1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Durmaz, Nevzat"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Master Thesis
    The Effects of Hot Water, Hot Water + Uv-C and Uv-Capplications on Modified Atmosphere Conditions in Starksgold Cherry
    (2019) Durmaz, Nevzat; Çavuşoğlu, Şeyda; Özrenk, Koray
    Bu çalışma kapsamında, Mersin Toroslar ekolojik koşullarında yetiştirilen Starks Gold kiraz çeşidinde hasat sonrası uygulanan, UV-C, Sıcak su ve UV-C+Sıcak su uygulamalarının, soğukta muhafaza süresince meydana getirdiği fenolik bileşik değişimleri ile bazı kalite kriterleri ve incelenmiştir. Bu amaçla depolama öncesi kiraz meyvelerine 5 dakika süreyle UV-C ve 1 dakika süreyle 50°C'de sıcak su uygulaması yapılmıştır. Tam olum döneminde hasat edilen meyveler 20 gün süre ile modifiye atmosfer paketleri (Xtend®) içerisinde 0°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında depolanmıştır. Depolama periyodu süresince 4. günlükaralıklarla meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik içeriği ve antioksidankapasitesi analizleri yapılmıştır. Ayrıca uygulamaların fenolik maddelere etkileri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde hasat sonrası kimyasal içermeyen ve alternatif bir uygulama olan UV-C+Sıcak Su uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı zamanda fenolik maddelerden protokateşuik, klorojenik asit ve c-kumarik asit miktarında azalmayı sınırladığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Depolama, Kiraz, MAP, Sıcak su, UV-C