Browsing by Author "Eser, Fuat"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Bioactive Components and Antioxidant Capacities of Different Miniature Tomato Cultivars Grown by Altered Fertilizer Applications(Springer, 2018) Erdinc, Ceknas; Ekincialp, Aytekin; Gundogdu, Muttalip; Eser, Fuat; Sensoy, SuatThis study investigated the organic acid and phenolic compound levels, total phenolic (TP) and antioxidant capacity (TEAC) of three miniature tomato cultivars grown on a farmer's field with three different fertilizer applications. Analysis of phenolic compound (protocatechuic, vanillic, gallic, chlorogenic, caffeic, syringic, p-coumaric and ferulic acid, rutin, quercetin, catechin and phloridzine) organic acid (citric, tartaric, malic, succinic and fumaric acid), TP and TEAC levels in fruit samples showed statistically significant (p < 0.05) differences between tomato cultivars and fertilizer applications. Rutin and chlorogenic acid were the predominant phenolic compounds found in all three cultivars. The highest rutin value (50.48 mg kg(-1) FW) was found in the Black Zebra fertilized with DAP plus organic and biochemical fertilizers and the lowest (20.52 mg kg(-1) FW) in the Black Zebra fertilized with DAP only. The highest chlorogenic acid value (63.31 mg kg(-1) FW) was found in the sweet pea currant fertilized with DAP only and the lowest (21.06 mg kg(-1) FW) in the Black Zebra fertilized with DAP plus chemical fertilizer. Citric acid content was the dominant organic acid in all three cultivars, with the highest citric acid value (6439.50 mg kg(-1) FW) found in the Sweet Pea Currant cherry tomato fertilized with DAP plus organic and biochemical fertilizers and the lowest (2435.20 mg kg(-1) FW) in the Window Box Yellow fertilized with DAP plus chemical fertilizer. Total phenolic and antioxidant levels in the window box yellow were significantly lower as compared to the Black Zebra and sweet pea currant varieties for all three fertilizer applications.Master Thesis Effects of Arbuscular Mycorhizal Fungus (AMF), Whey and Humic Acids on Fruit Yield and Quality of Melon (Cucumis Melo L.)(2014) Eser, Fuat; Şensoy, SuatBu çalışmada, Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF), peyniraltı suyu ve hümik asitin tekli, ikili ve üçlü ugulamalarının kavunda meyve verimi ve kalitesine etkileri iki yıl süren denemelerle araştırılmştır. Çalışmada hibrit kavun çeşidi (Ballık F1) AMF (Glomus intraradices) ile muamele edilerek yetiştirilen fidelere peyniraltı suyu ve hümik asit uygulamaları yapılmış, kavunda meyve verimi ve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde; uygulamaların meyve verimini olumlu etkilediğini en yüksek verimin AMF, Peyniraltı suyu ve Hümik asitin bir arada kullanıldığı üçlü uygulamadan elde edildiği tespit edilmiştir.Article Farklı Kabakgil Türlerinde Arazi Koşullarında Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF), Peynir Altı Suyu ve Hümik Asit Uygulamalarının Bitki Gelişimi, Verim ve Kalite Üzerine Etkisi(2016) Erdinç, Çeknas; Ekincialp, Aytekin; Eser, Fuat; Demır, Semra; Şensoy, SuatBu çalışma kavun (Magnum-F1), karpuz (Wonder-F1) ve yazlık kabak (Focus-F1) türlerine 2 farklı Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF), hümik asit (HA) ve peynir altı suyu (PAS) uygulamalarının bazı bitki gelişim özellikleri ile verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Arazi koşullarında yürütülen denemede her üç sebze türü için 5 farklı uygulama [1-) Kontrol, 2-) AMF, 3-) AMF + PAS, 4-) AMF + HA ve 5-) AMF+ PAS+HA] tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak denenmiştir. Kavunda uygulamaların istatistiki olarak ortalama verim (2843-4124 kg/da) ve ortalama yan kol uzunluğu (cm) üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Karpuzda ortalama verim (5146-8658 kg/da), ortalama yan kol uzunluğu (124.75-165.75 cm) ve meyve sap uzunluğu; kabakta ise uygulamaların ortalama verim (2766-3454 kg/da), SÇKM (8.99 - 10.25 ºbriks) ve yaprak yaş ağırlığına etkisi önemli bulunmuştur. Beşinci (AMF + PAS + HA) ve 4. (AMF + HA) uygulamaların genel olarak diğer uygulamalara göre daha çok ön plana çıktığı belirlenmiştir. Özellikle ortalama verim bakımından 5 numaralı uygulamanın her üç kabakgil türü için en yüksek değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir.