Browsing by Author "Ceylan, Elif"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis The Effect of Different Wax Applications on Melons Storage(2011) Ceylan, Elif; Yaşar, Fikret; Çavuşoğlu, ŞeydaBu araştırmada Mercan- F1 kavun çeşidi kullanılmıştır. Kavun meyveleri steril kabin içerisinde 30 cm mesafede her iki yönüne 5 dakika kadar UV uygulandıktan sonra bir kısmı kontrol olarak bırakılarak ve diğer meyveler 3 farklı wax (Kontrol, Elma mumu, Citrosol Ak ve Citrosol Akue) materyali fırçalama yöntemi ile kaplandıktan sonra sonra 5ºC %85-90 oransal nemde 28 gün depolanmıştır. Çalışmada her 7 günde alınan meyve örneklerinde ağırlık kayıpları (%), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM, %), pH, titre edilebilir asitlik (%), meyve eti rengi (L*, a*, b*, h, C), meyve kabuğu rengi (L*, a*, b*, h, C) ve C vitamini incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 28 günlük muhafaza genelde titre edilebilir asitlikte azalmalar olurken, ağırlık kayıpları, pH ve SÇKM içeriğinde artışlar görülmüştür. Ağırlık kayıpları en fazla kontrol meyvelerinde (%3.565) olurken bunu Elma Mumu (3.150) ve Citrosol Akue (3.048) ile kaplanan meyveler takip etmiştir. Farklı mumlarla kaplanan kavun meyveleri 5ºC %85-90 oransal nemde 4 hafta başarı ile muhafaza edilebilmiştir. Bu tez çalışması sonucunda elma mumu ve Citrosol ak uygulamaları başarılı olsa da kavunda en iyi kalitenin korunduğu wax uygulamasının Citrosol Akue olduğu belirlenmiştir