Badem (AMYGDALUS Trıchamygdalus) Meyvesinin Etanol Ekstraktı ve Yağının Gs-ms İle Karakterizasyonu
Abstract
Son zamanlarda tıbbi bitkiler, organik tarım, doğalbileşikler, aromaterapi gibi ifadelerle hem görsel hem de yazılı basındaoldukça fazla karşılaşılmaktadır. Aromalı ve tıbbi bitkilerin direkt veyadolaylı olarak kullanımının son yıllarda artması, çalışılmamış bitkilerüzerindeki ilgiyi arttırmıştır. Bitkilere ayrıntılı olarak bakılırsaiçeriklerinde çok değişik maddelerin olduğu görülür. Bundan dolayıbitkiler incelenirken ya içerisindeki uçucu yağlara ya da doğrudanyapısındaki bileşiklere bakılarak yorumlar yapılabilmektedir. Bitkileriniçerisindeki bileşenlerin farklı etkilerinden dolayı başta sağlık sektörüolmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada bazı sağlıkproblemlerini ve hastalıkları yönetmede ümit vaad eden Dünyada veülkemizde çok fazla tüketilen badem (Amygdalus trichamygdalus)meyvesinin etanol ekstraktı ve yağının içerisindeki bileşenlerininkarekterizasyonunu amaçlanmıştır. Badem meyvesini çalışmamızdaki enbüyük neden badem meyvesi ve yağının eski zamanlardan günümüzekadar birçok sağlık problemlerinde kullanılmış ve kullanılmaktaolmalarıdır.Materyal Metot: A.trichamygdalus meyvesinin yağı ve ekstraktısoxhlet yöntemi ile elde edildi. Bu çalışmada kullanılan badem(A.trichamygdalus) meyvesinin etanol ekstrakt ve yağının içerisindekikimyasal bileşenlerin (miktarları ve çeşitleri) GC-MS (Gaz kromatografisikütle spektroskopisi) yöntemi kullanılarak belirlendi.Sonuç: A.trichamygdalus meyvesinin ekstraktı ve yağının GC-MSyöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen ekstrakt ve yağın GC-MSanalizinde fitokimyasallardan; monoaromatik, alifatik, heterosiklik veoksijenli bileşiklerden oluşan çok sayıda farklı moleküller tespitedilmiştir. Bu bileşiklerden bazıları literatürden elde edilen verilere göre,biyoaktif özelliklere ve birçok farmakolojik etkiye sahiptirler.
Description
Keywords
Kimya, Organik, Kimya, Tıbbi, Farmakoloji Ve Eczacılık
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Turkish Studies - Information Technologies and Applied Sciences
Volume
14
Issue
2
Start Page
241
End Page
250