Browsing by Author "Kaya, Fatma"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Isolated and Characterized From Cani̇k Salt (van) Effect of Environmental Conditions on Optimization of Xylanase Enzyme Produced by Halophilic Bacteria(2021) Kaya, Fatma; Öğün, ErdalBu araştırmada, Canik Tuzlası'ndan toplanan tuzlu su örneklerinden izole edilen halofilik bakteri izolatlarının, ksilanaz enzimini üretme kabiliyetleri ve ksilanaz enziminin aktivitesi üzerine ortam bileşiminin etkisinin araştırılması amaçlandı. Ayrıca, ksilanaz enzimi yönünden pozitif izolatların, fenotipik ve 16S rDNA diziliş analizine dayalı olarak bakteriyel taksonomideki yerlerinin belirlenmesi hedeflendi. Tuzlu su örneklerinden bakterilerin izolasyonunda ve kültüre alınmasında Sehgal ve Gibbons tarafından önerilen Complex Medium (CM) kullanıldı. Ksilanaz enzimi üreten izolatların taranmasında içerisinde % 1 oranında ksilan bulunan CM ortamı kullanıldı. Pozitif izolatlar tarafından üretilen, ksilanaz enzimin aktivitesi 490nm'de spektrofotometrik yöntemle belirlendi Toplam üç izolat arasında sadece birinin ksilan ve kongo kırmızısı içeren CM ortamında, ksilanaz enzimi yönünden pozitif olduğu gözlendi. Bu izolatın ürettiği ksilanaz enziminin 56 saatlik inkübasyon aralığında 1,1656IU/mL, 45 ºC sıcaklıkta 1,1783IU/mL, pH 5.0 değerinde 1,1595IU/mL, karbon kaynağı olarak ksiloz varlığında 1,1782IU/mL, organik azot kaynağı olarak pepton varlığında 1,1669IU/mL ve glutamin amino asitinin varlığında 1,1691IU/mL en yüksek aktiviteyi oluşturduğu tespit edildi. Ayrıca bu izolatın endospora sahip Gram pozitif boyandığı gözlendi. İlave olarak ksilanaz pozitif izolatın, 16S rDNA diziliş analizine göre Bacillus flexus F1 suşuna mensup olduğu tespit edilerek bakteriyel taksonomideki durumu belirlendi. Başta kağıt endüstrisi olmak üzere, birçok endüstride kullanılan ksilanaz enziminin, halofilik Bacillus flexus F1 suşu, tarafından üretilmesi, milli gen kaynaklarımız açısından son derece önemlidir