Browsing by Author "Orman, Erdal"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Polyamines in Cold Storage: Impact of Postharvest Spermidine on Strawberry Quality(Springer, 2024) Orman, Erdal; Yavic, Adnan; Gundogdu, Muttalip; Aglar, Erdal; Celik, Kenan; Kan, TuncayReducing post-harvest losses of strawberries, which quickly spoil after harvest and have a limited storage life, is crucial in minimizing product wastage. The research aimed to investigate the impact of spermidine application at varying concentrations (0, 1.0, 1.5, and 2.0 mM) on post-harvest fruit quality characteristics and biochemical composition. Spermidine application protected the fruits by preventing changes in weight loss, decay rate, soluble solids content (SSC), titratable acidity (TA), pH ratios and respiration rate. Malic acid was dominant in strawberry fruits, and that the application of 2 mM spermidine (559.80 mg/100 g) compared to the control group (483.55 mg/100 g) largely preserved malic acid content. Chlorogenic acid was phenolics compound that had the highest content, and spermdine doses significantly preserved chlorogenic acid during storage. The study revealed that 2 mM spermidine application was the most effective dose and that it could be used at this concentration to preserve post-harvest fruit quality and reduce biochemical changes in strawberries.Master Thesis Pomological and Morphological Investigation of Local Pears of Bahçesaray Region(2005) Orman, Erdal; Yarılgaç, TarıkÖZETBAHÇESARAY YÖRES MAHALL ARMUTLARININ POMOLOJ K veMORFOLOJ K NCELENMESNCELENMESORMAN, ErdalYüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Tarık YARILGAÇEylül 2005, 83 sayfaBu çalışmada, Bahçesaray (Van) ilçesi ve köylerinde tohumdan yetişmişbinlerce armut genotipleri arasından seleksiyon kriterlerine uygun, üstün vasıflıgenotipler saptanacak ve bu genotiplerde belirlenen armut ağaçları tek tekincelenerek çalışmanın amaçlarına yönelik olarak iki yıl süre ile gözlemlenecektir.Seçilecek ağaçlarda; morfolojik, fenolojik ve pomolojik özellikler incelenecektir.Morfolojik özellikler yönünden; ağacın yaşı, taç yüksekliği ve genişliği, ağacınhabitüsü, gelişme gücü, ağacın gövde çapı, verimlilik, fenolojik özellikler yönünden;tomurcuk kabarması, tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, ilk çiçeklenme,tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu, geç çiçeklenme, çiçek gözlerinin yeri vb. veriler;pomolojik özellikler yönünden ise meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve boyu, meyvesapı uzunluğu ve meyve sapı kalınlığı, meyve eti sertliği, dolu çekirdek sayısı,meyve rengi, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), titreedilebilir asitlik, meyve suyu pH'sı, meyvelerde sululuk, kumluluk ve tat durumları,bunların dışında bazı yaprak özellikleri ( yaprak alanı, yaprak ayası genişliği veyaprak sapı uzunluğu), peryodisite, ateş yanıklığına (Ervinia amylovora Burill )dayanıklılık durumları gibi çok değişik özellikler belirlenecektir.Anahtar kelimeler : Armut, Bahçesaray, Seleksiyoni