Browsing by Author "Kaya, Doğukan"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Effects of Dietary Microalgae Schizochytrium Sp. Supplementation on Growth Performance and Skin Color in Jack Dempsey Cichlid (Rocio Octofasciata)(2024) Karataş, Boran; Kaya, DoğukanGrowth retardation and decreased vivid coloration are significant issues in the ornamental fish market, particularly among cichlids. This study investigates the effects of Schizochytrium sp. microalgae supplementation on the growth and skin coloration of the Jack Dempsey cichlid (Rocio octofasciata). Three experimental groups were established: a control group (C) with no supplementation, and two microalgae-supplemented groups with 0.5% (S05) and 1% (S10). The control group was fed a commercial diet, while the S05 and S10 groups received the microalgae mixed with the commercial feed via spraying. A total of 135 Jack Dempsey fish (mean initial weight: 1.17 ± 0.14 g) were stocked into nine glass tanks (100 L each), with three replicates per group. After a 60-day feeding trial, growth indices revealed significant differences (p<0.05) between the control and algae-supplemented groups. The S10 group exhibited the highest final weight (FW) and the lowest feed conversion ratio (FCR). Additionally, the weight gain (WG) and specific growth rate (SGR) values for the S10 group were significantly higher than those of both the control and S05 groups (p<0.05). However, skin color parameters, including L* (brightness), a* (+red/-green axis), b* (+yellow/-blue axis), chroma (Ch), and hue angle (Hue), showed no statistical differences among the groups. This study demonstrates that a diet supplemented with 1% Schizochytrium sp. can enhance growth parameters and serve as a beneficial feed additive for Jack Dempsey cichlids.Article Sarı Prenses Çiklitlerinde (Labidochromis Caeruleus) Büyüme Performansı ve Cilt Renklenmesi Üzerinde Schizochytrium Takviyesinin Değerlendirilmesi(2025) Karataş, Boran; Kaya, DoğukanBu çalışmada, sarı prenses çiklitlerinde (Labidochromis caeruleus) Schizochytrium sp. takviyesinin (SCH) büyüme ve deri renklenmesi üzerindeki etkileri araştırıldı. Balıklar (başlangıç ortalama ağırlığı 1.93 ± 0.23 g) 60 gün boyunca kontrol grubu olarak ticari balık yemi (C) ve %0.5 (SCH05) ve %1 (SCH1) SCH takviyeli ticari balık yemi ile beslendi. SCH05 ve SCH1 grupları, C grubuna kıyasla en yüksek son ağırlık (FW), ağırlık kazanımı (WG) ve spesifik büyüme oranı (SGR) değerlerini ve benzer şekilde olumlu yem değerlendirme oranı (FCR) seviyelerini gösterdi. SCH1 grubu, parlaklık (L*) ve hue değerleri açısından C ve SCH05 gruplarından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdi (p<0.05). SCH05 ve SCH1 gruplarındaki kırmızılık (a*) değeri, C grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdi. Ancak, tüm gruplar arasında sarılık (b*) ve kroma (Ch) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç olarak, SCH mikroalginin diyet takviyesi olarak dahil edilmesi, büyüme performansını belirgin şekilde teşvik etti ve sarı prenses çiklit balığınının pazarlanabilir boyuta daha hızlı ulaşmasını sağladı. Ayrıca, deri renklenmesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış sağlamamasına rağmen, yemlere %0.5 SCH eklenmesi balıkların estetik çekiciliğini ve piyasa değerini artırabilecek umut verici bir avantaj sunmaktadır.
