Browsing by Author "Karageçili, Mehmet Reşit"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Anaçların (Maternal) Ve/veya Yumurta İçi (İn Ovo) Antioksidan Beslemenin Kanatlılarda Gen Ekspresyonu ve Performans için Önemi(2017) Karageçili, Mehmet Reşit; Karadaş, FilizGünümüzde ticari kanatlı hayvanlara uygulanan yoğun seleksiyona bağlı olarak embriyoların metabolik hızının artmasıyla birlikte besin madde gereksinimleri de artmıştır. Bu değişen besin madde ihtiyacının karşılanmaması embriyonik gelişim, çıkış gücü, çıkış kalitesi ve çıkış sonrası performans gibi parametreler üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır. Yumurta, embriyonal gelişim sırasında yoğun embriyonik metabolizmanın sebep olduğu oksidatif hasardan embriyoyu korumak amacıyla, maternal kökenli antioksidanları bol miktarda içermektedir. Damızlıkların (maternal) antioksidan ilaveli yemlerle beslenmesi veya damızlıklardan elde edilen yumurtaların kuluçka esnasında yumurta içi (in ovo) antioksidan beslenmesi ile deneysel olarak yumurtanın temel antioksidan içeriğinin değiştirilmesinin, embriyo ve civcivlerin antioksidan bileşenleri üzerine etkisinin olduğu, oksidatif stresin zararlı etkisinin azaldığı ve sonuçta çıkış sonrası civciv gelişiminin olumlu yönde etkilendiği yapılan çalışmalarla bildirilmiştir. Ayrıca maternal verimi artırmak ve çıkış sonrası civcivlerin yaşama gücünü iyileştirmek amacıyla anaçlar karmaşık epigenetik maternal etkinin bir parçası olarak antioksidanları yemden yumurtaya transfer ettikleri ileri sürülmektedir. Maternal ve in ovo antioksidan besleme ile embriyonun kritik dönemde ihtiyaç duyduğu antioksidan miktarının artırılması, embriyo dokularındaki antioksidan miktarını yükseltmekte, dolayısıyla embriyonun yaşama gücünü olumlu yönde etkilemekte, civciv çıkış ağırlığında artış gözlenmekte, çıkış sonrası yem kullanımını ve verimi iyileştirmekte olduğu ileri sürülmektedir. Bu olumlu etkinin, embriyonun epigenetik etki ile eksprese olan gen sayısındaki artış ile ilişkili olduğu, bu nedenle de bu etkinin birden fazla kuşağı etkileyebileceğini ileri süren çalışmalar mevcuttur. Bu derlemede, kanatlı damızlık yemi ya da döllü yumurtalara in ovo besleme yolu ile antioksidan konsantrasyonu artırılmış embriyoların gen ekspresyon ilişkilerini inceleyen çalışmalar derlenmiştirDoctoral Thesis Effect of Antioxidant Supplementation To Japanese Quail (coturnix Japonica) Breeder Feed on Incubation Results, Fattening Performance and Expression of Glutathione Peroxidase 1 (gpx1) Gene in Liver(2021) Karageçili, Mehmet Reşit; Karadaş, FilizBu çalışmada; farklı antioksidanların (selenyum, karnitin, metiyonin, vitamin E ve taurin) damızlık bıldırcın yemlerine ilavesinin damızlık ve civciv besi performansı, kuluçka sonuçları, yumurta kalite özellikleri, çıkış sonrası 0. gün ve 21. gün civciv karaciğer dokusundaki toplam antioksidan kapasite (TAK), glutatyon peroksidaz (GPX) enzim aktivitesi ve glutatyon peroksidaz 1 (GPX1) gen ekspresyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 4 haftalık yaştaki 108 adet erkek ve 324 dişi toplam 432 adet damızlık bıldırcın her grup 3 alt gruptan oluşan 6 gruba ve her alt gruba 24 (6 erkek:18 dişi) hayvan olacak şekilde rastgele dağıtılmıştır. Damızlık bıldırcınlar kontrol (damızlık bıldırcın yemi) ve 5 deneme grubu (kontrol yemine sırası ile 250 mg/kg vitamin E (alfa tokoferol); 0.35 mg/kg selenyum (Sel-Plex); 40 mg/kg L-karnitin; 50 mg/kg DL-metiyonin; ve 10 mg/kg taurin ilave edilen) yemler ile beslenmişlerdir. Deneme sonunda damızlık bıldırcın yemlerine vitamin E ilavesi, taurin ilave edilen gruba göre kuluçka randımanını ve döllülük oranını önemli düzeyde artırmıştır (p<0.05). Selenyum, karnitin, metiyonin ve vitamin E ilave edilen deneme gruplarında günlük yaştaki civcivlerin karaciğer dokularındaki TAK ve GPX enzim seviyesi kontrol grubuna göre önemli düzeyde artmıştır (p<0.05). Kontrol yemine metiyonin, vitamin E ve taurin ilave edilen deneme gruplarında kontrol grubuna göre 21 günlük yaştaki civciv karaciğer dokularındaki GPX enzim seviyesini artırmıştır (p<0.05). Çalışma sonucunda, ticari damızlık bıldırcın yemine farklı antioksidanların ilavesi; yumurta kalitesi, kuluçka sonuçları, civciv doku ağırlıkları, karaciğer TAK ve karaciğer GPX enzim seviyesi üzerine etkili olmuş ve günlük yaştaki civciv karaciğer dokusundaki GPX1 genini aşağı yönlü olarak düzenlemiştir.