of Zom Male Lambs(2024) Akça, Nalan; Bingöl, MehmetBu tez çalışmasında, entansif koşullarda besiye alınan Zom erkek kuzularının besi performansı, kesim, karkas ve et kalite özellikleri ile birlikte yağ asidi kompozisyonu belirlenmiştir. Araştırmada 2, 3, 4 ve 5 yaşlı koyunlardan doğan toplam 20 baş erkek kuzu hayvan materyali olarak kullanılmıştır. Çalışma 2021 yılında Diyarbakır ili Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Koyunculuk İşletmesi'nde yürütülmüştür. Kuzular 22.62 kg canlı ağırlıkta (yaklaşık 2.5-3 aylık yaşta) besiye alınmış ve alıştırma süresinden sonra 56 gün süreyle ad libitum kesif yeme ek olarak hayvan başına günlük 200 g civarında mercimek samanı verilmiştir. Araştırma materyali kuzularda, besi başı ve besi sonu canlı ağırlık 22.62 kg ve 34.52 kg olarak bulunmuştur. Çalışma sonucunda kuzuların ortalama günlük canlı ağırlık artışı, yem tüketimleri ve besi toplam canlı ağırlık artışı sırasıyla 212.50 g, 1.34 kg ve 11.90 kg olarak hesaplanmıştır. Kuzularda ana yaşının doğum ağırlığına, besi başı ve besi sonu canlı ağırlık ve vücut ölçüleri üzerine, etkisi önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Kesim ağırlığı 34.52 kg, sıcak karkas ağırlığı 16.41 kg, soğuk karkas ağırlığı 15.70 kg ve soğuk karkas randımanı ise %45.97 olarak saptanmıştır. Soğuk sol yarım karkas özelliklerinden, kol ağırlığı, etek ağırlığı, boyun ağırlığı, omuz başı ağırlığı, sırt-bel ağırlığı ve but ağırlığı ortalamaları sırasıyla 1.30, 1.20, 0.53, 0.35, 1.05 ve 2.28 kg olarak bulunmuştur. Yağ asitleri kompozisyonu ile ilgili olarak MLD kasında (SFA) doymuş yağ asitleri oranı % 44.54, (MUFA) tekli doymamış yağ asitleri oranı %48.68, (PUFA) çoklu doymamış yağ asitleri oranı %6.45, P/S oranı %0.14, ꞷ6 /ꞷ3 oranı ise 4.51 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada, Zom erkek kuzularının besi, kesim, karkas ve et kalite özellikleri ile yağ asitleri yönünden ırkı tanımlayıcı bilgiler elde edilmiştir. Yerli koyun varyetelerimizden Zom koyununun tanımlama ve tescili yönünden çalışmaların yapılması bu koyun üzerine uygulanacak ıslah programlarına da yol gösterici olacaktır.Master Thesis Determination of Growth, Development, Fertility and Milk Yield Characteristics of Mahalli Goats Raised in Farmer Conditions(2018) Karataş, Ahmet; Bingöl, MehmetBu araştırma, Diyarbakır ili Çınar ilçesi Gümüştaş Köyünde ikamet eden 3 yetiştiriciye ait 300 baş Mahalli keçisi ve bunlara ait 294 baş oğlak üzerinde yürütülmüştür. Mahalli keçisi oğlaklarının doğum, 30, 60, 90, 120, 150 ve 180. gün ağırlıkları sırasıyla 2.6, 7.9, 12.9, 15.8, 17.4, 19.3 ve 21.2 kg olarak, doğum-30, 30-60, 60-90, 90-120, 120-150 ve 150-180, doğum-90, 90-180 ve doğum-180.gün canlı ağırlık artışları sırasıyla 177.7, 163.2, 113.6, 65.7, 62.7, 38.1, 146.0, 57.7 ve 103.6 g olarak bulunmuştur. Aşım ve doğum sonuçlarına göre kısırlık oranı (%), doğum oranı (%), ikizlik oranı (%), Tekealtı keçi başına oğlak sayısı, doğuran keçi başına oğlak sayısı (%) ve gebelik üretkenliği (kg) sırasıyla 5, 95, 3.16, 0.98, 1.03 ve 267.63; büyütme sonuçlarına göre yaşama gücü oranı (%), Tekealtı keçi başına sütten kesilen ya da satılan oğlak (%), doğuran keçi başına, sütten kesilen ya da satılan oğlak (%) sırasıyla 97.62, 95.67 ve 100.7 olarak bulunmuştur. Keçilerde laktasyon süresi, laktasyon süt verimi ve günlük ortalama süt verimi sırasıyla 143.8 gün, 130.1 kg ve 912.1 g olarak bulunmuş. Keçilerde Canlı ağırlık (kg), incik çevresi (cm), cidago yüksekliği (cm), vücut uzunluğu (cm), sağrı yüksekliği (cm), göğüs derinliği (cm), göğüs çevresi (cm), göğüs genişliği (cm), boynuz uzunluğu (cm), baş uzunluğu (cm), baş genişliği (cm), kulak uzunluğu (cm), kulak genişliği (cm) sırasıyla dişilerde 52.8, 9.8, 72.1, 68.7, 69.3, 31.9, 84.3, 17.6, 36.4, 11.6, 10.7, 16.0 ve 7.8 olarak, erkeklerde ise 66.2, 11.7, 79.1, 73.4, 75.2, 34.0, 90.5, 18.8, 45.1, 12.3, 12.3, 16.3 ve 8.2, erkeklerde skrotum çevresi 25.0 cm, skrotum uzunluğu 16.1 cm olarak, dişilerde meme başı uzunluğu 3.6 cm olarak bulunmuştur.Master Thesis Legislation Made in Turkey on Livestock and Its Consicuenses(2019) Şimşek, Özlem; Bingöl, MehmetBu tezin amacı geçmişten günümüze Türkiye hayvancılığında yapılan yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin hayvancılığımız üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu değerlendirmeyi daha sağlıklı yapabilmek bakımından bir anket çalışmasıyla da konuyla ilgili çevrelerin yasal düzenlemeler konusunda ne ölçüde bilgi sahibi oldukları da irdelenmiştir. Ayrıca Türkiye hayvancılığının mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri de konu bağlamında tartışılmıştır. Hayvancılığa ilişkin özellikle son dönemde yapılan çok sayıda yasal değişiklikler hayvancılığımızın dünya ile ve özellikle de Avrupa Birliği ile entegre olma ve yarışabilmesi bakımından son derece önemli düzenlemeler içermektedir. Ancak bu önemli yasal düzenlemeler ve bunlara bağlı olarak yapılan iyileştirmelere rağmen hala ülkemizde hayvancıkta türlere özgü çok çeşitli ve önemli sorunların olduğu da bir gerçekliktir. Özellikle üretimden pazarlamaya ve hatta ürün işleme süreçlerinde sağlıklı bir altyapının oluşmasına önemli katkı sunacak olan sivil örgütlenmelerin yeterli ve etkili olamaması ve var olan mevcut örgütlerin de örgütlenme biçimleri ve etkinliklerinin daha çok kamu eli ile yürütülmesi, buna ilişkin yasal düzenlemelerin AB standartlarında olmaması hayvancılığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Hayvansal üretime yönelik yasal düzenlemeler yapılırken daha çok günün koşullarında mevcut sorunları çözmekten ziyade uzun vadede ve kalıcı çözümler getirecek, toplumun mevcut gerçekliği ile dünya gerçeklerine eş zamanlı cevap verebilecek içerikte olmalıdır. Bunun yapılabilmesi içinde konuyla ilgili tüm toplum kesimlerinin görüşleri alınarak ve dünyadaki sorun çözen uygumlalar ve düzenlemeler dikkate alınmalıdır.Doctoral Thesis Main Productivity and Body Measurement Traits of Hamdani Ewes in Hakkari(2014) Bingöl, Erdal; Bingöl, MehmetBu çalışma, Hakkari ili Çukurca ilçesi Çığlı bölgesinde yetiştirilen Hamdani koyunlarının temel verim performansları ve dışyapı özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Düzeltilmiş değerlere göre Aralık 2012 - Şubat 2013 tarihleri arası doğan Hamdani kuzularında doğum, sütten kesim, 30, 60, 90, 120, 150 ve 180. gün canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 4.13 ± 0.21, 21.78 ± 1.30, 10.61 ± 0.72, 15.86 ± 1.12, 21.78 ± 1.30, 26.37 ± 1.46, 30.76 ± 1.61 ve 35.09 ± 1.62 kg olarak bulunmuştur. Hamdani koyunlarının döl verim özelliklerinden kısırlık oranı, kuzulama oranı, ikizlik oranı, koçaltı koyun başına doğan kuzu sayısı, doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı ve gebelik üretkenliği değerleri sırasıyla % 8, % 92, % 13.05, 1.04, 1.13 ve 422.37 kg olarak bulunmuştur. Laktasyon süresi ve laktasyon süt verimi ortalamaları 170.98 ± 10.72 gün ve 83.96 ± 11.55 lt olarak bulunmuştur. Düzeltilmiş değerlere göre Hamdani koyunlarda kirli yapağı verimi ise 2.297 ± 0.13 kg olarak bulunmuştur. Hamdani koyunlarında cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, kürekler arkası göğüs genişliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi ve but çevresine ilişkin düzeltilmiş değerlere göre ortalamalar sırasıyla 68.47 ± 1.21, 66.20 ± 0.80, 22.34 ± 0.66, 32.25 ± 0.92, 99.62 ± 0.94 ve 65.51 ± 0.78 cm olarak ölçülmüştür. Kuzularda yaşama gücü değerleri doğumda, doğum- sütten kesim (90. gün) ve doğum - 180. günler için sırasıyla % 98.5, % 94.6 ve % 93.9 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, Hamdani koyunlarının temel verim özellikleri ve vücut ölçülerinin diğer yerli koyun ırklarımız üzerinde yapılan çalışmalarda saptanan özelliklerle karşılaştırılabilir nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Büyüme-Gelişme, Hamdani, Koyun, Vücut ölçüleri.Master Thesis Molecular Genetic Analysis With Rapd-Pcr Method of Zom Sheep(2014) Vural, Mehmet Emin; Bingöl, Mehmet; Kiraz, SelahaddinBu çalışmada 2012-2014 yılları arasında Diyarbakır İli Karacadağ yöresinde, farklı sürülerde bulunan 18 baş zom koyunundan alınan kan örnekleri kullanılmıştır. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvansal Biyoteknoloji Labaratuvarı'nda izole edilen DNA örnekleri 8 adet RAPD primeri ile kullanılarak işlenmiş ve RAPD-PCR bantları elde edilmiştir. Agaroz- Jel fotoğrafları incelenmiş ve elde edilen bantlar ile bantların var (1) ve yok (0) olmasına göre oluşturulan veri matrisi, PopGen32 paket programı kullanılarak, değerlendirilmiştir. Çalışmada 300-3000 bç aralığında 899 adet bant elde edilmiştir. Kullanılan 8 adet primer ile toplamda 54 lokus tespit edilmiş olup, bu lokusların 15'i polimorfik 39'u monomorfik bulunmuş, polimorfizm oranı ise % 27.8 olarak hesaplanmıştır. OPA-19 primeri ile tüm lokuslar polimorfik bulunurken, OPE-02 ve OPE-06 primerlerinde ise polimorfizm tespit edilememiştir. Genetik uzaklık, en yüksek 3 – 6 (0.189) nolu örnekler arasında, en düşük ise 4 - 5 (0.019) nolu örnekler arasında tespit edilmiştir. Genetik benzerlik değeri en az 3 - 6 nolu örnekler arasında (0.811), en çok ise 4 - 5 nolu örnekler arasında (0.981) bulunmuştur. Ortalama heterozigotluk 0.1253 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak RAPD-PCR yöntemiyle Zom koyunlarında polimorfizm, genetik benzerlik, genetik uzaklık ve heterozigotluk gibi bazı genetik parametreler hesaplanarak DNA seviyesinde tanımlayıcı ön bilgiler elde edilmiş, bireylerin heterojen bir yapıda olduğu ve bu genetik çeşitliliğin ıslah amaçlı kullanım potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.Master Thesis The Structural Properties of Some Farmers Performed Norduz Sheep Breeding(2007) Dayan, Yeşim Aysan; Bingöl, MehmetNORDUZ KOYUNU YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN KİMİ İŞLETMELERİNYAPISAL ÖZELLİKLERİDayan Aysan, YeşimYüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim DalıTez Danışmanı: Yard.Doç.Dr. Mehmet BİNGÖLAralık 2007, 38 sayfaBu araştırma, Van İli Gürpınar İlçesi sınırları içerisinde bulunan Norduz Bölgesi'ndeNorduz koyunu yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özelliklerini ve Norduz koyunununenvanterini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 7 köyde bulunan 71 aile işletmesindeanket çalışması yapılarak yürütülmüştür. Anket sonucunda elde edilen veriler SAS istatistikpaket programı kullanılarak bilgisayarda analiz edilmiştir.Bölgenin iklim koşulları, topoğrafik yapısı ve yetiştiricilerin eğitim düzeyinin düşükolması gibi çeşitli nedenlerden dolayı koyunculuk geleneksel yapısını devam ettirmektedir.Bölgede koyunculuk küçük aile işletmelerinde aile ihtiyaçlarını karşılamak amacıylayapılmaktadır. Norduz koyunu bölge koşullarına çok iyi uyum sağlamış yerli bir koyuntipidir. Anket yapılan işletmelerdeki toplam Norduz koyun varlığı 13.905 baş civarında tespitedilmiştir.İşletme başına düşen Norduz koyun sayısının ortalama 196 baş olduğubelirlenmiştir. Norduz koyunlarının ortalama meralama süresi, laktasyon süresi ve süttenkesim yaşı sırasıyla 230 gün, 161 gün ve 4 ay olarak saptanmıştır.Norduz koyunlarının morfolojik ve fizyolojik özellikler bakımından diğer yerli ırklarlakarşılaştırıldığında bazı farklılıklara sahip oldukları belirlenmiştir. Bölgede koyunculukekstansif koşullarda yapılmaktadır. Bölge yetiştiricisinin koşullarının ve eğitim düzeyininiyileştirilmesi sonucunda koyunculuktanelde edilecekgelirinde artırılabileceğidüşünülmektedir. Ayrıca, bölge koyunculuğunda verim düzeyi bakımından önemli birvaryasyonun olduğu ve bundan yararlanılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Yerli bir genkaynağı olan Norduz koyunlarının yok olma tehlikesi altında olduğu ve acil bir takımönlemlerin alınması gerektiği düşünülmektedir.Anahtar kelimeler: Küçük aile işletmeleri, Yapısal özellikler, Koyun, Norduz, Akkaraman.