Browsing by Author "Telli, Raziye"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Afyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Çiğ Süt ve Peynirlerde E.coli 0157:h7 Varlığının Belirlenmesi(2007) Alişarlı, Mustafa; Kara, Recep; Telli, Raziye; Akkaya, LeventBu çalışmada, Afyonkarahisar il merkezinde bulunan çeşitli bakkal ile marketlerden satın alınan 100 adet çiğ süt ve semt pazarlarından satın alınan 100 adet beyaz peynir örneğinde E. coli 0157:H7 varlığı ve yaygınlığı araştırılmıştır. E. coli O157:H7’nin izolasyon ve identifikasyonu’nda İmmuno Manyetik Separasyon (İMS) metodu ile Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (Food and Drug Administiration/FDA) önerdiği metot kullanılmıştır. Analize alınan 100 adet çiğ süt örneğinden 3’ünde (%3) ve 100 adet peynir örneğinden 1’inde (%1) E. coli O157:H7 tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çiğ süt ile beyaz peynirlerin E. coli O157:H7 ile bulaşmada kaynak olabileceği ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehdit oluşturabileceği kanaatine varılmıştır.Article Afyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi(2006) Telli, Raziye; Akkaya, Levent; Alişarlı, Mustafa; Kara, RecepKremalı pastalarda Listeria türlerinin varlıgının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalısmada, Afyonkarahisar sehir merkezindeki pastanelerden satın alınan 25 adet sade, 25 adet meyveli ve 25 adet çikolatalı olmak üzere toplam 75 adet kremalı pasta örnegi analiz edilmistir. Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyonunda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (Food and Drug Administiration/FDA) önerdigi metot kullanılmıstır. Yapılan bu çalısmada, incelenen toplam 75 kremalı pasta örneginin 10’unda (% 13.33) Listeria spp., 5’inde (%6.66) L. monocytogenes, 8’inde (%10.66) L. innocula ve 3’ünde (%4) L. seeligeri identifiye edilmistir. Sade kremalı pasta örneklerinin 3’ünde (%12) Listeria spp., 2’sinde (%8) L. monocytogenes, 1’inde (%4) L. innocula; meyveli kremalı pasta örneklerinin 5’inde (%20) Listeria spp., 3’ünde (%12) L. monocytogenes ve 2’sinde (%8) L. seeligeri; çikolatalı kremalı pasta örneklerinin 2’sinde (%8) Listeria spp., 1’inde (%4) L. innocula ve 1’inde (%4) L. seeligeri identifiye edilmistir. Sonuç olarak, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan kremalı pastalarda patojen olan L. monocytogenes ve Listeria türlerinin tespit edilmesi, bu ürünlerin halk saglıgı açısından risk olusturabilecegini göstermektedir.