Browsing by Author "Karadaş, Filiz"
Now showing 1 - 15 of 15
- Results Per Page
- Sort Options
Article Anaçların (Maternal) Ve/veya Yumurta İçi (İn Ovo) Antioksidan Beslemenin Kanatlılarda Gen Ekspresyonu ve Performans için Önemi(2017) Karageçili, Mehmet Reşit; Karadaş, FilizGünümüzde ticari kanatlı hayvanlara uygulanan yoğun seleksiyona bağlı olarak embriyoların metabolik hızının artmasıyla birlikte besin madde gereksinimleri de artmıştır. Bu değişen besin madde ihtiyacının karşılanmaması embriyonik gelişim, çıkış gücü, çıkış kalitesi ve çıkış sonrası performans gibi parametreler üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır. Yumurta, embriyonal gelişim sırasında yoğun embriyonik metabolizmanın sebep olduğu oksidatif hasardan embriyoyu korumak amacıyla, maternal kökenli antioksidanları bol miktarda içermektedir. Damızlıkların (maternal) antioksidan ilaveli yemlerle beslenmesi veya damızlıklardan elde edilen yumurtaların kuluçka esnasında yumurta içi (in ovo) antioksidan beslenmesi ile deneysel olarak yumurtanın temel antioksidan içeriğinin değiştirilmesinin, embriyo ve civcivlerin antioksidan bileşenleri üzerine etkisinin olduğu, oksidatif stresin zararlı etkisinin azaldığı ve sonuçta çıkış sonrası civciv gelişiminin olumlu yönde etkilendiği yapılan çalışmalarla bildirilmiştir. Ayrıca maternal verimi artırmak ve çıkış sonrası civcivlerin yaşama gücünü iyileştirmek amacıyla anaçlar karmaşık epigenetik maternal etkinin bir parçası olarak antioksidanları yemden yumurtaya transfer ettikleri ileri sürülmektedir. Maternal ve in ovo antioksidan besleme ile embriyonun kritik dönemde ihtiyaç duyduğu antioksidan miktarının artırılması, embriyo dokularındaki antioksidan miktarını yükseltmekte, dolayısıyla embriyonun yaşama gücünü olumlu yönde etkilemekte, civciv çıkış ağırlığında artış gözlenmekte, çıkış sonrası yem kullanımını ve verimi iyileştirmekte olduğu ileri sürülmektedir. Bu olumlu etkinin, embriyonun epigenetik etki ile eksprese olan gen sayısındaki artış ile ilişkili olduğu, bu nedenle de bu etkinin birden fazla kuşağı etkileyebileceğini ileri süren çalışmalar mevcuttur. Bu derlemede, kanatlı damızlık yemi ya da döllü yumurtalara in ovo besleme yolu ile antioksidan konsantrasyonu artırılmış embriyoların gen ekspresyon ilişkilerini inceleyen çalışmalar derlenmiştirMaster Thesis Broyler Yemlerinde Farklı Seviyelerde Sinbiyotik İlavesinin Besi Performansı, Bağırsak Histolojisi ve Mikrobiyal Koloni Miktarı Üzerine Etkisi(2021) Younıs, Jotyar Hasan Younıs; Karadaş, FilizBu çalışma, farklı seviyelerde sinbiyotik ilavesinin etlik piliçlerin performansı ve bağırsak fizyolojisi üzerinde etkisini araştırmak için yapılmıştır. Toplam 360 adet bir günlük etlik piliç civcivleri, her birinde 15 civciv olmak üzere 4 tekrardan oluşan 6 farklı muamele grubuna rastgele dağıtılmıştır. Gruplar sırasıyla kontrol (katkı ilavesiz bazal kontrol grubu), antibiyotik (çinko basitrasin 40 mg/kg) ilaveli pozitif kontrol grubu, diğer dört muamele grupları ise bazal kontrol yemine dört farklı seviyede sırasıyla 0.25, 0.5, 0.75 ve 1 g / kg sinbiyotik ilaveli deneme yemleri ile 5 hafta beslenmiştir. Deneme periyodu boyunca, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yem değerlendirme sayısı (YDS), artan sinbiyotik seviyesi ile önemli ölçüde (P<0.05) iyileştiği kayıt edilmiştir. 35 günlük deney süresi değerlendirildiğinde, yem tüketimi 0.75 g/kg sinbiyotik ilaveli gruplarda diğer deney gruplarına kıyasla önemli ölçüde (P<0.05) azaldığı görülmüştür. İç organların nispi ağırlığı deneme gruplarından etkilenmediği ancak karkas verimi ve göğüs eti oranının yeme artan dozda ilave edilen sinbiyotik seviyeleri ile önemli ölçüde arttığı (p <0.05) gözlenmiştir. İnce bağırsak villi uzunluğu, yeme 0.5 g/kg dozda sinbiyotik ilave edilen grupta kontrol ve en yüksek oranda (1 g/kg) ilave edilen gruptan önemli ölçüde daha uzun olduğu tespit edilmiştir. İleumdaki E.coli sayısı yem gruplarından etkilenmediği saptanmıştır. Yemlere sinbiyotik ilavesinin etlik piliç besi yemlerini ekonomik olma anlamında pozitif olarak etkilediği saptanmıştır.Master Thesis Comparison of Aflatoxin M1 Occurence in Milks of Animals Fed in Stables and Pastures(2009) Çeçen, Adem; Çoksöyler, Fikret Nafi; Karadaş, FilizAflatoksinler, esas olarak Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus türü funguslar tarafından üretilen mikotoksin grubudur. Bilinen 18 formu olmaklabirlikte tarımsal ürünlerde aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 formları sütte aflatoksin M1 formu önemlidir. Sütte aflatoksin M1'in tek kaynağı yemle alınan aflatoksindir. Bu çalışmada iki farklı beslenme şeklinin AFM1 oluşumu üzerindeki etkiler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Materyal olarak Van ilinin farklı noktalarında merada beslenen hayvanlardan 31 adet; Ankara ilinde farklı ahırlarda kesif yemle beslenen hayvanlardan 30 adet olmak üzere toplam 61 adet çiğ süt örneği kullanılmıştır. Numuneden ?immuno-affinite? kolon yardımıyla toksin ekstrakte edilmiş, teşhis ve miktar tayini ise, flouresan dedektörlü HPLC ile yapılmıştır. Merada beslenen hayvanlardan alınan süt örneklerinin sadece 1 (% 3.22) tanesinde AFM1 tespit edilirken, ahırda kesif yemle beslenen hayvanlardan alınan süt örneklerinin 23'ünde (% 76.66) farklı düzeylerde AFM1 tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar iki grubu karşılaştırılması şeklinde istatistiki olarak değerlendirilmiş aradaki fark önemli bulunmuştur (p=0.002) ve merada beslemenin sütte aflatoksin M1 düzeyinde önemli ölçüde düşüş sağladığı ortaya konulmuşturMaster Thesis Damızlık Bıldırcın Yemlerinde Farklı Karotenlerin Yumurta Sarısı ve Kuluçka Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması(2013) Alay, Turan; Karadaş, FilizBu çalışmada; buğday temelli renk pigmenti içermeyen karma yemlere ilave edilen farklı renk maddelerinin yumurta sarısı ve kuluçka parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Denemede 5 farklı renk maddesi kullanılmıştır. Buğday esaslı pigment içermeyen kontrol rasyonuna sırasıyla; 10 ppm apoester, 10 ppm kantaksantin, %3 Px Agro Yonca ekstraktı (bu grup karma yem, diğer renk pigmentlerinden farklı olarak yonca ekstraktının sadece renk maddesi içermemesi ve besin madde içeriği dolayısyla izo- kalorik ve izo-nitrojenik olarak hazırlamıştır) 10 ppm Kemglo®brand5 ve 10 ppm Oroglo®brand10 (marigold-kadife çiçeği ekstraktı) ilave edilmiştir. 324 adet dişi ve 108 adet erkek toplam 432 adet damızlık bıldırcın Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre her grup 3 alt gruba, her alt gruba da 18 dişi 6 erkek olmak üzere toplam 24 adet bıldırcın rastgele dağıtılmıştır. 10 hafta süren besleme çalışması sonunda, canlı ağırlık değerleri gruplara göre sırasıyla; 222.35±1.93; 222.77±2.26; 217.37±5.20; 234.86±2.13; 224.06±2.83 ve 225.51±3.29 g olarak saptanmış ve PX Agro ile beslenen grubun diğer gruplara göre önemli düzeyde (p<0.05) daha yüksek canlı ağırlık sağladığı tespit edilmiştir. Yem tüketimi ve yem değerlendirme sayıları bakımından gruplar arasında önemli farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Yumurta verimi bakımından 10 hafta süren çalışmada elde edilen ortalama değerler ise gruplara göre sırasıyla %85.19±3.28; %85.41±1.38; %82.56±1.94; %90.01±1.46; %89.42±0.83 ve %88.41±1.21 tespit edilmiş ve kantaksantin uygulanan grubun yumurta veriminin PX Agro, Kemglo®brand5 ve Oroglo®brand20 ilave edilen gruplardan önemli düzeyde (p<0.05) düşük olduğu tespit edilmiştir. Yumurta kitlesi değerleri ise 10.18±0.13; 10.17±0.14; 9.68±0.16; 11.16±0.11; 10.64±0.12 ve 10.52±0.10 olarak saptanmış ve özellikle PX Agro ile Kantaksantin arasında önemli düzeyde (p<0.05) farklılık saptanmıştır. Kuluçka randımanı bakımından Apoester kullanılan grubun Oroglo®brand20 (marigold) hariç tüm gruplardan önemli düzeyde daha yüksek randıman gösterdiği, yumurta kitlesi ve yumurta verim % değerlerinin aksine PX agro ve Kemglo® brand5 (kuru biber) gruplarının ise en düşük kuluçka randımanı gösterdiği saptanmıştır. Yaşama gücü % değerlerinin de Apoester kullanılan grupta PX agro kullanılan gruba göre önemli düzeyde daha yüksek olduğu ancak diğer gruplar arasında önemli bir farklılık saptanmamıştır. Döllü ve dölsüz yumurta verimi bakımından ise gruplar arasında önemli bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Yumurtaların toplam karoten içeriği gruplara göre sırasıyla 1.88±0.08; 12.96±0.55; 19.63±0.46; 28.47±0.84; 8.17±0.42 ve 9.92±0.23 µg/g saptanmış ve gruplar arasında görülen farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Sentetik renk maddelerinin yumurta sarısı vitamin E birikimi üzerine etkisi olmaz iken incelenen 5. ve 10. haftalarda PX agro ve Oroglo®brand20 gibi doğal renk maddelerinin kontrol ve sentetik renk maddelerine göre önemli düzeyde vitamin E birikimi sağladığı tespit edilmiştir (p<0.05). Denemede kullanılan renk maddelerinin yumurta sarısı DSM-YCF renk skalası üzerine etkisi ise sırsıyla; 1.50±0.51; 8.69±0.08; 13.89±0.06; 7.36±0.04; 10.21±0.10 ve 4.69±0.07 olarak tespit edilmiş ve gruplar arasında görülen farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Anahtar kelimeler: Damızlık Bıldırcın, karotenler, antioksidanlar, pigmentMaster Thesis The Determination of Fat and Water Soluable Antioxidants in Eggs of Free Range Gulls(2020) Akyıldız, Zehra; Karadaş, FilizBu çalışma, Van ilinde, Adalet Bakanlığı Erciş açık ceza infaz kurumu, iş yurdu kaz üretme çiftliğinde bir üretim sezonunda günlük hayvan başına 100 gr sabit miktarda ticari yumurta yemi tüketen damızlık hayvanların yumurtaları üzerinde yürütülmüştür. 200 adet dişi ve 80 adet erkek hayvandan oluşan 1-2 yaşındaki damızlık kaz sürüsünden her hafta rastgele 10 adet yumurta verim dönemi sırasında alınmıştır. Yumurta sarısında roche skalası (RCF), Minolta L*, a* ve b* gibi renk değerleri ile yumurtanın yağda (Vitamin A, E, toplam ve bireysel karoten) ve suda çözünen (Askorbik asid ile GSH) antioksidanların mera koşullarında Şubat- Mart- Nisan ve Mayıs aylarına göre haftalık değişim durumu incelenmiştir. Çalışma sonunda; RCF, Minolta L* parlaklık, a* kırmızılık ve b* sarılık değeri aylara göre değişim gösterdiği ve istatistiki olarak farklılık görüldüğü saptanmıştır (p<0.05). RCF, a* kırmızılık ve b* sarılık değerleri Şubat ayında en düşük iken L* parlaklık değeri Şubat ayında en yüksek değerde olduğu saptanmıştır (p<0.001). Yumurta sarısı aylara göre (Şubat-Mayıs) vitamin A (retinol) miktarı sırasıyla 3.05±0.11, 1.84±0.10, 1.93±0.09, 2.84±0.19, vitamin E 26.87±1.80, 25.07±1.64, 38.16±1.71, 34.30±1.89, toplam karoten miktarı 15.49±1.44, 19.50±1.79, 42.39±1.99, 44.30±2.03 µg/g (p<0.05) olarak saptanmıştır. Bu çalışmada kaz yumurta sarılarında bireysel karoten olarak lutein, cis-lutein, zeaksantin, apoester, kantaksantin ve betakaroten saptanmıştır. GSH ve Askorbik asid yumurta akında Nisan ve Mayıs aylarında saptanmış olup sırasıyla 2.81±0.16, 2.83±0.25 askorbik asid ise sırasıyla 4.66±0.77 ve 5.09±0.38 tespit edilmiş olup Nisan ve Mayıs aylarında farklılık saptanmamıştır (p>0.05).Doctoral Thesis Effect of Antioxidant Supplementation To Japanese Quail (coturnix Japonica) Breeder Feed on Incubation Results, Fattening Performance and Expression of Glutathione Peroxidase 1 (gpx1) Gene in Liver(2021) Karageçili, Mehmet Reşit; Karadaş, FilizBu çalışmada; farklı antioksidanların (selenyum, karnitin, metiyonin, vitamin E ve taurin) damızlık bıldırcın yemlerine ilavesinin damızlık ve civciv besi performansı, kuluçka sonuçları, yumurta kalite özellikleri, çıkış sonrası 0. gün ve 21. gün civciv karaciğer dokusundaki toplam antioksidan kapasite (TAK), glutatyon peroksidaz (GPX) enzim aktivitesi ve glutatyon peroksidaz 1 (GPX1) gen ekspresyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 4 haftalık yaştaki 108 adet erkek ve 324 dişi toplam 432 adet damızlık bıldırcın her grup 3 alt gruptan oluşan 6 gruba ve her alt gruba 24 (6 erkek:18 dişi) hayvan olacak şekilde rastgele dağıtılmıştır. Damızlık bıldırcınlar kontrol (damızlık bıldırcın yemi) ve 5 deneme grubu (kontrol yemine sırası ile 250 mg/kg vitamin E (alfa tokoferol); 0.35 mg/kg selenyum (Sel-Plex); 40 mg/kg L-karnitin; 50 mg/kg DL-metiyonin; ve 10 mg/kg taurin ilave edilen) yemler ile beslenmişlerdir. Deneme sonunda damızlık bıldırcın yemlerine vitamin E ilavesi, taurin ilave edilen gruba göre kuluçka randımanını ve döllülük oranını önemli düzeyde artırmıştır (p<0.05). Selenyum, karnitin, metiyonin ve vitamin E ilave edilen deneme gruplarında günlük yaştaki civcivlerin karaciğer dokularındaki TAK ve GPX enzim seviyesi kontrol grubuna göre önemli düzeyde artmıştır (p<0.05). Kontrol yemine metiyonin, vitamin E ve taurin ilave edilen deneme gruplarında kontrol grubuna göre 21 günlük yaştaki civciv karaciğer dokularındaki GPX enzim seviyesini artırmıştır (p<0.05). Çalışma sonucunda, ticari damızlık bıldırcın yemine farklı antioksidanların ilavesi; yumurta kalitesi, kuluçka sonuçları, civciv doku ağırlıkları, karaciğer TAK ve karaciğer GPX enzim seviyesi üzerine etkili olmuş ve günlük yaştaki civciv karaciğer dokusundaki GPX1 genini aşağı yönlü olarak düzenlemiştir.Master Thesis The Effect of Color Pigments Detected in Commercial Layer Diet on Egg Yolk Pigment Level(2019) Alataş, Enes; Karadaş, FilizBu çalışmada, Muş ve Van illerinde ticari yumurta işletmelerinde yetiştirilen 32 haftalık Novagen, 44 haftalık Tinted, 45 ve 58 haftalık Lohman ırkı yumurtacı tavuklardan yumurta örnekleri ile yem örnekleri 1'er ay ara ile 3 ay süre ile alınmıştır. Yem ve yumurta sarısı öneklerinde, toplam karoten, lutein, zeaksantin kantaksantin, apoester, betakaroten gibi bireysel karoten ile vitamin A (retinol) ve vitamin E içeriği HPLC ile tespit edilmiştir. Bu çalışmada yumurta sarısı roche pigment skoru ile Minolta L*, a* ve b* değerleri ırk ve dönemler bazında belirlenmiştir. Yumurta sarısı roche pigment skala sonuçları 2. dönemde Tinted ırkı tavuklar hariç genelinde Lohman ırkı tavuklarda; 1., 2., 3. dönemde Novagen ve Tinted ırkı yumurtalarından önemli ölçüde yüksek saptanmıştır. Minolta a* değerleri genelde Lohman ırkı tavuk yumurta sarılarının Novagen ırkı yumurta sarılarından daha koyu kırmızı olduğunu göstermiştir. Minolta b* değerleri 2. dönemde ırklar arasında istatistiksel farklılık tespit edilmezken; 1. dönemde Novagen ve Tinted ırkı tavuk yumurta sarılarının Lohman ırkı tavukların yumurta sarılarından önemli düzeyde daha sarı oldukları ancak 3. dönemde bunun tersi gözlenmiştir. Yumurta sarısı toplam karoten içerikleri 1. dönemde en düşük Tinted ırkı yumurtalarında saptanırken, 2. dönem bir farklılık saptanmamış olup, 3. dönemde en düşük total karoten içeriği Novagen ırkı tavuk yumurtalarında saptanmıştır. Bu çalışma sonuçları marketteki her bir yumurtanın pigment ve vitamin içeriklerinin tüketilen yemlerin bir yansıması olarak değişik olabileceği sonucuna varılmıştır.Doctoral Thesis The Effect of Melatonin and Vitamin E (alpha-Tocopherol Acetate) Via Regulating Mrna Expression on Protection From Oxidative Stress in Awassi Lambs Fed With High and Normal Energy Diet(2023) Mahmud, Kanyaw Ismaıl; Karadaş, Filiz; Issa, Fawzi AdilBu çalışmanın amacı, melatonin implant ve vitamin E ilave edilmiş normal ve yüksek enerjili rasyonlar ile beslenen kuzuların performansı, karkas özellikleri, karaciğerin antioksidan enzim durumu, depolama sırasında kas MDA ve Vitmin E miktarı, ve kan parametreleri, antioksidan enzim ile karaciğer dokusunda gen ekspresyonu (GPX-3, SOD-1 ve 1L-6) üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırmada 10 farklı deneme grubu oluşturulmuştur. 1. Deneme grubu, Normal enerji yemi (NED), NED ile beslenen ancak 18 mg, 36 mg melantonin/kuzu implant edilen grubu ile NED yemine 200 ve 400 mg/kuzu/gün Vitamin E (VE) grupları, aynı şekilde, yüksek enerjili yem (HED) ile beslenen 18-36 mg/kuzu implant edilmiş grubu ile HED yemine 200-400 mg/lamb/gün VE ilave edilmiş yem grupları oluşturulmuştur. 50 kuzu deneme gruplarına her birinde 5 hayvan olacak şekilde rastgele dağıtılmıştır. Deneme 60 günlük bir periyotta tamamlanmıştır. Deneme sonunda, (400 mg VE/gün/kuzu) ilave edilmiş yüksek enerjili yemler ile beslenen kuzular, deneme sonu CA (48.2 kg) (P<0.05) diğer gruplara göre önemli ölçüde yüksek saptanmıştır. Melatonin 36 mg/kuzu ve vitamin E 400 mg/kuzu/gün sıcak karkas ağırlığı, soğuk karkas ağırlığı ve soğuk karkas randımanı üzerinde önemli etki göstermiştir (p<0.05). Melatonin 36 mg/kuzu implantı grupları depolama periyodunun 7. gününde ve VE 400 mg/kuzu/gün ilave edilmiş NED ve HED grupları ile 14. günde önemli ölçüde (P< 0.05) daha düşük damlama kaybı (drip lost) kayıt edilmiştir. Minolta renk (a*) etin kırmızılık (a*) değeri depolamanın 7. ve 14. gününde, 400 mg VE/kuzu/gün verilen gruplarda diğer gruplara göre önemli ölçüde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Deri altı yağ kalınlığı HED grubu yemlerde NED yeme nazaran önemli ölçüde düşük tespit edilmiştir. Normal yeme 400 mg/kuzu/gün VE ilave edilen grup ile HED yeme ilave edilen 200 ve 400 mg VE ve 18-36 mg melatonin implantının önemli ölçüde deri altı yağ kalınlığını diğer gruplara göre azalttığı saptanmıştır. İvesi koyunları karaciğer dokusunda, Melatonin 36 mg and VE 400 mg grupları ile GPX-3 genini yukarı yönlü regüle ederken HED ile daha etkili olduğu saptandı. NED ya da HED yemlerine doğrudan her iki konsantrasyon E vitamini ilavesi SOD-1 gen ekspresyonunu yukarı doğru regüle ederken HED'e kıyasla NED'de daha etkili olduğu ve IL-6 geninin ise aşağı-regule olduğu bu çalışmada saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Antioksidan, Ekspresiyon, Enerj, Gen, GPX-3, İvesi kuzusu, IL-6, Melatonin, Nutrigenom, Performans, SOD-1, Vitamin E, YemMaster Thesis Effect of Selenium in Ovo Injection and Addition To Diet on Hatching Results, Liver Antioxidant Level and Chick Development in Chukar Partridges (alectoris Chukar)(2019) Tayam, Sezen; Karadaş, FilizBu çalışmada; kapalı sistemde yetiştirilen kınalı keklik yumurtalarının in ovo selenyum (Se) enjeksiyonu yolu ile zenginleştirilmesinin ve çıkış sonrası yeme Se ilavesinin kuluçka parametreleri, besi performansı, karaciğer dokusunda GPx enzim aktivitesi ve karaciğer, göğüs kası dokularında Se konsantrasyonu üzerine etkileri incelenmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla; 560 adet döllü kınalı keklik yumurtalarını in ovo enjeksiyonu için 4 ayrı gruba [kontrol (in ovo uygulanmayan), salin (30µl % 5'lik salin çözeltisi), Se 0.4 (% 5'lik salin çözeltisine 0.4 µg Se ilavesi), Se 0.8 (% 5'lik salin çözeltisine 0.8 µg Se ilavesi)] ayrılmıştır. Bu gruplara kuluçkanın 21. günü in ovo enjeksiyonu uygulanmıştır ve daha sonra kuluçkadan çıkan civcivler, yemlere farklı dozlarda (0.4 ve 0.8 mg/kg) Se ilave edilerek beslemeye tabii tutulmuştur. Araştırma sonunda; 0.4 µg Se enjeksiyonu kuluçka sonuçları üzerine pozitif etkiye sahip olmuştur. Fakat 0.8 µg Se enjeksiyonu 0.4 µg Se enjeksiyonu kadar etkili olmamıştır. In ovo Se uygulaması günlük yaştaki kekliklerin göğüs kası dokularındaki Se düzeyini ve bir haftalık yaştaki kekliklerin karaciğer dokularındaki GPx enzim aktivitesini önemli düzeyde (p<0.05) arttırmıştır. Bu araştırma sonucunda; 0.8 µg Se in ovo uygulamasının yüksek doz görünmekle beraber, kontrol grubu ile kuluçka ölümleri açısından benzerlik göstermekte, dokularda Se birikimi, yem tüketimi üzerine olumlu etkisi saptanmış olup doz ile ilgili ileri çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ancak, in ovo uygulamalarının sınırlı düzeydeki etkisi nedeniyle yumurtalara hem in ovo 0.4 µg ve 0.8 µg hem de yemlere 0.4 mg/kg ve 0.8 mg/kg'a kadar Se takviyesinin mümkün olduğu da görünmektedir.Research Project İnteresterifikasyonun Pamuk ve Zeytin Yağının Tokoferol, Karoten, Yağ Asidi Bileşimi ve Oksidatif Stabilitesi Üzerine Etkisi(2008) Cavıdoglu, Isa; Karadaş, Filiz-Master Thesis Investigation of Aflatoxin in the Mix Feed That Produce in the Van Basin(2010) Rüstemoğlu, Vedat; Karadaş, FilizBu çalışmada, hayvan yemlerinde aflatoksinlerden B1, B2, G1 ve G2 araştırılmıştır. Van ilindeki 5 ayrı fabrikada üretilen yemlerden 3 farklı zamanda örnekler alınmış ve HPLC ile aflatoksinler belirlenmiştir. Her üç dönemde de analiz edilen toplam 48 yem örneğinde sırasıyla %67'sinde 0,12-4,74 ppm AFB1; %44'ünde 0,01-4,27 ppb AFB2; %4'ünde 0,11-0,52 ppb AFG1 ve %40'nda 0,14-10,30 ppb AFG2 saptanmıştır. Elde edilen sonuçların kabul edilen üst sınır değerlerinin altında olduğu ve risk teşkil etmediği görülmüştür.Article Kanatlı Karma Yemlerine Karoten İlavesinin İmmün Sistem ve Maternal Beslemedeki Önemi(2007) Demirel, Murat; Kor, Dilek; Karadaş, FilizKarotenler, kimyasal özellikleri nedeniyle vücudun antioksidan savunma sistemi içerisinde görev alan bir pigment grubudur. Kanatlı hayvanlar, fizyolojileri gereği stres faktörlerinden etkilendikleri için aktif bir immün yapıya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, kanatlılar için hem maternal hem de yumurtadan çıktıktan sonraki beslenme önem kazanmaktadır. Besinlerle vücuda alınan karotenler; serbest radikallerin zararsız hale getirilmelerinde, kanatlı immün sistem organlarının gelişiminde ve immün yanıt oluşumunda rol oynamaktadır. Maternal kaynaklı karotenler, diyet yolu ile anne vücuduna alınarak çeşitli dokularda özellikle yumurta sarısında depo edilebilmekte ve bu yolla gelecek nesile aktarılabilmektedir. Bu derlemede, karotenlerin immünostimülant fonksiyonları ve maternal karoten beslenmesinin kanatlı hayvanlar bakımından önemi tartışılmıştır.Article Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması(2016) Rüstemoğlu, Vedat; Karadaş, FilizBu çalışmada, hayvan yemlerinde aflatoksinlerden B1, B2, G1 ve G2 araştırılmıştır. Van ilindeki 5 ayrı fabrikada üretilen yemlerden 3 farklı zamanda örnekler alınmış ve Shimadzu Prominence HPLC ile aflatoksinler belirlenmiştir. Her üç dönemde de analiz edilen toplam 48 yem örneğinde sırasıyla %67'sinde 0.12-4.74 µg/kg AFB1; %44'ünde 0.01-4.27 µg/kg AFB2; %4'ünde 0.11-0.52 µg/kg AFG1 ve %40'ında 0.14-10.30 µg/kg AFG2 saptanmıştır. Van havzasında elde edilen sonuçların kabul edilen üst sınır değerlerinin altında olduğu ve risk teşkil etmediği görülmüştür. Ancak yemlerin halen %67'sinin aflatoksinlerle bulaşık olduğu saptanmıştır.Research Project Van Yöresinde Üretilen Sütlerde Aflatoksin M1 Oluşumu ve Nedenlerinin Araştırılması(2006) Özkaya, Şennur; Başaran, Alaaddin; Tunçel, Muzaffer; Altıokka, Göksel; Karadaş, Filiz; Andiç, Seval; Aşkın, OyaAflatoksinler bazıları önemli karsinojenik potansiyele sahip bir grup mikotoksinlerdir. Gıda ve yem maddelerinde çok rastlanan aflatoksin Bl, B2, Gl ve G2 formlarıdır. Sütte ise sadece aflatoksin Bl'in hidroksi türevi olan aflatoksin Mİ'e rastlanmaktadır. Aflatoksin Mİ, Uluslararası Kanser Araştırma Enstitüsü (IARC) muhtemel insan kanserojeni maddeler arasında (Grup 2B) tanımlanmıştır. Bu nedenle de, sütün özellikle hassasiyeti yüksek olan çocuk ve bebek grubunun temel gıda maddesi olduğu dikkate alındığında çok büyük bir öneme sahiptir. Bakırcı (2001) tarafından, ince tabaka kromatografisi ve gözle mukayeseye dayalı bir metot kullanılarak yapılan bir çalışmada, Van yöresinden 3 aylık bir periyot içinde alman 90 adet süt örneğinin %90'ının aflatoksin Mİ içerdiği ve %44'ünün de yasal sınırların üzerinde olduğunun belirtilmesi üzerine bu çalışmaya gerek duyulmuştur. Bu çalışmanın ana teması analiz güvenirliliği olmuştur. Bu amaçla sütte aflatoksin Mİ tayininde en son geliştirilen, kollaboratif olarak test edilerek validasyonu tamamlanmış ve prensip olarak immünosorbent kolon ile numune temizleme, ve floresans dedektörle teşhise dayanan bir sıvı kromatografisi yöntemi kullanılmıştır. Cihazın bakım ve kalibrasyonu ile analiz yapacak personelin eğitimi TÜBİTAK Ankara Test ve Analiz Laboratuarında (ATAL) sağlanmıştır. Personel cihaz ve metodun başarısı referans örneklerle test edilmiştir. Süt örnekleri tüm Van'ı temsil edecek şekilde tüm ilçelerde, doğrudan üreticiden, iki yaz (hayvanlar merada) ve iki kış (hayvanlar ahırda) olmak üzere 4 dönemde alınmıştır. Analiz edilen toplam 203 çiğ süt örneğinin 8 adedinde 0.010 ppb ve yukarı düzeyde aflatoksin Mİ'e rastlanmıştır. Bu örneklerde bulunan miktar 0.05 pbb yasal limiti aşmamaktadır. Bu çalışmanın sonuçlarına dayanılarak Bakırcı (2001) tarafından belirtilenin tam aksine Van yöresinde süt üretiminin bir aflatoksin problemi ile karşı karşıya olmadığı söylenebilir. Bu çalışmada ayrıca sütlerde genel bileşenler de tayin edilmiştir. Bu amaçla toplanan örneklerin 199 adedi kullanılmıştır. Tüm örneklere ait ortalama değerler : kurumadde %12.269, kül %1.512, özgül ağırlık 1.032, yağ %3.45, toplam azot %0.565 protein %3.601 olarak bulunmuştur.Article Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi(2016) Karadaş, Filiz; Karageçılı, Mehmet ResıtBu çalışmada, yumurta tavuğu rasyonlarının toplam karoten, vitamin A, vitamin E düzeyleri ve bunların hayvan yaşına göre yumurta sarısında birikimlerinin nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Bu amaçla Lohmann yumurtacı tavuk ırkından sırasıyla 33., 43. ve 53. haftalarda, Hy-Line yumurtacı tavuk ırkında ise sırasıyla 48., 58. ve 68. haftalarda yumurta sarısı örneği alınmıştır. Yumurta sarısındaki toplam karotenoid içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 19.93, 16.85 ve 18.14 (µg/g) olarak bulunmuş iken (p<0.05) Hy-Line ırkında bu değerler sırasıyla 16.72, 17.00 ve 18.32 (µg/g) olarak bulunmuştur (p>0.05). Ayrıca yumurta sarısındaki toplam vitamin A içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 3.86, 4.34 ve 3.44 (µg/g) iken Hy-Line ırkı için sırasıyla 7.64, 3.55 ve 3.45 (µg/g) olarak bulunmuştur (p<0.05). Bunlara ilaveten yumurta sarısındaki toplam vitamin E içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 110.55, 111.03 ve 115.85 (µg/g) iken Hy-Line ırkı için sırasıyla 99.31, 97.89 ve 110.01 (µg/g) olarak bulunmuştur (p>0.05). Sonuç olarak yumurtacı tavukların yaşları arttıkça yumurta büyüklüğü de artmakta ve birim hacimde biriken besin madde miktarı azalmakta fakat yemler yeniden formülize edildiği takdirde bu olumsuzluk giderilebilmektedir.