Browsing by Author "Koyuncu, Mehmet Ali"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article Armut ve Erik Odun Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Ethrel Uygulamasının Etkileri(1997) Yıldız, Kenan; Koyuncu, Mehmet Ali; Koyuncu, FatmaBu çalışma ban meyve türlerinin çelikle çoğaltılmasında ethrelin etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 23. 12. 1995 tarihinde alınan Williams armut çeşidi ile 16. 12. 1995 tarihinde alman Can erik çeşidine ait odun çelikleri, 750 ppm ve 500 ppm konsantrasyonlarında ethrel ile muamele edildikten sonra alt ısıtmalı perlit ortamına dikilmiştir. Dikim tarihinden itibaren 75 gün sonra sökülen çeliklerde köklenme yüzdesi, kallus oluşturma yüzdesi ve çelik başına kök sayılan tesbit edilmiştir. Araştırma sonucunda; her iki çeşitte de ethrelin köklenme yüzdesi üzerine olumlu etkisi görülememiştir. Can erik çeşidinde 500 ppm'lik ethrel dozunun 750 ppm ve şahide göre çelik basma kök sayısını önemli derecede artırdığı tesbit edilmiştir,Other Değişik Ambalaj Malzemelerinin Bazı Erik Çeşitlerinin Soğukta Muhafazaları Üzerine Etkisi(2002) Koyuncu, Mehmet Ali; Bakkalcı, Ahmet CanBu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama ve Araştırma Bahçesinde 1998-1999 yılları arasında yürütülmüştür. Materyal olarak Giant, President, Elefon Ford ve Golden King erik çeşitleri kullanılmıştır. Farklı ambalaj malzemelerinin etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılan çalışmada meyveler derim sonrası üzeri streç filmle kaplı plastik ve polistren köpük kaseler ile delikli ve deliksiz polietilen (PE) torbalarda 0°C sıcaklık ve % 90 nisbi nem koşullarında muhafaza edilmiştir. Muhafaza boyunca birer hafta aralıklarla depodan çıkarılan örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asillik ve pH değerleri belirlenmiş ve ayrıca duyusal testler yapılmıştır. Deneme sonuçlarına göre Van ekolojik koşullarında yetiştirilen Giant, Elefon Ford, Golden King çeşitlerinin 0°C sıcaklık ve % 90 oransal neme sahip soğuk hava deposunda 6 hafta, President çeşidinin ise 5 hafta süreyle depolanabileceği saptanmıştır. Denemede deliksiz polietilen torbalarda saklanan eriklerde dış görünüş, streç filmle kaplı kase ve delikli polietilen torbalarda depolanan örneklerde ise tat ve aroma bakımından kısmen daha iyi sonuçlar alınmıştır.Other Stanley ve Beauty Erik Çeşitlerinin Soğukta Muhafazaları Üzerine Farklı Ambalaj Malzemelerinin Etkileri(2001) Koyuncu, Mehmet Ali; Can, AhmetBu araştırmada farklı ambalaj materyallerinin Stanley ve Beauty erik çeşitlerinin soğukta muhafazası üzerine etkileri incelenmiştir. Erikler plastik ve alüminyum kaplara ayrıca delikli ve deliksiz polietilen (PE) torbalara yerleştirilmiş ve kapların üzeri tek ve çift kat streç film ile kaplanmıştır. Ambalajlanmış erik örnekleri 0°C sıcaklık ve % 90 ± 5 nispi nem koşullarında 6 hafta süreyle depolanmıştır. Depolama boyunca bir hafta aralıklarla alınan meyve örneklerinde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde, titre edilebilir asitlik ve pH değerleri saptanmış ve ayrıca duyusal testler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bu koşullarda tek kat streç filmle kaplı kaseler ve delikli polietilen torbalar içerisinde Stanley ve Beauty erik çeşitlerinin 6 hafta süreyle başarılı bir şekilde depolanabileceği saptanmıştır. Denemede, tek kat streç filmle kaplı kaseler ve delikli polietilen torbalarda muhafaza edilen eriklerde tat ve -aroma, çift kat streç filmle kaplı kutular ve deliksiz polietilen torbalardaki örneklerde ise dış görünüş bakımından nispeten daha iyi sonuçlar alınmıştır.Article Van'da Yetiştirilen Bazı Kayısı Çeşitlerinin Depolanma Olanakları Üzerine Bir Araştırma(1997) Koyuncu, Mehmet AliBu çalışma, Van da yetiştirilen Şekerpare ve Edremit Yerlisi (Mahalli çeşit) kayısı çeşitlerinin muhafaza sürelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla derilen kayısılar 0.5 kg'lık plastik kaselere yerleştirilmiş ve üzerleri streç film ile kapatılarak soğuk odada muhafazaya alınmışte. Depolama boyunca oda sıcaklığı 0°C ve nisbi nem % 85-90'da tutulmuştur, örnekler birer hafta aralıklarla soğuk «lalardan çıkartıldıktan ve bir kısım 2 ve 4 gün manav koşullarında bekletildikten soara ağırlık kaybı, titre edilebilir asillik , pH ve toplam suda eriş* kuru madde oranlan belirlenmiştir. İncelenen çeşitlerin meyveleıi makinayla soğutmalı depoda 0 °C sıcaklık, % 85-90 oransal nem koşullarında 3-4 hafta başarılı bir şekilde depolanmışlardır.