Browsing by Author "Muruz, Habip"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Article The Effect of Formic Acid, Molasses and Inoculant as Silage Additives on Corn Silage Composition and Ruminal Fermentation Characteristics in Sheep(2005) Baytok, Erol; Aksu, Taylan; Karslı, M. Akif; Muruz, HabipBu araştırma formik asit, melas ve mikrobiyal inokülant (homofermentatif laktik asit bakterileri) katkılı mısır silajlarının kalitelerini ve koyunlarda rumen fermantasyonuna etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Katkısız ve formik asit (% 0,5), melas (% 5) ve İnokulant (10 g/ton) katkılı silajlar rumen kanüllü 1,5 yaşlı Kıvırcık x Morkaraman koyunlara yedirildi. Melas katkılı silajlarda KM ve HP içerikleri diğer gruplara göre yüksek bulundu (P < 0,05). Muameleler arasında silaj pH'sı bakımından farklılık bulunmadı. Laktik asit düzeyi enzim ve melas katkılı gruplarda diğer gruplara göre daha yüksek belirlendi (P < 0,05). Asetik asit düzeyi en yüksek asit katkılı, en düşük melas katkılı grupta belirlendi (P < 0,05). Silajları tüketen tokluların yemleme öncesi ve sonrası rumen sıvısı organik asit miktarlarında katkılı silajlar lehinde farklılık gözlenirken (P < 0,05); katkılı silaj tüketen toklularda genel olarak asetik asit miktarı daha düşük, bütirik asit miktarı daha yüksek tespit edildi. Muameleler arasında propiyonik asit bakımından farklılığa rastlanmadı.Article Erciş-altındere Tarım İşletmesi Doğal Mer'asının Kalitesi(2000) Baytok, Erol; Muruz, Habip; Aksu, Taylan; Terzioğlu, ÖmerBu çalışmada, Erciş Altındere Tarım işletmesi doğal mer'asının botanik kompozisyonu, yaş ve kuru ot verimi ve ham besin maddeleri bileşimi bakımından mer'a kalitesi belirlendi. Araştırmada, bitki örtüsü, eğim ve toprak özellikleri bakımından benzer olacak şekilde kuzey yönden 6, güney yönden 4 olmak üzere 1'er dekarlık alanlardan 10 örneklendirme birimi belirlendi ve 16 Mayıs-5 Temmuz tarihleri arasında 4 biçim yapıldı. Araştırma sonunda mer'anın bitki kompozisyonunun %63.4'ünün bıığdaygil, %2.4'ünün baklagil ve %34.1'inin de diğer familyalardan oluştuğu ve aşırı otlatmanın indika/ör bitkilerinden olan Astragallus türleri, Rumex acetasella ve Fuphorbia macrocglade'nın çok miktarda olduğu tespit edildi. Kuru ot verimleri biçim dönemlerine göre 83.48, 123.51, 181.67 ve 149.96 kg/da olarak bulundu. Mer'a otlarının ortalama KM düzeyleri biçim sırasına göre sırasıyla %30.0I, 34.76. 44.96 ve 52.59 (p<0.001); HP düzeyleri %12.19. 11.25, 9.24 ve 7.24 (p<0.001); HS düzeyleri %2/.S2, 24.44, 26.69 ve 28.82 (p<0.001); HY düzeyleri %2.92, 2.52, 2.30 ve 2.77; HK düzeyleri ise % 09, 8.05, 7.05 ve 6.52 (p<0.01) olarak saptandı.Article Mer' Ada Otlayan Süt İneklerine Farklı Düzeylerde Protein İhtiva Eden Karma Yem Verlimesinin Süt Verimi ve Kompozisyonuna Etkisi(2000) Muruz, Habip; Aksu, Taylan; Baytok, Erol; Bolat, DuranBu araştırmada, mer'ada otlayan süt ineklerine farklı düzeylerde (%0.0, 10.0 ve 20.0) pamuk tohumu küspesi (PTK) içeren karma yeni verilmesinin şilt verimi ve kompozisyonu üzerine etkisi incelenmiştir.Araştırma sonunda günlük .süt verimi, Mer'a+%0.0 PTK, Mer'a+%10 PTK ve Mer'a + %20 PTK içeren karma yem gruplarında sırasıyla 11.15, 10.86 ve 11.49 kg/gün olarak tespit edilmiştir. Sütün KM, HY, HP ve HK düzeylerinin ise gruplarda sırasıyla %11.55, 11.35, 10.70; %3.17, 3.40, 3.45: %4.13, 4.19, 3.96; %0.78, 0.75 ve 0.75 olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, meraya ilave olarak %10 ve 20 PTK içeren karma yem karışımı verilmesinin süt verimi ve kompozisyonu üzerine olumlu bir etki yapmadığı kanaatine varılmıştır.Other Yumurtacı Tavuklarda Yosun Ekstraktı (Ascophyllum Nodosum) Kullanmanın Verim Üzerine Etkileri(1996) Deniz, Suphi; Nursoy, Hüseyin; Muruz, Habip; Bolat, Duran; Baytok, ErolBu araştırmada, bitkilerde büyüme hızlandırıcı olarak kullanılan yosun ekstraktırun yumurta tavuklarında yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve yumurta sarısı rengi üzerine etkileri incelendi. Çalışmada 280 adet 34 haftalık yaşta Babcock ticari yumurtacı tavuk kullanıldı. Tavuklar 4 gruba ve her grup kendi içerisinde 7' şer alt gruba ayrıldı. Gruplardan birine yosun ekstraktı içermeyen (kontrol) karma yem, diğerlerine sırasıyla % 0.01, % 0.05, ve % 0.1 düzeylerinde yosun ekstraktı içeren karma yemler verildi. Araştırma 75 gün sürdürüldü. Deneme boyunca kontrol, % 0.01,0.05 ve 0.1 Maxicrop içeren gruplarda yumurta verimi sırasıyla% 78.73,73.70,77.28 ve 82.29 (P<0.05); yumurta ağırlığı 59.28, 60.36, 59.95 ve 60.75 g (P<0.05); günlük yem tüketimi 118.82,120.59,112.07 ve 123.96 g (P<0.01); bir kg yumurta üretimi için tüketilen yem miktarı ise 2.83, 3.02, 2.73 ve 2.57 kg (P>0.05) olarak bulundu. Çalışma sonunda, bu yosun ekstraktının verimi artırmak amacı ile, yumurta tavuklarının karma yemlerine katılmasının faydalı olup olmadığını belirlemek için daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği kanaatine varıldı.