Browsing by Author "Okumuş, Emine"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Nanoencapsulation of Pomegranate Ellagitannins(2021) Okumuş, Emine; Bakkalbaşı, EmreBu çalışmada, Türkiye'de ticari amaçla yaygın olarak yetiştirilen Hicaz, Devedişi ve Zivzik nar çeşitlerine ait kabukların bazı fizikokimyasal özellikleri, in vitro sindirim sonrası antioksidan kapasiteleri, fenolik içerikleri, toplam flavonoid madde miktarları, biyoerişilebilirlik değerleri ve antidiyabetik özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca mevcut olan asit hidrolizi yöntemi geliştirilerek, Hicaz nar kabuğundan basit ve düşük maliyetli elajik asit eldesi sağlanmıştır. Bu amaçla elajitanin ekstrasiyonuna asit hidrolizi sonucu pH 2, 5, 7, 9 ve 12 değerine sahip su kullanarak yıkama işlemi uygulanmıştır. Uygulanan işlemde pH 7 ile en düşük (% 55.70), pH 12 ile en yüksek (% 88.74) elajik asit saflığı elde edilmiştir. Daha sonra elajitanen ekstraktı ve pH 12'lik yıkama suyu ile elde edilen elajik asit, maltodekstrin ve soya lesitini kaplama materyalleri ile nanoenkapsüle edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, lesitin ile kaplı nanopartiküllerde daha yüksek zeta potansiyel değerleri belirlenmiş olup, punicalagin A (% 63.26), punicalagin B (% 76.12) ve elajik asit (% 77.11) için daha yüksek enkapsülasyon etkinlikleri saptanmıştır. Bunun yanı sıra maltodekstrin kaplı nanopartiküllerin lesitine kıyasla üretim verimliliklerinin daha yüksek olduğu, farklı sıcaklık (4 ve 18 oC) ve pH değerlerinde (pH 5, 7, 9) depolama süresi boyunca örneklerdeki fenolik bileşenleri koruma etkisinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Oluşturulan nanopartiküllerin sindirim sonrasında da baskın fenolik olan elajik asidi ve antioksidan aktivite biyoerişilebilirliklerini önemli oranda korudukları saptanmıştır. Ayrıca, kullanılan her iki kaplama materyalinin de örneklerin stabilite, termal direnç ve çözünürlük değerlerinde önemli artış sağladığı belirlenmiştir.