Browsing by Author "Oğuz, H. İbrahim"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Article Badem (Prunus Amygdalus L.) Seleksiyonunda Esas Alınan Önemli Meyve Kalite Özellikleri Arasındaki İlişkilerin Path Analizi ile Belirlenmesi(1997) Cangi, Rüstem; Oğuz, H. İbrahim; Bostan, S. ZekiBu çalışma, Akdamar Adası'nda (Van Gölü) seleksiyon ıslahı yoluyla seçilmiş ümitvar 22 tip üzerinde yürütülmüştür. Tiplerde meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve kalınlığı, kabuk kalınlığı, iç ağırlığı, iç eni, iç boyu, iç kalınlığı ve iç oranı (randıman) arasındaki ilişkiler araştırılarak path analizi yapılmış ve meyve ağırlığı, iç ağırlığı ve iç oranı bağımlı değişkenler olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda, meyve ağırlığına meyve eninin iç ağırlığından dolayı; iç ağırlığına ise meyve ağırlığının olumlu etkileri saptanmış iç oranına da kabuk kalınlığının olumsuz etkisi. Önemli bulunmuştur.Article Bayındır (İzmir) Yöresinde Selekte Edilen Bazı Ümitvar Ceviz (Juglans Regia L.) Tiplerinde Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi(2005) Aşkın, M. Atilla; Oğuz, H. İbrahim; Doğan, Adnan; Gün, AyşeBu çalışma, 2003-2004 yılları arasında İzmir ilinin Bayındır ilçesinde yetiştirilen ümitvar ceviz tiplerinin meyve özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Örnekler, meyvelerin olgunlaşma döneminde alınmıştır. Meyve özellikleri olarak meyvelerin kabuklu ağırlıkları (g), iç ağırlıkları (g), iç randımanları (%), kabuk kalınlıkları (mm), meyvelerin uzunluğu (mm), genişliği (mm), kabukta yapışma durumu, kabuk rengi, pürüzlülüğü, iç dolgunluğu, iç çürüklüğü, iç rengi, bütün çıkma durumları ve hasat tarihleri saptanmıştır. Ümitvar tiplerde sırası ile meyve ağırlığı (g), 11.77 (BA 101)-19.66 (BA 103), iç ağırlığı (g) 3.64 (BA 101)-9.26 (BA 87), randımanı (%) 30,92 (BA 101)-62.44 (BA 87), kabuk kalınlığı (mm) 1.08 (BA 72)-1.64 (BA 101) aralıklarında değişim göstermiştir.Other Bazı Hormonların Cevizlerde Aşı Başarısı Üzerine Etkisi(2000) Yıldız, Kenan; Oğuz, H. İbrahim; Kazankaya, AhmetBu çalışma, bazı hormonların, ceviz aşılarında başarı üzerine etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Kontrollü şartlarda yapılan aşılama işleminde metot olarak, yongalı göz aşı metodu kullanılmıştır. Hormon uygulamaları iki farklı şekilde yapıl-mıştır. Birinci uygulama şeklinde, aşılamadan hemen önce çıkarılan aşı gözleri doğ-rudan 250, 500 ppm NAA; 1000, 2000, 3000 ppm IBA; ve 1000, 2500, 5000, 7500, 10000,ppm IAA çözeltilerine batırılmıştır. İkinci uygulama şeklinde ise, aşılanarak plastik torbalara alman cevizlerin kök bölgesine 10-20 ppm ve faklı miktarlarda IBA, IAA ve GA3 çözeltileri üç gün aralıkla üç defa verilmiştir. Araştırma sonucunda, şahit uygulamasından % 62 oranında bir başarı elde edilirken, direk aşı gözlerine yapılan uygulamalardan % O ile 30 arasında, kök bölgesine yapılan uygulamalardan ise %80 ile %100 arasında aşı başarıları elde edilmiştir.Article Cevizde Meyve Özellikleri ile Bazı Besin Maddeleri Arasındaki İlişkilerin Path Analiziyle Değerlendirilmesi(2001) Yıldız, Kenan; Yılmaz, Hüdai; Oğuz, H. İbrahimBu çalışmada, cevizde (Juglans regia L.) meyve özellikleri (meyve ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı ve kabuk kalınlığı) ile bazı besin maddesi içerikleri (yaprakta: N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, ve Zn; toprakta: $K_2O, P_2O_5$ ve organik madde) arasındaki ilişkiler path analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, meyve ağırlığı üzerinde en fazla direkt etkiye (0,5427) sahip olan elementin fosfor olduğu, bunu mangan (0,5126) ve azotun (-0,4685) takip ettiği belirlenmiştir. Azot ile meyve ağırlığı arasındaki korelasyon (-0,14) önemsiz çıkmasına rağmen, path analizi sonucunda azotun meyve ağırlığı üzerine olan direkt etkisi önemli bulunmuştur. Benzer sonuçlar iç ağırlığı üzerine olan etkilerde de gözlenmiştir. İç oranı ile incelenen bütün besin maddeleri arasındaki korelasyonlar önemsiz çıkmasına rağmen, $K_2O$ dışındaki bütün değişkenlerin iç oranı üzerine olan direk etkileri önemli bulunmuştur. Benzer ilişkiler kabuk kalınlığı üzerine olan direkt etkilerde de saptanmıştır.Article Muş Yöresi Cevizlerinin (Juglans Regia L.) Seleksiyonu(2005) Oğuz, H. İbrahim; Balta, M. Fikri; Yarılgaç, Tarık; Kazankaya, AhmetMuş merkez ilçe ve çevre köylerinde 1999-2000 yılları arasında yapılan bu çalışmada ümitvar ceviz genotiplerinin belirlenmesi amacıyla lOOO'den fazla ceviz ağacı incelenmiş ve ceviz seleksiyon kriterleri göz önünde tutularak 120 ağaçtan meyve örnekleri alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler, analizler ve tartılı derecelendirme sonucu 20 genotip ümitvar bulunmuştur. Genotiplerin meyve ağırlıkları 10.30-14.39 g, iç ağırlıkları 5.03-6.89 g, iç oranları %36.49-54.15 ve kabuk kalınlıkları 1.43-2.30 mm arasında değişmiştir. İlk tomurcuklanma tarihleri 15 Nisan-20 Nisan arasında gözlemlenmiş, 7 genotip homogamy, 10 genotip protandry ve 3 genotip protogeny çiçeklenme yapısında bulunmuştur. Ceviz ağaçlarının yan dallarda meyve tutum oranları %40-90 arasında belirlenmiştir.