Browsing by Author "Koç, Beşir"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article Adana İlinde Entansif Süt Sığırcılığı Üretim Ekonomisi(2001) Kasım, Şahin; Koç, Beşir; Gül, Aykut; Dağıstan, ErdalBu araştırma, Adana ili Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerinde yapılmıştır. Çalışmada 66 işletmeden anket yolu ile 1998 yılına ait sosyo-ekonomik veriler toplanmıştır. İşletme başına gayrisafi üretim değeri 2.620 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Bu değer içerisinde en önemli pay süt satışına aittir (%63.7). İşletmelerde değişen masrafların önemli bir kısmını yem masrafları oluşturmaktadır (%74.8). İşletmeler genelinde ortalama brüt kar 1.165 milyon TL’dir. İşletmeler büyüdükçe toplam ve hayvan başına brüt kar değeri artmaktadır.Article Koyunculuk Üretim Faaliyetinin Faktör Analizi: Orta-güney Anadolu Örneği(2008) Koç, Beşir; Gül, Aykut; Dağıstan, Erdal; Gül, MevlütTürkiye koyun varlığı bakımından zengin ancak verimsiz bir popülâsyona sahiptir. 2005 yılı itibariyle 25,3 milyon adet baş koyuna sahip olan Türkiye'nin koyun popülâsyonun %20,50'si Orta-Güney Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Bölge Türkiye'de üretilen toplam koyun sütünün %12,65'ini karşılamaktadır. Çalışmada koyunculuk işletmelerinin başarısını etkileyen temel faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan analizlerde yedi açıklayıcı faktör bulunmuştur. Elde edilen bu faktörlerin (işletme büyüklüğü, rantabilite, yem girdisi, birim masraflar, arazi, işgücü verimliliği, otlatma süresi) varyans yüzdeleri toplamı 82,892'dir. Yani toplam değişimin %82,892'si bu faktörler tarafından açıklanabilmektedir. İncelenen koyunculuk işletmelerinde, işletme büyüklüğü faktörü ile GSH, küçükbaş hayvan varlığı, üretim masrafları, işletme sermayesi, aktif sermaye miktarı, brüt kar, saf hâsıla, tarımsal gelir, yem masrafları ve safi kar gibi ekonomik ölçütler arasındaki bağımlılık oranı yani faktör yükü 0,840 gibi oldukça yüksek bulunmuştur. İşletme büyüklüğü arttıkça ihtiyaç duyulan işgücü miktarı da artmakla birlikte, kullanılan EİG birimine düşen brüt kar ve saf hâsıla miktarları da artmaktadır. İşletmelerde kullanılan EİG biriminin rantabilite faktörü üzerinde önemli derecede etkili olduğu görülmüştürMaster Thesis Van İli Gevaş İlçesi'nde Seçilmiş Bazı Şeker Pancarı İşletmelerinin Ekonomik Analizi(1997) Koç, Beşir; Yıldırım, İbrahimBu çalışma ile Van ili Gevaş ilçesinde şeker pancarı yetiştiren işletmelerin yapısal durumu, işletme organizasyonu ve yıllık faaliyet sonuçlarının tarımsal işletmecilik açısından belirlenmesi ve analizi amaçlanmıştır. Gerekli veriler şeker pancarı yetiştiren 24 köyden tabakalama yöntemi ile seçilen 120 işletmeden anket yolu ile toplanmıştır.Anketlerin değerlendirilmesinde işletmeler, şeker pancarı ekiliş alanlarına göre, birinci grup işletmeler (5 dekardan küçük), ikinci grup işletmeler (5-10 dekar arası) ve üçüncü grup işletmeler (10 dekardan büyük ) olmak üzere üç grupta incelenmiştir. Şeker pancarından elde edilen hasıla,toplam brüt hasılanın % 70,32'sini oluşturmuştur.Toplam masrafların % 65,4'ünü işçilik masrafları oluşturmuştur.Net hasıla ve Tarımsal gelir birinci grup hariç kalan diğer gruplarda pozitiftir.