Browsing by Author "Karadoğan, Birol"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Karaerik (Ci̇mi̇n) Klonlarının Toplam Fenolik ve Antioksidan İçerikleri Bakımından Karşılaştırılması(2018) Kunter, Birhan; Keskin, Nurhan; Oguz, Dilhem; Karadoğan, Birol; Kalkan, Nalan NazanÜzüm, insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olan fenolik bileşikler ve antioksidanlarca zengin gıdalariçerisinde değer verilen bir yere sahiptir. Fenolik bileşikler ve antioksidanlar, bileşiminde bulunduklarıüzüm ve üzüm ürünleri yoluyla beslenmeye katıldıklarında bugün bilinen mekanizmalarla insan vücudunazarar veren serbest radikalleri yakalamakta, oksidatif hasara neden olan substratın oksidasyonunu büyükölçüde geciktiren veya engelleyen karşı duruşa hizmet etmektedirler. Bu çalışmada Türkiye asma genpotansiyeli içerisinde Kuzey Doğu Tarım Bölgesi’nin yegâne ve özgün standart sofralık çeşidi olarakönemli Karaerik (Cimin) üzüm çeşidine ait klonlar (Klon 13, Klon 15, Klon 18, Klon 19, Klon 23 ve Klon30), toplam fenolik ve antioksidan özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmalardaspektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, klonların toplam fenolik bileşikiçerikleri 1.15 mg gallik asit eşdeğeri (GAE) g⁻¹ (Klon 18) ile 2.20 mg GAE g⁻¹ (Klon 13) arasındadeğişirken, antioksidan içerikleri 147.37 μg 100 g⁻¹ (Klon 18) ile 190.05 μg 100 g⁻¹ (Klon 15) arasındadeğişim göstermiştir.Article Karaerik (Vitis Vinifera L. Cv. “karaerik”) Klonlarının Kalite ve Fitokimyasal Özellikleri(2017) Karadoğan, Birol; Keskin, NurhanBu çalışmada, Erzincan şartlarında yetiştirilen Karaerik (Cimin) üzüm çeşidine ait klonların fiziksel vekimyasal özelliklerinin yanı sıra, fitokimyasal özelliklerinin incelenmesi ve bu özellikler bakımından klonlar arasıfarklılığın belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, altı adet klonda (Klon 13, Klon 15, Klon 18, Klon 19, Klon 23 veKlon 30) renk (L*, a*, b*, C, h˚), salkım ağırlığı (g), tane eni (mm), tane boyu (mm), tane ağırlığı (g) gibi fiziksel,pH, Titre edilebilir asitlik (%TA), Suda çözünür kuru madde (%SÇKM), olgunluk indisi (Oİ), şeker, organik asit, Cvitamini ve makro-mikro besin elementleri gibi kimyasal özellikler ile fenolik bileşikler gibi fitokimyasal özelliklerele alınmıştır. Renk özellikleri bakımından Klon 23, salkım ağırlığı bakımından Klon 30, tane eni ve tane boyubakımından Klon 15 ve Klon 13, tane ağırlığı bakımından yine Klon 15, SÇKM içeriği bakımından Klon 19, makromikro besin element içeriği bakımından yine Klon 15, organik asit içeriği bakımından ise Klon 13 öne çıkanklonlar olmuştur. Benzer şekilde, şeker içeriği bakımından 30 no’lu klon ve vitamin C içeriği bakımından ise 13no’lu klon ön plana çıkmıştır. Fenolik bileşik içeriği bakımından kateşin hariç, klonlar arasındaki farkın önemsizolduğu belirlenmiştir.