Browsing by Author "Meydan, İsmet"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Article Badem (AMYGDALUS Trıchamygdalus) Meyvesinin Etanol Ekstraktı ve Yağının Gs-ms İle Karakterizasyonu(2019) Meydan, İsmetSon zamanlarda tıbbi bitkiler, organik tarım, doğalbileşikler, aromaterapi gibi ifadelerle hem görsel hem de yazılı basındaoldukça fazla karşılaşılmaktadır. Aromalı ve tıbbi bitkilerin direkt veyadolaylı olarak kullanımının son yıllarda artması, çalışılmamış bitkilerüzerindeki ilgiyi arttırmıştır. Bitkilere ayrıntılı olarak bakılırsaiçeriklerinde çok değişik maddelerin olduğu görülür. Bundan dolayıbitkiler incelenirken ya içerisindeki uçucu yağlara ya da doğrudanyapısındaki bileşiklere bakılarak yorumlar yapılabilmektedir. Bitkileriniçerisindeki bileşenlerin farklı etkilerinden dolayı başta sağlık sektörüolmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada bazı sağlıkproblemlerini ve hastalıkları yönetmede ümit vaad eden Dünyada veülkemizde çok fazla tüketilen badem (Amygdalus trichamygdalus)meyvesinin etanol ekstraktı ve yağının içerisindeki bileşenlerininkarekterizasyonunu amaçlanmıştır. Badem meyvesini çalışmamızdaki enbüyük neden badem meyvesi ve yağının eski zamanlardan günümüzekadar birçok sağlık problemlerinde kullanılmış ve kullanılmaktaolmalarıdır.Materyal Metot: A.trichamygdalus meyvesinin yağı ve ekstraktısoxhlet yöntemi ile elde edildi. Bu çalışmada kullanılan badem(A.trichamygdalus) meyvesinin etanol ekstrakt ve yağının içerisindekikimyasal bileşenlerin (miktarları ve çeşitleri) GC-MS (Gaz kromatografisikütle spektroskopisi) yöntemi kullanılarak belirlendi.Sonuç: A.trichamygdalus meyvesinin ekstraktı ve yağının GC-MSyöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen ekstrakt ve yağın GC-MSanalizinde fitokimyasallardan; monoaromatik, alifatik, heterosiklik veoksijenli bileşiklerden oluşan çok sayıda farklı moleküller tespitedilmiştir. Bu bileşiklerden bazıları literatürden elde edilen verilere göre,biyoaktif özelliklere ve birçok farmakolojik etkiye sahiptirler.Master Thesis Investigation of Solubility and Phase Equilibria of NaCl BaCl2 H2O Triple Water-Salt System at 25oc Temperature by Isothermic Method(2010) Meydan, İsmet; Kul, Ali RızaBu tez kapsamında Ba+2 ve Cl- iyonlarını içeren üçlü su-tuz sisteminin fizikokimyasal yöntemle oda sıcaklığında araştırılması yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda fizikokimyasal analiz yöntemleri kullanılarak; Na+, Ba+2/Cl-, (H2PO2)-//H2O ihtiva eden dörtlü karşılıklı su-tuz sisteminin bünyesinde yer alan BaCl2 ?NaCl ? H2O, üçlü sistemin oda sıcaklığında çözünürlük, iletkenlik ve faz dengeleri araştırılmıştır.Çalışmalara başlarken ilk olarak 100 mL'lik balon jojeye 100 mL saf su eklendi ve NaCl'ün çözünürlük noktasına ulaşıncaya kadar 6-7'şer g NaCl ilave edilerek her işlem iki saat karıştırılıp bir saat dinlendirilerek işlem yapılmıştır. Çözünürlük noktası saptandı ve bu noktadaki yoğunluk ve iletkenlikler saptandı. Aynı sistem üzerine 2'şer g BaCl2 ilave edilerek işleme devam edildi. Her işlem sonrasında çözeltiden 2-3 mL alınıp 110oC ye ayarlı etüvde kurutma işlemine tabi tutuldu. Sonrasında kuru kalık saf suda çözülerek 100 mL ye tamamlandı. Bu çözeltideki Na+, Ba++,Cl- iyon analizleri yapıldı.İkinci olarak BaCl2 `in oda sıcaklığındaki çözünürlük noktası saptandı ve çözünürlük noktasındaki BaCl2 `in üzerine 5 er g NaCl ilave edilerek işleme devam edildi.Bu işlemler esnasında NaCl-BaCl2-H2O Üçlü su-tuz sisteminin basit ötonik sistem türüne ait olduğu ve ötonik noktanın bileşimi % kütle olarak 16.78 NaCl, 13.43 BaCl2 , 69.79 H2O olduğu saptandı.Master Thesis Investigation of the Synthesis, Characterization, Antimicrobial, Antioxidant and Dna Damage Prevention Activities of Cu, Zn Nanoparticles in the Plan of Heracleum Persicum(2022) Bazancir, Nuran; Meydan, İsmet; Seçkin, HamdullahBu çalışmada Bingöl ili Alıncık merkez köyü dere kenarlarında yetişen Herecleum persicum bitkisinin gövde ekstratının Cu, Zn metalleri ile nanopartiküllerinin sentezi, antimikrobiyal, antioksidan ve DNA hasarını önleme aktivitesi incelendi. Çalışmada kullanılan Herecleum persicum bitkisinin gövde kısmı kurutularak öğütüldü. ZnONPs/Hp, CuNPs/Hp'lerin karakterizasyonu için; TEM, SEM, SEM-EDX, UV-Vis, FT-IR ve XRD yöntemleri kullanıldı. Sentezlenen H. persicum bitki gövde ekstratı, ZnONPs, CuNPs lerin Folin yöntemi kullanılarak toplam fenolik ve Zhishen yöntemi kullanılarak toplam flavonid bileşen miktarları hesaplandı. Blois yöntemi kullanılarak DPPH (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil) radikal söndürme aktivitesine bakıldı. Jel elektroforez tekniği kullanılarak DNA hasarı incelendi. Toplam fenolik bileşen miktarları 0.5mg/ml konsantrasyonda Hp gövde, CuNPs, ZnONPs/Hp'ler için sırasıyla; 23.75, 45.87 ve 7.95 μg olarak gallik aside eşdeğer olarak hesaplandı. Toplam flavonid bileşen miktarları 0.5 mg/ml konsantrasyonda Hp gövde, CuNPs, ZnONPs/Hp'ler için sırasıyla; 7.34, 11.57 ve 11.70 μg olarak quarsetine eşdeğer olarak hesaplandı. H. persicum bitkisinin 100 μg/ml konsantrasyon da gövde ektratı için DPPH söndürme aktivitesi %72,64 bulunurken, CuNPs/Hp için %80,26, ZnONPs için %66,68 bulundu. Sentezlenen Cu-ZnNPs/Hp'lerin DNA hasarına karşı koruyucu etki gösterdikleri görüldü. Sentezlenen maddelerin bazı bakterilere karşı antibakteriyel etkilerinin olduğu disk difüzyon yöntemi kullanılarak belirlendi. Anahtar kelimeler: DNA hasarı, Herecleum PMaster Thesis Protective Effect of Silymarin and Gallic Acid Against Cisplatin-Induced Nephrotoxicity and Hepatoxicity(2021) Doğan, Duygu; Meydan, İsmet; Kömüroğlu, Ahmet UfukBu çalışmada, sisplatinin neden olduğu nefrotoksisite ve hepatotoksisiteye karşı gallik asit ve silymarin etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 56 adet Wistar Albino rat eşit şekilde 8 gruba ayrıldı. Çalışmada kontrol grubu ve diğer gruplara 7 gün boyunca amaçlanan doğrultuda uygulamalar yapıldıktan sonra, anastezi altında intrakardial yolla kan alındı ve tüm ratlar sakrifiye edildi. Kanda AST, ALT, üre, kreatinin, albümin, globulin, total protein düzeyleri hesaplandı. Böbrek ve karaciğer dokusunda süperoksiddismutaz (SOD), katalaz (CAT), Malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), 8-hidroksi-2′-deoksiguanozin (8-OHdG) düzeyleri ölçüldü. Ayrıca dokuların histopatolojik değerlendirmeleride yapıldı. Böbrek ve karaciğer dokusunda sisplatin, tedavi gruplarına göre MDA ve 8-OHdG seviyelerini anlamlı ölçüde arttırdı (p<0.05). Karaciğer dokusunda sisplatin uygulanan gruba göre silymarin uygulanan grubun SOD aktivitesini ve GSH miktarını anlamlı ölçüde arttırdığı belirlendi (p<0.05). Gallik asit sisplatin uygulanan gruba göre CAT aktivitesini anlamlı olarak arttırdı (p<0.05). Sisplatin uygulanan grubun kontrol grubuna göre CAT, SOD aktivitesini anlamlı olarak azalttığı belirlendi (p>0.05). Gallik asit böbrek dokusunda cisplatin uygulanan gruba göre CAT ve SOD aktivitesinde anlamlı bir artış gösterdi (p<0.05). Sonuç olarak gallik asit silymarinin sisplatin kaynaklı oluşan nefrotoksik ve hepatoksik etkiler üzerinde koruyucu etki gösterdiği gözlemlenmiştir.Doctoral Thesis Study of Antioxidant Activity, Oxidative Dna Damage and Protein Oxidation Inhibition Effect of Almond (amygdalus Trichamygdalus) Fruit(2018) Meydan, İsmet; Demir, HalitBu çalışmada Diyarbakır ilinin Eğil ilçesi ve çevresinde kültür olarak yetiştirilen badem meyvesinin (A. trichamygdalus) etanol ekstraktının antioksidan aktivitesi ve oksidatif DNA hasarı ile protein oksidasyonu önleyici etkisi incelendi. Çalışmada A. trichamygdalus meyvesinin etanol ekstraktının toplam fenolik ve flavanoid bileşen miktarları incelendi. Standart fenolik olarak gallik asit ve standart flavonoid olarak quercetin kullanıldı. Etanol ekstraktının 0.5 mg/ml'nın içerdiği toplam fenolik bileşen miktarı 28.16 ± 9.990 µg/ml gallik aside eş değer ve toplam flavonoid bileşen miktarı 8.86 ± 0.208 µg/ml quercetine eş değer olarak bulundu. A. trichamygdalus etanol ekstraktının FeCl2-H2O2 sisteminde lipit peroksidasyonunu önleme aktivitesine sahip olduğu tespit edildi. 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil (DPPH) radikali aktivitesine bakıldı. A. trichamygdalus meyvesinin etanol ekstraktının DPPH radikalini söndürme aktivitesi 2000 µg/ml konsantrasyonda % 84.47 ± 0.147 olarak bulunurken, A. trichamygdalus etanol ekstraktının H2O2/Fe+3/askorbik asit sistemi ile Bovin Serum Albumin (BSA) proteininde meydana getirilen oksidatif hasarı, 500-2000 µg /ml konsantrasyon aralıklarında en düşük ve en yüksek değerler % 32.47 ± 0.94 – 76.27 ± 1.14 önlediği belirlendi. Ayrıca ekstraktın DNA'yı H2O2 fotolizi sonucu oluşan OH radikaline karşı koruyucu etkisi 50-1000 µg/ml konsantrasyon aralıklarında %11.76 - % 50.26 olarak bulundu. A. trichamygdalus meyvesinin etanol ekstraktının iyi bir antioksidan olduğu, lipit peroksidasyonu, protein oksidasyonu ve DNA hasarını önleme aktivitesinin çok iyi olduğu tez çalışmaları sonucunda görüldü.