Browsing by Author "Karadeniz, Turan"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article Elazığ.malatya ve Batattalgazi'de Yetiştirilen Zerdaliler (Prunus Armeniaca L.) Üzerinde Pomolojik Çalışmalar(1996) Karadeniz, Turan; Şenel, Ahmet Can; Çevik, SevtapBu çalışma, Elazığ, Malatya ve Battalgazi'de yetiştirilen Zerdalilerin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla, 1995 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, 29 tip seçilerek değerlendirilmiş ve bu tiplerde, meyve ağırlıkları 16.00 - 42.05 g; suda çözünebilir kuru madde miktarı % 11.5- 25.1; çekirdek ağırlığı 1.01-3.96 g; çekirdek oranı % 5.35-17.88 arasında belirlenmiştir. İncelenen 29 tipin l'i yapışık, 7'si yarı yapışık, 21'i serbest çekirdeklidir. Çalışmada 7 tipin çoğaltılması ve yetiştirilmesi tavsiye edilmiştir.Article Rupestris Du Lot Anacına Aşılı İskenderiye Misketi Üzüm Çeşidinde Aşı Kaynaşmasının Gelişimi Üzerine Anatomik ve Histolojik İncelemeler(1996) Balta, Fıkrı; Karadeniz, Turan; Doğan, Adnan; Cangi, Rüstemİskenderiye Misketi / Rupestris du Lot kombinasyonunda, aşılamadan sonra ilk haftadan 7 ay'a (fidan sökümü) kadar değişik dönemlerde alman enine ve boyuna kesitlerde, aşı kaynaşmasının gelişimi incelenmiştir. Kalkış oluşumu yönünden herhangi bir problem görülmeyen aşı örneklerinde ilk kambiyal ilişkilerin, 16. gün örneklerinin bazı boyuna birleşme yerlerinde görülmekle beraber, çoğu örneklerde 19. ile 30. günler arasında tesis edildiği gözlenmiştir. Rupestris du Lot anacının İskenderiye Misketi üzüm çeşidiyle çok başarılı bir aşı kombinasyonu oluşturduğu görülmüştür. Bu aşı kombinasyonunda kambiyal ilişkilerin erken dönemlerde kurulmaya başlaması, dikkat çekici bulunmuş ve fidan randımanı bakımından olumlu olarak değerlendirilmiştir.Article Ulus ve Maden Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Elme Çeşit ve Tipleri Üzerinde Pomolojik ve Morfolojik Çalışmalar(1996) Karadeniz, Turan; Gökalp, Güler; Kabay, TurgayBu çalışma Ulus (Bartın) ve Maden (Elazığ) ilçelerinde yetiştirilen mahalli elma çeşit ve tipleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada 13 mahalli çeşit ve 18 tipin pomolojik ve morfolojik özellikleri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, tiplerin meyve ağırlıkları 52.3-214.2 g; suda çözünebilir kuru madde miktarı % 10.0-17.2; pH 2.79-4.70; çekirdek evi genişliği 6.30-39.80 mm arasında değişmiştir. Çalışmada toplam 7 tip ve çeşidin çoğaltılması tavsiye edilmiştir.Article Van Yöresinde Yetiştirilen Starking ve Golden Delicious Elma Çeşitlerinde Derimle İlgili Bazı Fizyolojik Değişimler(1996) Balta, Fıkrı; Karadeniz, Turan; Kurt, Haydar; İslam, AliBu çalışmada, Ştarking ve Golden Delicious elma çeşitlerinde, tam çiçeklenmeden derime kadar geçen dönem içerisinde meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler ve bu değişimler arasındaki ilişkiler araştırılmıştır.