Browsing by Author "Bozkurt, Edibe Nurzen Namlı"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Isolation of Listeria Monocytogenes'in Meat and Meat Products(2003) Bozkurt, Edibe Nurzen Namlı; Berktaş, MustafaÖZET NAMLI BOZKURT E N, Et ve Et ürünlerinden Listeria monocytogenes'T İzolasyonu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, VAN, 2002. Çalışma, ilimizde et ve et ürünlerinde Listeria suşlanmn ve bunların içinde Listeria monocytogenes susunun bulunma oranını belirlemek amacıyla; 1 00 adet kıyma, 50 adet parça et, 25 adet sucuk, 25 adet salam, 25 adet sosis ve 25 adet pastırma örneği üzerinde yapılmıştır. Listeria'larm saptanması United States Department of Agriculture (USDA)-Food Safety and Inspection Service (FSIS) tarafından önerilen yöntem esas alınarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda, kıymalardan %73 (73/1 00) 'ünde, parça etin %74 (3750)'üııde, sucuğun %76 (19/25)'sında, salamın %16 (4/25)'sında, sosisin %44 (ll/25)'ünde ve pastırmanın %32 (8/25)'sinde çeşitli Listeria suşları saptanmıştır. Kıyma örneklerinden izole edilen Listeria suşlanmn dağılımında; 43 (%58.9)'ünün L. innocua, 11 (%15.07)'inin L. monocytogenes, 6 (%8.22)'sının L. murrayi, 5 (%6.85)'inin L. seeligeri, 4 (%5.48)'ünün L. ivanovii ve 4 (%5.48)'ünün L. welshimeri olduğu, parça etlerde; 18 (%48.64)'inin L. innocua, 8 (%21.62)'inin L. monocytogenes, 5 (%13.51)'inin L. ivanovii, 2 (%5.41)'sinin L. murrayi, 2 (%5.41)'sinin L. seeligeri ve 2 (%5.41)'sinin L. welshimeri olduğu, sucuk örneklerinde; 6 (%31.58)'sının L. monocytogenes, 5 (%26.31)'inin L. innocua, 3 (%15.79)'ünün L. welshimeri, 3(%15.79)'ünün L. grayi ve 2 (%10.53)'sinin L. murrayi olduğu, salam örneklerinde; 2 (%50)' sinin L. welshimeri, 1 (%25)'inin L. grayi ve 1 (%25)'inin L. murrayi olduğu, sosis örneklerinden; 5 (%45.46)'inin L. innocua, 3 (%27.27)'ünün L. monocytogenes, 2 (%18.18)'sinin L. ivanovii, 1 (%9.9),inin L. welshimeri olduğu ve pastırma örneklerinden; 4 (%50)'ünün L. monocytogenes, 3 (%37.5)'ünün L, innocua ve 1 (%12.5)'inin L. grayi olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlarla; kıyma, sosis ve parça ette en sık L. innocua, sucuk ve pastırmada en sık L. monocytogenes, salamda ise en sık L. welshimeri ile kontaminasyonların oluştuğu saptanmıştır. Sonuç olarak; et ve et ürünlerinin çiğ olarak ya da yeteri kadar ısı işlemi görmeden tüketilmesi halinde sağlık açısından önemli bir potansiyel güç oluşturabilecekleri kanaatine varılmıştır. Anahtar Sözcükler: Listeria monocytogenes, et, et ürünleri 48