Browsing by Author "Muradoğlu, Ferhad"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans Regia L) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri(2010) Balta, Fıkrı; Muradoğlu, FerhadBu araştırmada, Ahlat yöresinden selekte edilen 15 ümitvar ceviz genotipinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine yer verilmiştir. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı 9.91-15.22 g, iç ağırlığı 5.00-6.24 g, iç oranı %40.9-52.3 değerleri arasında kaydedilirken; yağ, protein, kül ve nem oranları sırasıyla % 51.5-62.8, % 15.5-23.3, % 2.2-4.2 ve % 1.0-2.4 olarak belirlenmiştir. Seçilen genotiplerin meyveleri (100 g iç ceviz) ortalama olarak % 3.11 N, 399.55 mg/100g P, 616.00 mg/100g K, 169.04 mg/100g Ca, 296.27 mg/100g Mg ve 20.25 mg/100 g Na içermişlerdir. Tüm genotiplerin meyvelerinde potasyum içeriği diğer elementlerden daha yüksek bulunurken, bunu fosfor, magnezyum, kalsiyum ve sodyum içerkleri takip etmiştir. Bununla birlikte, meyvelerde Cu içeriği 0.35 mg/100g ile 1.43 mg/100g arasında tespit edilmiştir.Doctoral Thesis Breeding and Molecular Characterization of Şanlıurfa Nuts (juglans Regia L.) by Selection(2019) Başak, İbrahim; Muradoğlu, FerhadÜlkemizde geçmişten günümüze kadar yapılan tüm ceviz seleksiyon çalışmalarında, dünya çapında albenisi olan uluslararası standartlara haiz ümitvar meyvelere sahip genotipler tespit edilerek ortaya çıkarılmıştır. 2015-2017 yılları arasında Şanlıurfa İli Eyyubiye, Karaköprü, Haliliye, Bozova, Harran ve Halfeti İlçelerinde yürütülen bu tez çalışmasında, bu bölgelerde bulunan doğal ceviz populasyonlarından belirlenen ümitvar genotiplerin meyve ve ağaç özellikleri iki yıl süreyle yapılan morfolojik, fenolojik gözlemleri ve pomolojik analizleri yoluyla UPOV kriterlerine göre tanımlanmıştır. Bu çalışmada ceviz ıslah amaçları doğrultusunda 20 ümitvar genotip selekte edilmiştir. Seçilen genotiplerde meyve ağırlığı 7.90-15.52 g, iç ağırlığı 4.15-7.55 g, iç oranı % 45.25-56.12, kabuk kalınlığı 1.04-1.59 mm, yan dallarda meyve tutma oranı % 40-75, protein oranı % 15.40- 20.74 arasında, nem oranı % 2.41- 3.20 arasında ve yağ oranı % 50.49- 62.50 arasında tespit edilmiştir. Seçilen genotiplerin tamamında protandri karakterde çiçeklenme gözlenmiştir. Genotiplerin iç ceviz potasyum içeriği 10581.86 mg/kg ile 18238.18 mg/kg arasında potasyum, fosfor 5923.07 mg/kg ile 14758.85 mg/kg, kalsiyum 934.74 mg/kg ile 3963.87 mg, magnezyum 1683.97 mg/kg ile 4617.78 mg/kg, sodyum 1052.47 mg/kg ile 1918.05 mg/kg, çinko 5.11 mg/kg ile 6.86 mg/kg, demir 6.16 mg/kg ile 21.01 mg/kg, Bakır 2.14 mg/kg ile 8.07 mg/kg ve mangan 5.36 mg/kg ile 65.23 mg/kg olarak saptanmıştır. İncelenen ümitvar genotiplerin moleküler karakterizasyonunda kullanılan ISSR, RAPD ve iPBS markörleri oldukça faydalı bilgiler sağlamıştır. Bu çalışma retrotranspozon temelli iPBS markörlerinin ceviz genomunu incelemek amacıyla kullanıldığı ilk çalışmadır.Article Methyl Jasmonate Influences of Pollen Germination and Pollen Tube Growth of Apricot (Prunus Armeniaca L.)(2010) Yıldız, Kenan; Muradoğlu, Ferhad; Balta, FıkrıBu çalışmada, methyl jasmonatın farklı konsantrasyonlarının Bebeco ve Kabaaşı kayısı çeşidinde polen çimlenmesi ve polen tüp uzunluğu üzerine etkileri araştırılmıştır. Methy jasmonat her iki çeşitte polen çimlenmesi ve polen tüp uzunluğunun azalması üzerine etki etmiştir. Kontrolde polen çimlenmesi Bebeco çeşidinde %63.8 ve Kabaası çeşidinde %52.9 olarak belirlenirken, 1 mM methyl jasmonat uygulanması polen çimlenmesini Bebeco çeşidinde %11.9’a ve Kabaası çeşidinde %32.5’e düşürmüştür. Bunun yanında 0.5 mM ve daha yüksek oranlarda methyl jasmonat uygulamaları, polen tüp uzunluğu üzerine engelleyici etkiye sahip olmuştur. Polen çimlenmesi ve polen tüp uzunluğu arasında yüksek ilişkiler r=0.93 (Bebeco) ve r=0.97 (Kabaasi) kaydedilmiştir.Article Van Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Farklı Çilek Çeşitlerinde Frigo Fide Üretimi ve Bu Fidelerin Verim Özellikleri(2011) Geçer, Mustafa Kenan; Gündoğdu, Müttalip; Muradoğlu, Ferhad; Yılmaz, HüdaiBu çalışma dört çilek çeşidinden (‘Aromas’, ‘Camarosa’, ‘Selva ve ‘Sweet Charlie’) alınan taze kollarından üretilen fidelerinin soğutucuda -2 °C’ de yaklaşık sekiz ay tutularak frigo fide üretimi eldesi amacıyla yürütülmüştür. Aynı zamanda, üretilen bu frigo fidelerin fide tutma oranı ve meyve verim özellikleri de tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, fide tutma oranı en yüksek %78.77 ile ‘Sweet Charlie’ çeşidinde gerçekleşmiştir. Meyve verimi bakımından en iyi sonucu 261.78 g/bitki ile ‘Aromas’ çeşidi vermiştir. En fazla meyve sayısı 22.10 adet/bitki ile ‘Aromas’ çeşidinde tespit edilmiştir. Meyve iriliği ve suda çözünür kuru madde oranı bakımından çeşitler arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz çıkmıştır. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle Van iklim koşullarında frigo fide üretiminin başarılı bir şekilde yapılabileceği ve meyve veriminin de yeterli düzeyde sağlanabileceği ortaya çıkmıştır.