Browsing by Author "Koca, Danyal Burak"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Bir Üniversite Yemekhanesinde Yaşanan Salmonella Enterica ve Bacilus Cereus’a Bağlı Gıda Zehirlenmesinin İncelenmesi(2020) Dağlı, Sinemis Çetin; Koca, Danyal Burak; Çeleğen, İzzetAmaç: Bu çalışmada bir üniversite yemekhanesindeverilen yemekler sonrası ortaya çıkan gıda zehirlenmesibağlı salgınının incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmanın tipi olgu-kontrol çalışmasıdır. Kuşkuluiki olgu tanımı oluşturulmuştur. Çalışmaya toplam 472 kişialınmıştır. Çalışmada 29 Kasım 2018 tarihli gıdazehirlenmesi hakkında veri toplamak amacıyla 18 sorulukbir anket hazırlanmıştır. Anket sonuçlarına göre risketmenlerinin değerlendirilmesi için Binary LojistikRegresyon analizi yapılmıştır. Tahmini Rölatif Risk (TRR)%95 güven aralığında p<0,05 ise istatistiksel anlamlıkabul edilmiştir.Bulgular: Yakınmaların varlığı ve sayısı dikkate alınarakyapılan değerlendirmede katılımcılardan 278 kişinin “olasıolgu”, 49 kişinin “kuşkulu olgu“ ve 145 kişinin “sağlam”olduğu belirlenmiştir. Olası olgu grubunu yaş ortalaması21,9±0,2, kuşkulu olgularınn yaş ortalaması 20,9±0,3,kontrol grubunu yaş ortalaması 22,1±0,4’tür. Bizimçalışmamıza göre kaba atak hızı %71,8’dir. Olgugrubunda en fazla görülen yakınmalar sırası ile karın ağrısı,ishal, bulantı, ateş, üşüme titreme, kusmadır. (%83,7,%68,2, %66,8, %65,5, %57,1, %35,9) Olgu ve sağlamolarak belirlenenlerin tükettikleri yemeklere göre yapılanregresyon analizinde “makarna” için TRR=7,8 ve“trileçe” için TRR=10,1 olarak hesaplanmıştır. Yapılanmikrobiyolojik analizlerde alınan gıda örneklerindenmakarnada Salmonella enterica, trileçede Salmonellaenterica, Bacillus cereus üremesi olduğu saptanmıştır.Sonuç: Günlük yaşamımızda sıklıkla kamu ya da özelsektöre ait işyerlerinde pek çok gıda zehirlenmesi olgularıduyulmaktadır. Etyolojik ajan olarak salmonellanın aksineB.cereus genellikle göz ardı edilmektedir. B. cereussporlarının çiğ ve pişmiş gıdalarda yaygın olarak bulunmasıve yüksek ısıya dirençli olması nedeniyle toplu tüketimyerlerinde önemli sorunlar oluşturmaktadır. Gıda kaynaklızehirlenme olgularında etiyolojik ajan olarak göz ardıedilmemelidir. Çalışmada salgının bulaş yolu saptanmasınakarşın olası salgın nedeninin yetersiz ısıl işlem ve servismalzemelerindeki bakteri yükü olduğu, mutfaktaki gıdahazırlama alanlarının, malzemelerin yeterli düzeydetemizlenmemesi ve gıda hazırlayanların yeterli hijyenkurallarına uymaması olduğu düşünülmüştür. Benzersalgınların yeniden yaşanmaması için; kamuya ait yiyecekve içecek hizmeti veren toplu tüketim yerlerinde özelliklebazı alanlarda yoğunlaşma, gıdalardan kaynaklı zehirlenmerisklerini azaltabilir.Specialist Thesis Evaluation of Knowledge, Attitude and Anxiety Levels of 6th Grade Medical Students of a Medical Faculty in Terms of the Covi̇d-19 Outbreak(2021) Koca, Danyal Burak; Dağlı, Sinemis Çetin6. Sınıf tıp öğrencilerinin koronavirüs salgını hakkındaki bilgi, tutum, davranışlarının belirlenmesi ve öğrencilerin kaygı düzeylerinin bu konularla ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Salgın hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları, öğrencilerin kaygı düzeylerini ölçmek ve analiz etmek için yapılmış kesitsel bir anket çalışmasıdır. Evreni oluşturan 146 öğrencinin tamamına ulaşılması hedeflenmiş, 131 öğrenciyle çalışma yapılmıştır. Araştırmamızda literatür ışığında hazırlanan 36 soruluk anket formu ve durumluk-sürekli kaygı envanteri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya %40,5 (n: 53) kadın, %59,5 (n: 78) olmak üzere toplam 131 öğrenci katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 24,24±2,06 (ort:24 min-max, 22-37)'dır. Covid-19 salgınındaki tutum şekilleri puan ortalaması 30,54±3,96 (ort: 31 min-max, 20-40) olarak bulunmuştur. Bilgi düzeyini ölçen soruların puan karşılığı ortalama 9,31±1,34 (ort: 9 min-max, 6-20)'tür. Covid bilgi puanı ve tutum puanı kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,01 p=0,008). Covid-19 hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünenler vaka/ölüm oranını daha yüksek oranda takip etmektedirler (p<0,001), Covid-19 açısından riskli bireyle yaşayanların bilgi sahibi olma düzeyi daha yüksektir (p=0,001). Katılımcıların durumluk kaygı düzeyi puan ortalaması 41,70±5,88 (ort: 42 min-max, 29-54), sürekli kaygı düzeyi puan ortalaması 44,06±6,16 bulunmuştur. Sürekli kaygı puanı hobisi olmayanlarda daha yüksek bulunmuştur (p=0,04). Sonuç: Salgının seyrinin takip edilmesi, salgına verilen önemi ve salgına yönelik alınan önlemleri ve tutum şekillerini de etkilemektedir. Bilgi düzeyinin ortalama düzeyde olduğu saptasa da temel bilgilerdeki yanlışlıklar, bu konudaki bilgilendirme çalışmalarının yetersizliğini ve sosyal medyadaki yalan bilgi furyasından etkilendiklerini göstermektedir. Salgın döneminde anksiyete artmaktadır. Hobisi olanlarda anksiyete düzeyinin düşük olduğu da göz önüne alındığında, insanların kişisel bir hobi edinmeye teşvik edilmesi yararlı olabilir. Anahtar kelimeler: Covid-19, bilgi, tutum, davranış, kaygı, hobi, cinsiyet